Nikdy nie je neskoro dať stop fajčeniu!

Fajčenie nie je len zlozvyk, „spoločenská“ potreba, ale aj závislosť. Príčinou závislosti je nikotín, ten fajčiara núti k ďalšej a ďalšej cigarete, ale škody na ľudskom organizme spôsobuje ďalších štyritisíc škodlivých látok, ktoré sa v cigaretovom dyme nachádzajú. Veľa ľudí sa nazdáva, že fajčením sa upokojí. Je to však omyl. V malých dávkach upokojuje, zlepšuje náladu, ale vo vyšších dávkach dochádza k útlmu.

 

 

Každý cigaretový vdych uvoľní do krvi, a tým aj do mozgu veľkú dávku nikotínu, ktorý vyvoláva prechodne príjemné stavy, ale keď prestanú pôsobiť, telo reaguje nepokojom a zvýšenou dráždivosťou. Pritom nikotín sa v mozgu viaže na podobné centrá ako heroín, preto má vplyv na to, ako sa cítime, a práve to spôsobuje závislosť – telo fajčiara potrebuje nikotín, aby sa „cítilo normálne“. Návyk na nikotín je 30-krát vyšší než pri heroíne.

 

 

Fajčenie a zdravie

 



Fajčenie má dokázateľnú súvislosť s mnohými ochoreniami. U fajčiarov je výrazne vyššie riziko nádorových ochorení, chronickej obštrukcie pľúc, ischemickej choroby srdca, cerebrovaskulárnych ochorení, ochorení periférnych ciev, komplikácií v tehotenstve i pri pôrode, vzniku vredovej choroby žalúdka a dvanástnika, cukrovky, šedého zákalu, osteoporózy...

 


 

Viac sa dočítate v májovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania