Slovensko sa 2. apríla rozžiarilo na modro

Kampaň Rozsvieť modrú upriamuje pozornosť na autizmus, vývinovú poruchu, ktorá postihuje viac ľudí než je pacientov s cukrovkou a AIDS dohromady. V stredu 2. apríla sa aj Slovensko zapojilo do celosvetovej kampane Rozsvieť modrú, ktorá pochádza z iniciatívy jednej z najvýznamnejších svetových organizácií v tejto oblasti, Autism Speaks. Práve tento dátum Organizácia Spojených Národov vyhlásila v roku 2007 za Svetový deň povedomia o autizme.

 

 

„V dobe, keď je autizmus najvýraznejšie vývinové ochorenie, je mimoriadne dôležité vnímať druhých – priateľov, kamarátov aj ľudí, ktorí boli akosi ústraní z rôznych dôvodov. Chceme začať spoločenskú diskusiu o autizme a jedinečnosti a poukázať na to, že autisti sú medzi nami a nesmieme ich vytláčať mimo nášho záujmu. Práve naopak - naším cieľom musí byť integrovať ich a prijať ich ako jedinečné osobnosti,” hovorí za organizátorov slovenskej vetvy kampane Štefan Pogány z Nadácie Linaje. Jej cieľom je okrem iného zvýšiť povedomie verejnosti o tom, akí vlastne autisti sú a čo táto diagnóza pre nich a ich rodiny znamená. Druhého apríla sa niekoľko desiatok významných budov, monumentov, mostov a iných stavieb po celom svete rozsvietilo na modro. Nechýbajú medzi nimi ani budova Opery v Sydney, Empire State Building, CN Tower v Toronte či socha Ježiša nad Rio de Janeiro. Ide o gesto spolupatričnosti so všetkými, ktorých sa autizmus dotýka. Modrá farba je symbolom dôvery, tradície, oddanosti a tiež komunikácie, s ktorou majú autisti často veľký problém. Ich nedonedostatky v sociálnej interakcii a predstavivosti ich často posúvajú na okraj záujmu spoločnosti. 

 

Individuálny prístup šitý na mieru

„Pri práci s autistickými deťmi sa treba vyzbrojiť veľkou dávkou trpezlivosti a pri každom dieťati hľadať optimálny prístup, pretože každé jedno je jedinečné a vyžaduje si osobitú starostlivosť,” hovorí Eleonóra Kostolanská, riaditeľka Základnej školy pre deti s autizmom na Hálkovej ulici v Bratislave, kde sa tento školský rok venujú 64 žiakom, pričom 33 z nich sú žiaci s autizmom s mentálnym postihnutím a 31 zas s autizmom bez mentálneho postihnutia.

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
-red.-
Patrí do vydania