Sledujte sa pred zrkadlom, pri sprchovaní, poležiačky

Na rakovinu zomiera ročne veľa ľudí. Choroba sa nevyhýba nijakej vekovej kategórii, preto je dôležité vedieť, ako sa môžeme pred ňou brániť. Preto si treba všímať svoje telo, ženy najmä prsníky, pretože čím sa ochorenie skôr odhalí, tým je väčšia nádej na vyliečenie.

 

 

Potvrdilo sa, že na rakovinu ochorejú zväčša starší ľudia, no čoraz častejšie sa vyskytuje aj u mladších žien. Strach z nej pretrváva najmä v súvislosti s užívaním hormonálnej liečby a hormonálnej antikoncepcie. Keď však lekár odporučí a schváli nasadenie hormonálnej liečby, žena by mala absolvovať kompletné gynekologické a interné vyšetrenia vrátane mamografie a prehliadku prsníkov. Potom sa pacientka pravidelne sleduje. Ak by sa nejaké ochorenie vyskytlo, zachytí sa v ranom štádiu a možno ho úspešne liečiť. Rakovina prsníka patrí u nás medzi najzávažnejšie a najčastejšie nádorové ochorenia žien. Počet pacientok narastá, no súčasne klesá ich priemerný vek. Odhaliť toto ochorenie v skorom, často bezpríznakovom štádiu, je veľmi dôležité a podstatné vzhľadom na prežitie a kvalitu života ženy.

 

Diagnostika

Na vyhľadávaciu diagnostiku slúžia zobrazovacie metódy, a to mamografia a sonografia, pomocou ktorých možno odhaliť rakovinu už v ranom štádiu. Mamografia sa robí len raz ročne. Pri tom, ako nám pomôže, je dávka ožiarenia zanedbateľná. Ženu pri mamografii chránia ochranné prostriedky. Dôležité je, aby chvíľu vydržala silné stlačenie prsníka, pretože tak dostane najnižšiu možnú dávku žiarenia a snímky sú oveľa čitateľnejšie. Ak mamografia nepodá ucelenú informáciu, navrhne sa doplnková metóda – sonografia. Je vhodná u žien, ktoré aj po štyridsiatke majú v prsníku veľa žliaz. Pomocou sonografie si lekári môžu diagnózu overiť, potvrdiť i vyvrátiť. Ide o neškodné vyšetrenie, ktoré sa robí aj tehotným a dojčiacim ženám.

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania