Dokáže kurkuma vyliečiť rakovinu?

Ajurvédska medicína ju používa už 4000 rokov. V niektorých oblastiach Ázie jej ľudia dokonca pripisujú magické účinky a nosia ju pri sebe ako ochranu pred zlými silami. Keď si o nej prečítate na internete, zoznam liečivých účinkov, ktorými sa môže pýšiť, akoby nemal konca. A vedci sa snažia dokázať jej silu v boji s rakovinou.

 

 

Všemocná rastlina

Pestuje sa v Indii, Indonézii a v Číne už od čias staroveku. India produkuje takmer celú svetovú zásobu tejto koreniny a väčšinu z nej zároveň aj spotrebováva. V týchto oblastiach Ázie jej ľudia pripisujú magické účinky. Nosia pri sebe koreň kurkumy, aby sa chránili pred zlými silami a považujú ju za zázračnú rastlinu. V ajurvédskej medicíne si našla svoje miesto už pred 4000 rokmi, a to na liečbu širokého spektra chorôb či zdravotných problémov. Pokiaľ by ste pátrali po jej špecifických liečivých účinkoch, asi by vám nestačil ani list papiera. Akoby bola všemocná. No málokde sa dočítate, že kurkuma sa najskôr používala len na zafarbovanie žltých odevov, ktoré nosili indickí lámovia počas náboženských obradov a rituálov. Použitie kurkumy ako koreniny bolo objavené až neskôr, spočiatku sa preukázali jej priaznivé účinky hlavne pri tráviacich problémoch a pri bolestiach kĺbov. V západnom svete si získala svoju priazeň najmä ako súčasť korenia karí a worchestrovej omáčky. V priebehu posledných rokov sa medzi verejnosť dostáva do popredia množstvo tvrdení o jej úžasných liečivých účinkoch. Niektoré z nich priam šokujú a vedci si kladú otázku: „Dokáže si skutočne poradiť s rakovinovými bunkami?“

 

Podobná zázvoru

Vedecky je známa ako Curcuma longa. Ide o rastlinu, ktorá je v blízkom príbuzenskom vzťahu k zázvoru. Viaceré výskumy preukázali jej významné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Účinnou látkou sú žlté farbivá kurkuminoidy obsiahnuté v koreni tejto rastliny, ktorý na prvý pohľad vyzerá rovnako ako koreň zázvoru.

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Gabriela Kubaljaková
Patrí do vydania