Lymfóm - Ani drobné hrčky nepodceňujte

Lymfóm je najčastejším hemato-onkologickým ochorením a tretím najčastejším detským onkologickým ochorením. V súčasnosti postihuje asi milión ľudí na svete. Na Slovensku ročne pribudne asi 510 pacientov s touto diagnózou.

 

 

Lymfóm je všeobecný názov pre zhubné nádorové ochorenie lymfatického systému. Pri rakovine lymfatického systému dochádza k nekontrolovanému bujneniu buniek lymfatického systému – lymfocytov. Lymfatický systém je súčasťou imunitného systému, ktorý pozostáva z komplexnej siete lymfatických orgánov vrátane lymfatických ciev, lymfatických uzlín, kostnej drene, týmusu a sleziny. Jeho úlohou je odstraňovať jedovaté splodiny vznikajúce v organizme v priebehu metabolizmu, toxické látky, ktoré sa dostali do tela z vonkajšieho prostredia. Lymfatický systém si môžeme predstaviť ako skladačku tenkých trubíc – ciev, vedúcich pozdĺž krvných tepien a žíl tvoriacich hustú sieť vo väčšine orgánov nášho tela. Cez ich steny sa vstrebáva prebytočná tekutina z okolitého prostredia spolu s ďalšími látkami nachádzajúcimi sa v medzibunkovom priestore. Táto tekutina sa po vstupe do lymfaticých ciev označuje ako lymfa. Lymfocyty sú biele krvinky cirkulujúce v lymfe, ktoré v imunitnom systéme zohrávajú dôležitú úlohu. Ich prirodzenou funk - ciou je tvorba protilátok, riadenie celého mechanizmu obranyschopnosti v boji proti infekciám a ochrana pred rastom tumorov. Keď sa lymfocty nevyvíjajú normálne alebo ak neodumrú, keď na to dostanú príkaz, môžu sa zhromažďovať v lymfatických uzlinách a vytvárať nádory. Lymfatické uzliny sú drobné obličkovité útvary, ktoré sa nachádzajú pozdĺž lymfatických ciev po celom tele na anatomicky presne určených miestach. Časť z nich je skrytá vo vnútri tela medzi jednotlivými orgánmi. Iné sú umiestené tesne pod povrchom kože, najmä pod pazuchami, v slabinách a v oblasti krku, a keď sa zväčšia, sú ľahko hmatateľné.

 

Ako vzniká lymfóm?

Napriek pokrokom v medicíne a v liečbe tohto zhubného ochorenia sa doteraz nepodarilo nájsť odpoveď na najčastejšiu otázku pacientov: „Ako sa mi to stalo?“.

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania