Rakovina hrubého čreva - Zbytočné úmrtia

V rámci Európy sa Slovensko opakovane umiestňuje na smutných prvých priečkach vo výskyte rakoviny hrubého čreva a konečníka. Ide o druhú najčastejšiu príčinu úmrtia medzi onkologickými pacientmi na Slovensku – a to aj napriek tomu, že patrí medzi najlepšie liečiteľné onkologické ochorenia. Samozrejme, ak sa odhalí včas...

 

 

 

„Na tento typ rakoviny ročne vo svete ochorie takmer milión ľudí, z nich jej pol milióna aj podľahne. Na Slovensku je to približne 1 700 úmrtí ročne,“ upozorňuje Tomáš Šálek, primár onkologického oddelenia z Národného onkologického ústavu v Bratislave. Presnú príčinu vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka sa dosiaľ nepodarilo odhaliť, ale sú veľmi dobre známe faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú. „V populácii so stredným alebo vysokým rizikom sa vo veku 50 rokov až u tretiny a vo veku 70 rokov až u polovice objavujú adenómové polypy, ktoré môžu prerásť do rakoviny,“ dodal Tomáš Šálek. Kolorektálny karcinóm o niečo častejšie postihuje mužov ako ženy, čo platí najmä pre karcinóm konečníka. Nie je len problémom ľudí v dôchodkovom veku, ale čoraz častejšie postihuje aj mladších. Asi 20 % prípadov kolorektálneho karcinómu tvorí nádor spojený s vrodeným – rodinným rizikom a prejavuje sa zvyčajne u ľudí mladších ako 50 rokov. Existujú rodiny, kde sa rakovina hrubého čreva a konečníka vyskytuje častejšie ako v bežnej populácii. Pokrvní príbuzní človeka, u ktorého bol diagnostikovaný kolorektálny karcinóm alebo črevné polypy, sú jednoznačne ohrození vyšším rizikom tohto typu nádorového ochorenia než zvyšok populácie.

 

Kdekoľvek v čreve

Kolorektálny karcinóm označuje rakovinu hrubého čreva (kolón) a konečníka (rektum), môže sa teda nachádzať v ktorejkoľvek časti hrubého čreva vrátane konečníka. Až 80 % prípadov kolorektálneho karcinómu vzniká z adenómu – nezhubného nádoru, ktorý sa v čreve objavuje ako žľazový polyp a vyzerá ako výčnelok na sliznici čreva. Príčinou je nadmerné delenie sliznicových buniek. Niekedy začne polyp rásť a jeho bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu. „Táto premena môže trvať aj niekoľko rokov. Nádorové bunky sa potom môžu rozširovať do okolitých tkanív, poškodzovať ich a môžu sa z nádoru uvoľniť a dostať sa do krvného obehu či lymfatického systému,“ skonštatoval Tomáš Šálek. Tak sa nádor rozšíri aj do vzdialených častí tela a vytvára druhotné nádorové ložiská – metastázy v pľúcach, pečeni, mozgu, obličkách a v močovom mechúre.

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania