Hudba lieči, uzdravuje, aktivizuje, podporuje fantáziu...

Hudba prináša ľuďom nielen umelecký zážitok, ale pozitívne vplýva na ich zdravie a kvalitu života, dokonca lieči a uzdravuje, aktivizuje životnú energiu, obohacuje emocionálny svet človeka, podporuje pamäť i fantáziu, intuíciu a kreativitu, obohacuje emocionálny svet človeka. Hudba bola od pradávna súčasťou obradných slávností.

 

 

Rytmus máme v tele

 

Filozofi už v staroveku skúmali, ako pôsobí hudba na človeka. Napr. Aristoteles tvrdil, že po hudobnom zážitku prichádza psychické uvoľnenie. Bájny spevák Orfeus vedel svojim spevom a hrou upokojiť nielen zvieratá, ale rozplakať aj ľudí. Pytagoras v 6.storočí p. n. l. liečil žiakov hrou na lutnE. Vedci neskôr dokázali, že už 6-týždňový plod reaguje v matkinom tele na upokojujúcu hudbu a tá pozitívne vplýva na utváranie jeho nervového systému.

 

Nie je hudba ako hudba

 

Ľudské uši rozoznajú 1 378 rozdielnych tónov od 16 do 16 000 Hz. Nie všetky zvuky sú pre človeka prínosom. Hluky a šumy, teda nehudobné zvuky, pôsobia na ľudský organizmus negatívne. Žiaľ, ľudia sú stále viac a viac vystavení zhluku zvukov, a hoci ich človek nevníma vedome, organizmus to registruje, a tým vzniká záťaž vedúca k stresu a napätiu. To v konečnom dôsledku môže spôsobiť rôzne psychické poruchy. Na druhej strane počúvanie melodickej hudby vyvoláva u človeka určité psychické i telesné procesy. Hudbu vnímame a preciťujeme celým svojim vnútrom a jednotlivé tóny v nás vyvolávajú určité nálady, pocity, afekty, ako aj zmeny správania a súčasne ovplyvňujú aj naše najdôležitejšie vegetatívne funkcie. Navyše hudba a jej tóny nám dodávajú energiu, majú liečivý účinok.

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania