Moderné choroby prichádzajú s dobou

Ani nie tak dávno, možno pred 20 rokmi a na vidieku azda stále ľudia prechovávajú množstvo predsudkov o ľuďoch odkázaných na pomoc psychiatrov a psychológov preto, že podľahli niektorej z početných závislostí. Pritom na mužov alkoholikov či fajčiarov ešte tradične nazerajú so zhovievavosťou a ich škodlivú vášeň považujú za istý prejav mužnosti, hoci už často ide o závažnú poruchu osobnosti dotknutých, na ktorej prekonanie je potrebná okrem odhodlania skončiť so závislosťou tiež dlhodobá pomoc odborníkov z oblasti psychiatrie a niekedy aj z iných medicínskych odborov.

 

 

Lekári v ostatných rokoch varujú pred masívnym nárastom psychických ochorení. Ich predikcie sa podľa významného slovenského psychiatra, riaditeľa Pinelovej nemocnice v Pezinku a pedagóga doc. MUDr. Pavla Černáka, PhD., zakladajú na viacerých faktoroch: „Istotne to priniesla aj doba so svojou hektickosťou, nestabilitou, dôrazom na úspech, výkon a krásu. Za posledných 20 rokov zaznamenávame približne dvojnásobný nárast psychických ochorení. Zistilo sa, že na Slovensku približne štvrtina ľudí trpí nejakou formou depresie. Mnohí stratili istotu v meniacich sa podmienkach a neraz je to až duševná porucha, ktorá ich prinúti zastaviť sa a prehodnotiť svoj život.“

 

Závislosť je nemoc

Ak je reč o psychických ochoreniach, hovorí sa aj o závislostiach, ktoré patria do tejto kategórie nemocí. Podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie je to duševný, prípadne aj telesný stav, ktorý je charakterizovaný prítomnosťou naliehavej túžby alebo nepremožiteľnej potreby opakovane a periodicky privádzať do svojho tela príslušnú látku. Alternatívny názov pre drogovú závislosť je toxikománia. Ale v psychológii je definícia rozšírená i o túžbu a potrebu po istých formách správania. Závislosť je nekontrolované nutkanie opakovať svoje správanie bez ohľadu na jeho dôsledky.

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
-ši
Patrí do vydania