Stále otváraná otázka: Očkovať či nie?

Začiatkom tohto roka prebehla médiami správa o závere talianskeho súdu v prípade deväťročného autistického chlapca Valentina Bocca. Súd potvrdil, že autizmus u Valentina sa spustil po podaní vakcíny MMR. Chlapec v štrnástich mesiacoch začal mať hnačky, nechutenstvo a v priebehu niekoľkých dní stratil dovtedajšie vývojové schopnosti, napríklad používať lyžičku. Valentino ešte stále nerozpráva. Jeho rodičom súd pririekol 112 000 eur, ktoré musí zaplatiť talianske ministerstvo zdravotníctva. Prípad skúmali traja súdni znalci a zhodli sa na „veľkej vedecko-racionálnej pravdepodobnosti, že autizmus u Valentina spustila vakcína MMR.“ Sudca Lucio Ardogo potvrdil presvedčenie, že Valentino utrpel „autistickú poruchu so stredným oneskorením poznávacích funkcií” a jeho stav spôsobila MMR vakcína.

 

 

Tento súdny prípad je významný preto, lebo sa oň môžu opierať judikatúry iných krajín ako o prvý svojho druhu s kladným výsledkom pre žalobcu, teda pre rodičov dieťaťa, a znamená prelom v popieraní možnej škodlivosti očkovania detí lekár skou verejnosťou.

 

Rozsiahle diskusie

 

V mnohých krajinách na celom svete sa na najširších fórach už mnoho rokov odohrávajú diskusie o význame, správnosti či nesprávnosti imunizácie detí proti celej palete ochorení, v minulosti u nás a v treťom svete aj dnes rozsievajúcich smrť. Povinné očkovanie detí sa na Slovensku vykonáva od 50. rokov minulého storočia. Patrí sem vakcinácia proti ochoreniam, akými sú napríklad tuberkulóza, záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna či osýpky, mumps a rubeola. Od začiatku roka 2009 je povinné aj očkovanie detí proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam. V polovici uplynulého storočia epidémia detskej obrny zasiahla bývalé Českosloven - sko v dvoch veľkých vlnách. Vtedy vynašli vakcínu, ktorá pomohla k likvidácii smrtiaceho poliovírusu. Do očkovacej kampane proti obrne sa zapojili okrem iných Svetová zdravotnícka organizácia aj UNICEF. Ochorenie sa v Európe už nevyskytuje vyše 20 rokov, podobne sa podarilo uspieť tiež v boji proti iným epidemickým chorobám.

 


Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania