Herpesové infekcie

Herpes simplex patrí medzi najviac rozšírené vírusové ochorenia človeka. Pri nákaze sa prejavuje charakteristickými zmenami na koži i slizniciach, odkiaľ sa môže preniesť na iné osoby. Môže sa vyskytovať v okolí ústnej dutiny, ale aj na slizniciach očí a na slizniciach genitálií.

 

 

Zdrojom nákazy môžu byť infikované osoby, ale aj nosiči vírusu. K prenosu dochádza slinami a pri pohlavnom styku, pričom inkubačná lehota je 2 – 12 dní.

 

Herpetické vírusy sú HSV-1 a HSV-2 (iné označenie: ľudský vírus herpesu HHV-1 a HHV-2). Nakazenie obyvateľstva vírusom HSV-1 je viac než 90 %. Prvotná infekcia, ktorá nastáva ako kvapôčková alebo ako kontaktná infekcia zo špiny, často prebieha nepozorovane. Jednotlivé vírusy prežívajú v nervových bunkách blízko miesta vstupu a neskôr sa môžu za určitých podmienok (oslabenie imunity, hormonálne príčiny, slnko, horúčka, trauma, emočný stres, nadmerná športová záťaž a i.) rozmnožiť a reaktivovať ochorenie.

 

Prevencia prenosu herpetických infekcií je veľmi náročná. Pri infekcii treba používať vlastný uterák a príbor, dodržiavať všetky hygienické zásady, nebozkávať deti ani partnera, vyhnúť sa orogenitálnym sexuálnym praktikám.

 


Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania