Už žiadne vreckovky! Aj boj s virózou môže byť znesiteľný

Na sklonku zimy si zvyčajne s kolegami, priateľmi či náhodnými okoloidúcimi vymieňame tzv. „hapčí“ pozdravy. Nie sú zdvorilé, no s ich sezónnym výskytom treba vopred počítať. Čo však v prípade, že sme si imunitný systém nestihli pripraviť na nápor vírusov, ktoré na nás číhajú? Ako sa vyliečiť z virózy a nadobro odložiť vreckovky, v tom vám radi poradíme. Pretože nie je viróza ako viróza!

 

„Mám chrípku“ vždy neplatí 

So zmenami počasia a výkyvmi teploty sa často dostaví aj odpoveď ľudského organizmu, ktorý tento nápor „nezvláda“. Základným predpokladom skorého uzdravenie je správna identifikácia príznakov, ktoré telo vysiela. Bolí ma celý človek, to v tomto prípade nestačí. A pomenovaním chrípka omylom označujeme aj každú inú virózu. Aké príznaky si teda všímať? Chrípka je akútne ochorenie s krátkou inkubačnou lehotou (od 18 hodín do 3 dní) vyvolané vírusom chrípky typu A, B a C, ktoré sprevádza horúčka. U nás sa vyskytuje v hromadných vlnách, tzn. epidémiách, ktoré sa viažu k určitému miestu a časovému obdobiu. Keď sa cítime malátni alebo ako sa hovorí „pod psa“, sťažujeme sa na výraznú bolesť hlavy až migrénu, z nosa nám neustále kvapká (lek. serózny sekrét z nosa) a odmeraná teplota na teplomere vystúpila tesne pod 38 ºC, to vôbec neznamená, že máme chrípku. Práve naopak! Všetky spomenuté príznaky sú typické pre choroby z prechladnutia a skupinu viróz označovanú ako chrípkové ochorenia (nie chrípka!). Tie sa na rozdiel od chrípky vyskytujú sezónne, napríklad aj ako vstupná brána do zimného obdobia.

 

Viróza od A do Z

Posvieťme si teda na neželané ochorenia, ktoré nám vedia strpčiť každodenné fungovanie. Čo tieto virózy spôsobuje? Ide o viac ako 200 druhov rôznych respiračných vírusov, ktorých prejavy sa len veľmi ťažko, ak vôbec, odlišujú. Uniformitu symptómov dokážu určiť lekári podľa typického klinického obrazu z opísaných subjektívnych ťažkostí pacienta alebo až z výsledkov laboratórnych vyšetrení. Do (ne)slávnej skupiny patogénov patria rinovírusy, adenovírusy, koronavírusy, parainfluenza vírusy a iné. Čím sú však tieto virózy iné ako bežná chrípka?  

 


Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Veronika Antoliková
Patrí do vydania