Možnosti zvýšenia imunity nielen v zimných mesiacoch

Zimné a jarné obdobie je tradične obdobím zníženej imunity organizmu, a tým aj obdobím s vyšším výskytom rôznych vírusových a bakteriálnych infekčných chorôb. Príčin poruchy imunity môže byť niekoľko, a to napr. metabolické poruchy, diabetes, chronické zápalové ochorenia čriev, poruchy kardiovaskulárneho systému, bežná variabilná imunodeficiencia, alergie, lieky, chronické infekcie, nádorové ochorenia. Samotné nádorové ochorenie postupne vedie k ťažkej imunodeficiencii v organizme. V tomto zimnom období však najčastejším pôvodcom zníženej imunity je nedostatok konzumácie čerstvého ovocia a zeleniny a akútne infekcie horných a dolných ciest dýchacích.

 

 

Väčšinou sú primárne ochorenia dýchacích ciest vírusového pôvodu, neskôr z dôvodu porušenia slizničnej ochrannej bariéry sa pridajú bakteriálne infekcie. Samotná vírusová infekcia často spôsobuje zníženie imunity. Liečivé rastliny, ktoré sa používajú na úpravu zníženej imunity, majú aj protivírusové a protibakteriálne účinky.

 

Z liečivých rastlín na zvýšenie imunity možno použiť tieto:

 

Echinacea – rastlina má priame protivírusové účinky, najmä proti vírusom chrípky a herpetickým vírusom. Stimuluje nešpecifický imunitný systém, zvyšuje fagocytárnu aktivitu granulocytov a makrofágov. Polysacharidy, ktoré sa nachádzajú v kvetoch, zvyšujú dozrievanie a špecializáciu lymfocytov. Používa sa vo forme šťavy, alkoholového extraktu alebo čaju. Na prípravu alkoholového extraktu sa použije 100 g vňate na 500 g 40 % alkoholu (napr. vodka). Nechá sa vylúhovať na tmavom mieste za občasného pretrepania 10 dní. Používa sa 1 čajová lyžička extraktu 3-krát denne počas chrípkového obdobia. Na prípravu záparu sa použijú 2 čajové lyžičky na 3 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 3-krát denne.

 

Lapacho – je vnútorná kôra z juhoamerického stromu. Obsahuje najmä lapachol a lapachón a ďalšie široké spektrum látok. Obsahuje takisto veľa železa, čím podporuje tvorbu červených krviniek. Má silný účinok proti vírusom, baktériám a plesniam. Významne podporuje imunitu. Očis - ťuje pečeň, odvádza z tela jedy a toxické metabolity, zabraňuje tvorbe voľných kyslíkových radikálov. Účinná látka lapachol vykazuje vysokú biologickú aktivitu proti viacerým druhom nádorových ochorení vrátane leukémie.

 


Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania