Moderná medicína vie dýchavicu skrotiť

V slovenských rozprávkach a v literatúre, ale tiež v moderných filmoch sa môžeme často stretnúť s ochorením na záduch alebo dýchavicu, ktoré bolo ešte pred niekoľkými desaťročiami nezriedka príčinou smrti bez výberu veku. Lekárska veda toto ochorenie pozná pod názvom astma a vie s ním už účinne bojovať, hoci astma je na jednej strane celoživotná choroba, ale je kontrolovateľná, čo je veľké víťazstvo pre všetkých postihnutých. Na Slovensku ich je podľa známych štatistických údajov teraz až 160-tisíc.

 

 

Keď sa niekoľko týždňov neviete zbaviť nepríjemného suchého, dráždivého kašľa, ktorý prišiel znenazdajky, teda bez predchádzajúceho vonkajšieho infekčného podnetu, treba začať myslieť na astmu, ktorá sa takto prejavuje.

 

Záchvaty „bez podnetu“

To, čo považujeme najskôr za nezavinený a nevinný záchvat kašľa, ktorý odchádza tak, ako prišiel, teda náhle, je v skutočnosti vážne ochorenie. Neskôr sa spája so sťaženým dýchaním. To je tiež časovo obmedzený jav, trvá niekoľko minút a prichádza pri zvýšenej fyzickej námahe, ako je rýchly výstup po schodoch, beh alebo iný šport, no tiež v stave pokoja. Medzi známych svetových športovcov, ktorí trpia na astmu, patrí napríklad česká tenistka Petra Kvitová, ktorú sme už niekoľkokrát mohli v priebehu zápasu pre astmatický záchvat vidieť s inhalátorom v ruke, ale takisto futbalista David Beckham. Oni sú živým dôkazom toho, že aj s nepríjemným ochorením sa dá viesť aktívny život. Astma oveľa častejšie postihuje obéznych ľudí ako tých, ktorí majú optimálnu či nižšiu hmotnosť. Súčasnú epidémiu obezity vo svete kopíruje nárast astmy. To zvyšuje pravdepodobnosť medicínskej súvis - losti medzi týmito ochoreniami. Zatiaľ nie je jasné, u koľkých pacientov s obezitou je diagnóza astmy stanovená nesprávne. Obezita vedie k zníženej pružnosti hrudnej steny, čo spôsobuje zníženie objemu pľúc, zvýšenie výdaja energie na dýchanie, a tým aj zvýšenú spotrebu kyslíka z dôvodu frekventovanejších dýchacích pohybov. Vzhľadom na to pacienti s obezitou majú dýchavicu vo väčšej miere ako neobézni, a teda môže byť u nich častejšie ako u neobéznych nesprávane diagnostikovaná astma.

 


Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania