Tradičná čínska medicína

Tradičná čínska medicína (TČM) je liečebný systém, ktorý sa používa už tisíce rokov na celom svete. Dodnes sa používa na klinikách a v nemocniciach po celej Číne a vo väčšine krajín Ázie ako primárna lekárska modalita. Jej základ je postavený na holistickom pohľade na jednotlivca, vychádza z presvedčenia, že každé telo má vrodenú schopnosť prekonať chorobu a regenerovať sa. Hlavnými liečebnými metódami TČM je fytoterapia (herbálna medicína) a akupunktúra. Ďalšie známe metódy sú: akupresúra, bankovanie, moxibuscia, masáže (Tui na), pohybové cvičenia (Cchi kung) a dietetika.

Holistický prístup

 

Podľa 2000 rokov starej čínskej filozofie vidí TČM telo ako malý vesmír vzájomne prepojených systémov. Keď niektorý systém vypadne z rovnováhy, začnú sa vyskytovať príznaky chorôb. Terapeut TČM manipuluje s energiou QI podľa subjektívnych príznakov a snaží sa tak vyrovnať nerovnováhu na úrovni tela, mysle a ducha. „S TČM možno riešiť akýkoľvek zdravotný problém. Najlepšie výsledky sa dosahujú pri liečbe alergie, bolestí chrbta, zažívacích problémov, vysokého krvného tlaku a neplodnosti,“ tvrdí terapeutka Monika Křeková z kliniky MEDANTE. TČM je vhodný doplnok konvenčnej medicíny, ktorý je takmer bez vedľajších účinkov.

 

Fytoterapia

Fytoterapia je liečba pomocou rastlín, resp. liečba liekovými formami pripravenými priamo z liečivých rastlín. Vo svojej podstate ide o vedeckú prácu s liečivými čínskymi bylinami, ich správne kombinácie a spracovanie založené na vedeckých základoch. Najlepšie výsledky dosahuje pri problémoch s imunitným systémom, pri kožných ochoreniach, zažívacích ťažkostiach, metabolickej a hormonálnej nerovnováhe.

 


Viac sa dočítate v dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania