Renáta Zmajkovičová - Naše zdravie závisí od súčtu malých každodenných rozhodnutí

Podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová zmenila v poslednom období veľmi výrazne svoje stravovacie návyky. Čo je za tým? To sa dozviete exkluzívne len v našom rozhovore.

Pani Zmajkovičová, čo pre vás osobne znamená zdravý životný štýl?

 

Už niekoľko rokov sa snažím pravidelne cvičiť, či už je to bicyklovanie alebo posilňovanie. Funkcia poslankyne a podpredsedníčky NR SR si skutočne vyžaduje celého človeka, množstvo energie a času. Môj deň sa začína veľmi skoro ráno a končí sa neskoro večer, absolvujem množstvo rokovaní a pracovných stretnutí, študujem rôzne materiály. To si vyžaduje veľké sústredenie . Cvičenie mi pomáha relaxovať, vyvetrať si hlavu a načerpať silu.

 

Ako je to s vašim stravovaním?

 

V strese a každodennej hektike často zabúdame na pravidelnú a zdravú stravu... Máte pravdu. Aj mne sa ešte nie tak dávno stávalo, že som často pre pracovné povinnosti zabúdala napríklad obedovať či raňajkovať. Postupne som však začala mať zdravotné problémy, cítila som sa slabá, bez energie, často ma bolievala hlava, mala som problémy s trávením. Lekári veľmi dlho nevedeli odhaliť príčinu mojich zdravotných ťažkostí, až mi napokon tento rok po viacerých testoch diagnostikovali celiakiu, čo znamená, že moje telo nedokáže „spracovať“ lepok, ktorý je súčasťou mnohých potravín, nachádza sa napríklad v obilninách a múke.

 


Viac sa dočítate v dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania