Cestovateľská hnačka - MUDr. Ivana Zvancigerová, Medissimo

Cestovateľská hnačka je najčastejším ochorením, ktoré postihuje turistov počas dovoleniek. Každý rok dostane hnačku približne 35 % cestovateľov. Hnačka sa môže objaviť kedykoľvek počas cesty a niekedy aj po návrate domov. Najrizikovejšie pre vznik infekcie sú rozvojové krajiny Latinskej Ameriky, Afrika, Stredný východ a Ázia, k cestovateľským hnačkám dochádza najčastejšie požitím kontaminovanej stravy, vody, ľadu v nápojoch alebo pri zlyhaní hygieny.

 

Čo cestovateľskú hnačku spôsobuje?

Väčšina hnačiek je bakteriálneho pôvodu, najčastejším vyvolávateľom sú baktérie E. coli (enterotoxické), salmonely, šigely, kampylobaktery, z vírusov sú najčastejšími pôvodcami Norwalk, rotavírusy a adenovírusy, z parazitov je to Giardia lamblia a Entamoeba histolytica. Minimálne v 15 – 20 % prípadov sa nezistí, aký mikroorganizmus hnačku vyvolal. Hnačka postihuje rovnako obe pohlavia, mužov aj ženy, viac ohrozené sú malé deti, ľudia s oslabenou imunitou, cukrovkou alebo tí, čo užívajú niektoré lieky (antacidá).

Ako sa cestovateľská hnačka prejavuje?

Väčšina cestovateľských hnačiek má náhly začiatok s inkubačným časom niekoľko hodín až dní po konzumácii kontaminovanej potravy.

 

Viac sa dočítate v čísle júl - august časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

Autor
MUDr. Ivana Zvancigerová, Medissimo
Patrí do vydania