Severné Maďarsko - Liek na telo i dušu

Severné Maďarsko je hornatý región krajiny, bohatý na históriu, nádhernú nedotknutú prírodu, lesy, rieky, jazerá, ideálne miesto na relax, aktívny oddych, ale aj na extrémne športy. Táto oblasť Maďarska je výnimočná tým, že sa tu nachádzajú termálne pramene, praveké jaskyne, najznámejšie hrady, najfarebnejšie ľudové kroje, jediné prírodné jaskynné kúpele, klimatické liečebné miesto s najčistejším vzduchom, najviac chránených vtákov.

Mimoriadne dobré klimatické podmienky na pestovanie hrozna a preslávené vína Egri Bikavér a Tokajský výber. Nie náhodou sa v tejto časti Maďarska nachádza najviac objektov, ktoré sú vyhlásené Unescom za súčasť svetového dedičstva.

Gyöngyös a okolie

Civilizácia v tomto malom mestečku, ktoré sa nachádza v doline obklopenej svahmi pohoria Mátra vytvorila veľké množstvo takých pamätihodostí, ktoré sú obdivovaníé turistami a môžu sa nimi hrdo pýšiť aj dnešní obyvatelia. Na hlavnom námestí sa nachádza barokový kostol Svätého Bertalana. V jeho klenotnici sa nachádzajú veľmi cenné liturgické predmety. Je tu františkánsky kostol a kláštor, v ktorom sa nachádza jediná rehoľná knižnica, ktorá je otvorená od stredoveku až dodnes.

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.
 

Autor
Daniela Drábová
Patrí do vydania