Alergie na šperky

Nepríjemné vyrážky, svrbenie na ušiach, krku alebo dekoltáži môže poriadne znepríjemniť život. Alergie na šperky patria k najčastejším alergiám, ktoré vyvolávajú kovy. Pôvodcom spúšťača je nikel, medzi ďalšie kovy spôsobujúce alergie patria chróm a kobalt. Nikel je súčasťou „nepravých“ strieborných šperkov.

Šperkov, ktoré sú iba pozlátené, z nehrdzavejúcej ocele a iných nepravých kovov. Ak ste na nikel alergickí, môže sa vám pri ich nosení stať, že začnú hnisať uši. Podľa štatistík alergiou na nikel trpí každý siedmy človek. Prejavuje sa to zvyčajne u žien, ktoré nosia šperky častejšie.

Pozor aj na spony na opasku

Nikel nie je iba v šperkoch, vyskytuje sa aj v sponách na opasok, sponkách do vlasov, nožniciach, obrúčkach či v rámoch na okuliare. Kobalt, ďalší kov nebezpečný pre alergikov, sa používa ako prímes do skla a keramiky. Chróm zasa do oceli. Z čoho nám však alergia nehrozí? Ak máte alergiu na nikel, určite sa neprejaví pri žltých zlatých šperkoch, platine a chirurgickej oceli. Prejavy alergie môžu byť rôzne silné a nie je zriedkavé, že sa začnú prejavovať až v pokročilom veku alebo dokonca pri šperkoch, ktoré nikdy predtým neboli „problémové“. Alergiu na nikel spoľahlivo potvrdia špeciálne kožné testy.

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.
 

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania