Je mužská neplodnosť na vzostupe? – MUDr. Jozef Valky, CSc.

Tridsaťdvaročný Peter s manželkou sa päť rokov snažili splodiť potomka. Neúspešne. Manželka ťažko niesla pocit viny, preto stres z neplodnosti bol pre oboch psychickou záťažou. Až následné vyšetrenie potvrdilo, že príčina je na Petrovej strane, a to pre zníženú pohyblivosť a kvalitu spermií. Juraj podstúpil liečbu a dnes sa už tešia z dvojročnej dcérky. O príčinách, vyšetrení a liečbe mužskej neplodnosti sme sa rozprávali s doc. MUDr. Jozefom Valkym, CSc, vedúcim lekárom Centra asistovanej reprodukcie ISCARE v Bratislave a hlavným odborníkom MZ SR pre reprodukčnú medicínu.

Čo je neplodnosť a v čom spočíva?

Definícia neplodnosti je síce verejnosti dosť známa – ak po roku pravidelného a partnerského spolunažívania nedôjde k otehotneniu. Málokto si však takéto upozornenie berie k srdcu. Na liečbu prichádzajú páry vo všeobecnosti neskoro. Názor, že „vinu“ na neplodnosti nesie len žena, patrí minulosti. Súčasné výskumy u nás i vo svete potvrdzujú, že až v 40 – 60 percentách neplodnosti párov je na príčine muž. V 40 percentách párov je príčina neplodnosti len na strane muža. Až v 65 percentách muž čiastočne participuje zníženou plodnosťou na neplodnosti páru.

Dá sa povedať, koľko párov trpí vážnou formou neplodnosti?

23 percent párov má ľahší problém, v 16 percentách je potrebná lekárska pomoc a 9 percent párov je jednoznačne odkázaných na asistovanú reprodukciu. Iným spôsobom títo ľudia nemôžu mať dieťa.

Ak do jedného roka žena neotehotnie, mali by navštíviť centrum asistovanej reprodukcie?

Prvým odborníkom, ktorého by mal pár navštíviť, je obvodný gynekológ, prípadne urológ. V ambulancii sa môžu urobiť niektoré základné vyšetrenia a usmernenia. Na podrobnejšiu diagnostiku a liečbu však odborný lekár nie je vybavený, a preto v prípade, že sa stav dostatočne rýchlo nerieši, treba požiadať o dôkladnejšie vyšetrenie. Netreba strácať čas, ten hrá proti nim.

K vám do centra prichádza z roka na rok čoraz viac klientov. Je medicínsky náročné odhaliť príčinu neplodnosti?

Predpokladom úspešnej liečby je presná diagnostika, ktorá predpokladá detailné hormonálne, funkčné, morfologické a genetické rozbory, pretože reprodukčná medicína je na rozhraní viacerých medicínskych odborov.

Existujú rizikové skupiny mužov s neplodnosťou? Stretávate sa aj s nevysvetliteľnou neplodnosťou?

U väčšiny mužov ide o útlm tvorby spermií z neznámych príčin. Časté sú poruchy u vodičov z povolania a športovcov cyklistov v dôsledku chronických mikrotráum testes. Medzi príčiny mužskej neplodnosti zaraďujeme interné faktory, ktoré môžu byť charakterizované poruchami tvorby spermií, poruchami priechodnosti samotvorných kanálikov a ejakulačnými dysfunkciami. Dramatický pokles plodnosti mužov sa v posledných rokoch pripisuje aj externým faktorom, medzi ktoré bezpochyby patrí životný štýl a životné prostredie. Za hlavné príčiny sa považuje kontaminácia potravy, vody a vzduchu rôznymi chemickými látkami. Chemické látky v prostredí a v potravinách pôsobiace na endokrinný systém ovplyvňujú vývoj semenníkov alebo narušujú aj samotný genetický kód spermií, ktorý je veľmi citlivý. Nikotín, alkohol a narkotiká sú potenciálne antispermatogénne. Osobitne nikotín má priamo devastujúci vplyv na množstvo spermií. Takisto obezita vplýva na spermie, zhoršuje pohyblivosť spermií, pretože aj keď ich je dostatočný počet, nie sú schopné dostať sa do „cieľa“ a oplodniť vajíčko.

Znižuje sa plodnosť vekom muža?

Muži sa geneticky pokladajú za „mladších“ o desať rokov ako ženy. Plodnosť po 45 rokoch však evidentne klesá a stúpa riziko počatia geneticky poškodených detí. Všeobecne však súčasní 20-roční muži majú štatisticky horšie výsledky spermiogramov ako súčasní štyridsiatnici.

Zúfalá túžba po dieťati môže byť pre oboch partnerov veľkou psychickou záťažou. Ako to riešite?

Uvedomujeme si potrebu psychologického poradenstva. Naše doterajšie pokusy však zlyhali v dôsledku nezáujmu pacientov o túto službu. V týchto dňoch sa usilujeme o znovuotvorenie poradne psychológa v našom centre.

Akými metódami zisťujete príčinu poruchy? Ako vyšetrenie prebieha?

Základným vyšetrením býva spermiogram. Po hormonálnych vyšetreniach ponúkame špeciálne genetické vyšetrenia spermií, vyšetrenie fragmentácie DNA a špeciálnu metódu selekcie spermií.

Existuje aj farmakologická liečba neplodnosti?

Farmakologická liečba neplodnosti muža je neúčinná. Určité zlepšenie možno pozorovať po aplikácii studených spŕch. Definitívnym riešením je oplodnenie v skúmavke.

Využívate aj metódu vnútromaternicového oplodnenia?

Účinnosť vnútromaternicového oplodnenia je veľmi nízka a uplatňuje sa len pri niektorých ľahších poruchách.

Kedy by mala nastúpiť asistovaná reprodukcia? Má aj svoje limity?

Pri osobitne závažných formách mužskej neplodnosti sa dajú získať spermie len operačne – zákrok sa volá TESE, testikulárna extrakcia. Pri týchto zákrokoch je v prípadoch, keď počet spermií klesá pod 1 milión v 1 ml a pri neúspechu iných metód liečby dôvod na použitie liečby mimotelovým oplodnením.

Od čoho závisí úspech liečby a aká je šanca, že sa váš klient stane otcom?

Úspech závisí od stupňa poruchy a hlavne od výsledkov genetických vyšetrení.

Aké sú vyhliadky do budúcnosti v riešení mužskej neplodnosti?

Súčasná liečba priameho zavedenia jednotlivej spermie do vajíčka, tzv. intracytoplazmatická injekcia spermie (ICSI) ponúka riešenie aj najťažších porúch plodnosti mužov. Dlhodobé prognózy vývoja mužskej plodnosti sú zlé. Predpokladá sa, že plodnosť mužov sa bude v horizonte 10 rokov podstatne zhoršovať.

Pacienti sa liečia ambulantne?

Temer všetky vyšetrenia a liečba v oblasti neplodnosti sa robí metódou jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

Hradia poisťovne vyšetrenia a liečbu?

Poisťovne hradia len základný výkon mimotelového oplodnenia so spoluúčasťou pacienta na liekovú prípravu. Žiadne špeciálne výkony zamerané na riešenie mužskej sterility, napríklad operačný odber spermií, intracytoplazmatickú injekciu spermií (potrebuje ju 70 % párov), poisťovne nehradia. Muži sú teda v liečbe problémov, do ktorých sa dostali nie svojou vinou, ale prevažne civilizačnými vplyvmi, tvrdo diskriminovaní.

Dobre vedieť:

Zatiaľ čo žena sa narodí s určitým počtom vajíčok, ktoré počas jej života už nepribúdajú, u muža sa spermie tvoria nepretržite od dosiahnutia pohlavnej dospelosti až do smrti. Celý vývoj zrelej spermie trvá približne 90 dní. Pri ejakulácii sa u zdravého muža uvoľní asi 500 miliónov spermií, ktoré musia preniknúť do pošvy cez maternicové hrdlo až do dutiny maternice a odtiaľ do vajíčkovodu, kde jedna z nich oplodní vajíčko. Je to komplikovaný proces a šanca na počatie je jedna k trom.

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania