Rozšírená téma – Sexuológia

Aby bol človek v živote spokojný a šťastný, mali by „fungovať“ všetky oblasti a stránky jeho života – pracovná, zdravotná, rodinná a takisto súkromná vrátane sexuálnej. Pre každého dospelého človeka je prežívanie intímnych a sexuálnych chvíľ veľmi dôležité. Pre niektorých dokonca to najdôležitejšie!

Keď to občas neklape...

Ak to neklape medzi partnermi v sexuálnej oblasti, začína to škrípať aj v bežnom chode života. Preto je nesmierne dôležité nenechať to vzrušenie a sexuálny náboj počas celého vzťahu vyprchať. Stále byť pre druhého atraktívny a príťažlivý. Na začiatku vzťahu to zvyčajne býva ideálne, partneri sa nevedia jeden od druhého odtrhnúť, celý svoj voľný čas chcú tráviť spoločne, myšlienkami sú neustále pri tom druhom. Postupom času však vyprcháva zamilovanosť, ten „magický ošiaľ“ a prichádza realita so všetkými možnými situáciami. Do vzťahu dvoch ľudí pribúdajú deti, začínajú sa objavovať najrôznejšie problémy a v staršom veku vznikajú aj zdravotné problémy, ktoré môžu sexuálnu oblasť negatívne ovplyvňovať. Ak sa tieto zdravotné ťažkosti včas podchytia a začnú liečiť, intímne chvíle si partneri môžu vychutnávať aj naďalej. Chce to len trošku tolerancie, vzájomného rešpektu a veľkého množstva porozumenia a lásky.

Čo najviac trápi mužov?

Jedným z najčastejších problémov, ktoré mávajú vplyv na sexuálny život, sú ťažkosti s erekciou. V poslednom čase sa však tento problém začína týkať aj mladších ročníkov, nielen u mužov po päťdesiatke. Nejde o ojedinelé zlyhanie, ale o trvalú neschopnosť dosiahnuť a udržať erekciu potrebnú na uspokojivý sexuálny styk. Rizikovými faktormi pri problémoch s erekciou sú vek, fajčenie, konzumácia alkoholu, hypertenzia, cukrovka, stres, obezita, ale aj užívanie niektorých druhov liekov. Mnohí muži sa však za tento problém hanbia, nechcú sa o tom s partnerkou rozprávať, vyhýbajú sa intímnostiam, až nakoniec sex u nich postupne zmizne a následne dochádza k vzájomnému odcudzeniu partnerov. Partnerka by mala byť aj v tomto prípade na strane muža. Mala by mu byť tou najväčšou oporou a spoločnými silami by mali problémy s erekciou vyriešiť. Odhaduje sa, že na Slovensku je asi pol milióna mužov, ktorí majú problémy s potenciou. Pritom len desatina z nich vyhľadá odbornú pomoc a začne tento problém riešiť. Odporúča sa návšteva sexuológa (prípadne urológa), ktorý nastaví vhodnú liečbu a problémy s erekciou úspešne vyrieši. Keď to občas neklape... Aby bol človek v živote spokojný a šťastný, mali by „fungovať“ všetky oblasti a stránky jeho života – pracovná, zdravotná, rodinná a takisto súkromná vrátane sexuálnej. Pre každého dospelého človeka je prežívanie intímnych a sexuálnych chvíľ veľmi dôležité. Pre niektorých dokonca to najdôležitejšie!

Ženské trampoty

Jedným z problémov, ktoré trápia ženy v sexuálnej sfére, je nedostatočné zvhlčenie pošvy pri sexuálnom styku. Ten je potom nepríjemný, bolestivý a celkovo neuspokojivý pre oboch partnerov. Príčin nedostatočného zvhlčenia môže byť niekoľko – psychické pocity (napríklad strach, úzkosť, stres), užívanie niektorých druhov liekov alebo antikoncepčných tabletiek, rôzne hormonálne poruchy. Nie - ktoré ženy majú problém s prirodzenou lubrikáciou aj po pôrode alebo v období menopauzy. Podľa príčin, ktoré „suchosť vagíny“ spôsobujú, sa nastaví systém ich odstránenia. Čo sa týka psychických dôvodov, niektoré ženy vyžadujú napríklad dlhšiu predohru. Partnerom pomôžu aj rôzne lubrikačné gély alebo sliny, ktoré sliznicu pošvy „umelo“ zvlhčia. Výborným prostriedkom, ktorý pomáha hydratovať a zvlhčovať sliznicu pošvy, sú aj vaginálne čapíky IALUNA, ktoré dostať kúpiť v lekárni bez lekárskeho predpisu. Obsahujú kyselinu hyalurónovú, extrakty z ras - tlín rumanček pravý a gotu cola a vitamín E. Toto unikátne zloženie normalizuje prostredie v pošve a napomáha lubrikácii. Odporúča sa použiť ich večer pred spaním.

Vo dvojici je to lepšie

Ak sa vyskytnú akékoľvek problémy medzi partnermi, nielen sexuálne, je vhodné ich riešiť ihneď, neodkladať to a „nezametať ich pod koberec“. Ak sú na to dvaja, spoločnými silami dosiahnu riešenie skôr ako jednotlivec.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania