Ako byť na Vianoce fit

Vianoce sú najkrajšie sviatky roka. Je to však aj obdobie, keď sú mnohí z nás presvedčení o tom, že sa v jedle nemusia obmedzovať a že si môžu nekontrolovane dopriať, na čo majú chuť. A to je práve najväčšia chyba, ktorú robia. Vianoce totiž vôbec nie sú dôvodom na prejedanie sa, ale len na malé zhrešenie, ktoré neublíži srdcu a cievam a nespôsobí tráviace ťažkosti. Obdobie sviatočných dní by nemalo byť ani o tom, že síce teraz priberiem, ale na Nový rok si dám predsavzatie a začnem chudnúť. Priatelia, platí staré dobré známe: Všetko s mierou!

Štedrá večera bez majonézy

Aj vianočné dni je možné prežiť v pohode, a to bez akýchkoľvek výčitiek, že sme niečo prehnali. Všetko sa začína predvianočným nákupom. Nechcete sa vzdať tradičnej štedrovečernej večere? Ani nemusíte. Stačí len správne nakombinovať potraviny a použiť zdravšie variácie. K vyprážanému kaprovi môžete zvoliť ľahšiu verziu zemiakového šalátu. Namiesto majonézy použiť na jeho prípravu jogurt alebo kyslú smotanu s menším obsahom tuku. Ani kapor nemusí byť vyprážaný. Stačí, ak ho sprudka opečiete na olivovom oleji, prípadne udusíte na prírodno. Namiesto kapustnice je možné zvoliť inú polievku. Napríklad zemiakovú na kyslo s čerstvými dubákmi. Je to ľahší variant tradičnej polievky. Platí zásada: „Jesť do polosyta, piť do polopita!“ Po štedrovečernej večeri by nemal nasledovať nájazd na vianočné pečivo. Treba len ochutnať jeden alebo dva kúsky! Ako dezert je lepšie ovocie, či už čerstvé, alebo sušené, najlepšie bio. Prípadne zahryznúť sa do kúska kvalitného a nie veľmi tučného syra. A po večeri si dopriať pohár sektu alebo kvalitného vína, nahradiť destilát a sladké víno strekom z vína. Dobrá rada: Sladkosti z bielej múky a cukru obmedzte na minimum najmä vtedy, ak máte sklon k priberaniu a trpíte srdcovo-cievnym ochorením. Počas Šted rého dňa začnite výdatnými raňajkami, ktoré zasýtia vaše telo na celé dopoludnie. Najlepšie sú cereálie s mliekom, ovsené vločky, jogurt, prípadne celozrnný chlebík s plátkom šunky a syra, k tomu pohár džúsu alebo šálka kvalitného čierneho čaju. Obed by mal byť ľahší. Nič nepokazíte šalátom alebo grilovanou rybou, napr. pstruhom. Celodenná hladovka počas Štedrého dňa sa neodporúča! Večer by sa dostavil obrovský hlad a nekontrolovateľné jedenie, čo by bol pre organizmus obrovský šok.

Maškrtiť sa dá aj zdravo

Aj počas Vianoc sa dá maškrtiť zdravo. Viete, aké prospešné pre naše srdce a cievy sú orechy, olivový olej a horká čokoláda? Pozitívne účinky na náš srdcovo-cievny systém má aj čierny čaj. Ak k tomuto všetkému pridáme aj dostatok pohybu, tak počas sviatkov hojnosti nepriberieme ani kilo.

Orechy natural

Orechy v naturálnom stave sa považujú za zázrak prírody, ktorý chráni srdce, znižuje cholesterol a má antioxidačné účinky. Kto pravidelne konzumuje orechy, napr. vlašské, je na dobrej ceste ochrániť sa pred infarktom. Kešu orechy obsahujú veľké množstvo mononenasýtenej mastnej kyseliny olejovej, čím podporujú zdravie ciev. Podľa jednej štúdie z Južnej Afriky kešu orechy podporujú schopnosť cievneho systému správne reagovať na zmeny tlaku. Preto by tieto orechy mali konzumovať najmä ľudia, ktorí majú vysoký krvný tlak. Týka sa to však aj iných druhov orechov. Doprajte si počas Vianoc namiesto sladkostí a čipsov naturálne orechy.

Olivový olej

Olivový olej rozširuje cievy a znižuje krvný tlak. Chráni srdce pre infarktom myokardu a mal by byť základom prípravy studenej a teplej kuchyne aj počas Vianoc. Pravidelné používanie olivového oleja totiž znižuje hladinu zlého cholesterolu (LDL) v krvi, ako aj riziko vzniku aterosklerózy. Znižuje aj riziko vzniku cievnej mozgovej príhody (mŕtvice) a vzniku trombózy (krvných zrazenín). Dobrou správou je aj to, že kto používa olivový olej pravidelne, môže sa dožiť vysokého veku.

Horká čokoláda

Aj horká čokoláda je výborným ochrancom pred chorobami srdca a ciev. Čím viac kakaa obsahuje, tým je zdravšia. Odborníci totiž dospeli k záveru, že antioxidant flavan-3-oly, ktorý sa v kakau nachádza, pozitívne vplýva na krvný obeh a na uvoľnenie svalstva. Horká čokoláda je ideálna maškrta aj počas vianočných dní. Veď napokon holandská štúdia z roku 2006 preukázala, že konzumácia čistého kakaa znižuje krvný tlak a úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia.

Čierny čaj

Šálka dobrého čaju zahreje, ale je aj prospešná pre náš organizmus. Čierny čaj chráni srdce a cievy. Čaj obsahuje flavonoidy. Každý, kto vypije aspoň jednu šálku čaju denne, robí dobre svojmu srdiečku a predlžuje si život. Čierny čaj a takisto aj červené víno majú antioxidačné účinky a pomáhajú aj pri nádorových ochoreniach. K týmto záverom dospeli vedci z univerzity v Berlíne a výsledok štúdie uverejnil aj prestížny odborný časopis European Heart Journal.

Ananás

Na sviatočnom stole by nemal chýbať ani ananás. Európania vrátane Slovákov ho najviac skonzumujú práve v decem bri. Pritom ročná spotreba tohto juhoamerického plodu v západnej Európe dosahuje v priemere 200 g na osobu. Ananás pomáha znižovať krvný tlak a rozpúšťa usadeniny na stenách ciev, čím chráni pred infarktom a cievnou mozgovou príhodou. Toto vynikajúce žlté ovocie podporuje trávenie, čistí krv a aktivuje imunitné bunky v bielych krvinkách. Kráľovná tropických plodov, ako sa zvyčajne ananás označuje, obsahuje najmä vitamíny ako B12 a E, 16 minerálnych látok, najmä železo, meď, zinok, horčík, jód, mangán a vápnik. Je výborným pomocníkom v boji s nadváhou, lebo má odvodňujúce účinky. Ste unavený a nič vás nebaví? Máte nádchu alebo kašeľ? Tak potom čerstvý ananás (asi 100 g) rozmixujte a pridajte pohár paradajkovej šťavy. Dochuťte niekoľkými kvapkami citrónu. Ak si túto vitamínovú bombu doprajete aspoň dvaalebo trikrát do týždňa, určite budete fit.

Pohyb

Dostatok pohybu je prospešný pre zdravé srdce a cievy. V prípade žiadneho pohybu alebo len minimálneho v organizme vznikajú aterotrombotické pláty, ktoré vyvolávajú srdcový infarkt, mŕtvicu, anginu pectoris a aterosklerózu. Dostatočný pohyb je aj výbornou prevenciou proti nadváhe a následnej obezite. A, samozrejme, pozitívne myslenie je zárukou dobrej nálady a príjemného pocitu. Odporúča sa beh, rýchla chôdza, dlhé prechádzky, napr. so psíkom, plávanie, kardiocviky, nordic walking.

Zásady, ktoré je potrebné dodržiavať nielen počas Vianoc, ale po celý rok:

Skoncovať s fajčením, obmedziť konzumáciu alkoholu, znížiť príjem soli, eliminovať stres, mať dostatok fyzického pohybu a udržať si svoju telesnú hmotnosť.

 

Niekoľko tipov a rád, ako aj počas Vianoc, Silvestra a Nového roka zostať v dobrej kondícii a nepribrať:

 

* Počas dňa treba jesť pravidelne, jedlo rozdeliť do viacerých menších porcií.

* Ani počas sviatkov neprestať dodržiavať pitný režim, aspoň 2 litre tekutín v podobe vody, minerálok, ovocných štiav, čaju.

* Jedlá pripravovať na olivovom oleji. Namiesto vyprážania je lepšie zvoliť grilovanie alebo varenie na pare. Parný hrniec je skutočne výborná vec.

* Čipsy, slané oriešky a zemiakový šalát s majonézou nahradiť natural kešu orechmi alebo vlašskými orechmi a na šalát použiť jogurt alebo odtučnenú kyslú smotanu.

* Na chlebíčky radšej použiť celozrnné pečivo a chlieb, biele vynechať. Zákus - ky a vianočné pečivo kompenzovať ovocím a zeleninou.

* Nenakupovať veľké množstvo jedla do zásoby. Potvrdzujú to aj štatistiky, že polovicu z neho takmer každá domácnosť vyhodí.

* Nezabudnúť na dostatok pohybu, resp. fyzickej námahy. Stačí každý deň dlhšia prechádzka, beh, plávanie. Silové cvičenia a vrcholový šport sa neodporúčajú ľudom s ochorením kardiovaskulárneho systému.

* Ak je to možné, vyhýbať sa stresu, resp. ho eliminovať na minimum. V neposlednom rade je dôležitý aj dostatočný spánok.

 

Autor
Dobroslava Krajačičová
Patrí do vydania