Hemoroidy – civilizačné ochorenie – MUDr. Adrián Horný

Hemoroidy, ľudovo nazývané zlatá žila, jedno z najčastejších proktologických ochorení, je staré ako ľudstvo samo. Podľa svetovej medicínskej literatúry na hemoroidy trpí až 70 percent populácie nad 30 rokov. Hemoroidy poznali i za čias Hyppokrata ako ochorenie „vyšších“ vrstiev. Liečili ich „felčiari“ tak, že inkriminované miesto vypaľovali rozpáleným železom. Aj keď odvtedy lekárska veda významne pokročila, je veľmi smutné, že aj v 21. storočí pacienti z ostychu neradi hovoria o tomto zdravotnom probléme, ba často ho zatajujú aj pred lekárom, pritom hemoroidov a bolestí, ktoré spôsobujú, sa možno jednoducho zbaviť.

 

Konečník spolu s análnym kanálom tvoria uzáverový systém tráviaceho systému. Ich úlohou je udržať a vyprázdniť stolicu. Týmto úlohám je prispôsobená aj anatomická štruktúra. V análnom kanáli sú umiestnené dva zvierače – vnútorný je stále stiahnutý a zabraňuje samovoľnému úniku stolice, vonkajší tvoria vôľou ovládané svaly, takže ho môžeme udržať stiahnutý dovtedy, kým je to potrebné.

Čo spôsobí, že tento mechanizmus prestane fungovať a pacienta začne trápiť krvácanie, svrbenie i nepríjemná bolesť v oblasti ritného otvoru?

„Príčina vzniku hemoroidov je rôznorodá. Na jednej strane je to nespochybniteľná genetika, hormonálne zmeny, žilová nedostatočnosť, ochorenia zvieračov a na druhej strane súbor návykov či zlozvykov, ako je sedavé zamestnanie, obezita, strava chudobná na vlákniny, nadmerná konzumácia červeného mäsa, nadmerné požívanie alkoholu, korenistých a mastných jedál, tlak na žily počas tehotenstva, infekcie konečníka, absencia biorytmu vyprázdňovania i dlhodobé vysedávanie s novinami na WC či nedostatočná análna hygiena,“ hovorí MUDr. Adrián Horný, chirurg FNsP sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Podľa chirurga sa lokalizácia hemoroidov všeobecne rozdeľuje na vonkajšie a vnútorné, resp. zmiešané, a podľa klinických príznakov ich zaraďuje do 4 štádií. „Pri prvom štádiu sa objavujú mierne rozšírené žilové pletence – drobné uzlíky, ktoré ešte nerobia ťažkosti. Sú zväčša bez príznakov. Pri druhom štádiu hemoroidov sú už uzlíky dobre viditeľné, dobre je charakterizovaný mierny prolaps pri zvyšovaní tlaku, napr. tlak na stolicu. Toto štádium sa prejavuje už krvácaním, ktoré sa po stolici spontánne upraví, tiež svrbením a pálením v oblasti konečníka. Keď - že ochorenie ešte nie je príliš rozvinuté, je najvhodnejšie na liečbu. Tretie štádium je už charakteristické vyklenutím vnútorných a vonkajších hemoroidov s častými zápalmi, ktoré sprevádza svrbenie, bolestivé krvácanie so špinením bielizne. Ochorenie v tomto štádiu si už vyžaduje nevyhnutnosť manuálnej repozície. Štvrté štádium sa už prejavuje ťažkými zápalovými procesmi. Ide o trvalý prolaps s celou škálou komplikácií.“

Pri akých príznakoch by mal pacient navštíviť lekára?

„Liečiť hemoroidy je najvhodnejšie vtedy, keď ešte ochorenie nie je príliš rozvinuté, keď súbor príznakov, ktorými sa hemoroidy prejavujú, je definovaný ako perianálny permanentný dyskomfort v podobe svrbenia, pobolievania, hlienovitého výtoku, nutkania na stolicu, zápalu kože v okolí konečníka a bezbolestného krvácania pozorovaného na stolici vo forme prúžkov jasnočervenej krvi. K závažným komplikáciám už patrí ma sívne krvácanie, trombóza komplikovaná gangrénou s možným fatálnym koncom – panvovou tromboflebitídou s možnosťou pľúcnej embolizácie,“ vysvetľuje doktor Horný. Určenie diagnózy je v rukách lekára, najčastejšie chirurga alebo gastroenterológa. „Úloha lekára je nielen presne stanoviť diagnózu, ale najmä vylúčiť iné príčiny ťažkostí v oblasti konečníka, zápalové ochorenie, trhliny, fistuly, parazitické ochorenia a najmä nádorové. Pomocou anamnézy, klinických príznakov ochorenia a následným vyšetrením, či už digitálne, prstom alebo pomocou endoskopických prístrojov, ako sú anoskop, rektoskop, kolonoskop, CT, MNR, ERUS a pod., vieme sa v ochorení zorientovať a určiť spoľahlivý a najvhodnejší spôsob liečenia. Liečba hemoroidov musí byť komplexná a zmysluplná. Dobré výsledky sa dajú dosiahnuť len prísne individuálnym prístupom ku každému pacientovi, správnou selekciou a načasovaním liečby,“ zdôrazňuje chirurg. Tak ako existuje mnoho príčin vzniku hemoroidov, aj ich liečba má celú škálu terapeutických možností. Každej terapii musí však predchádzať správny diétny režim s dostatkom tekutín, dôkladnou hygienou a správny mechanizmus vyprázdňovania. „Prvé a druhé štádium hemoroidov liečime najmä konzervatívnou liečbou ovplyvňujúcou cievnu stenu – zväčša lokálnou aplikáciou čípkov, mastí rôzneho zloženia, ktorých je na trhu dostatok, spolu so sedacími kúpeľmi. Ambulantne ich vieme liečiť aj aplikáciou sklerotizačnej látky do oblasti hemoridového uzlíka, zmrazovacou aplikáciou CO2 a N2, aplikáciou infračerveného svetla s následnou deštrukciou tkaniva zahriatím na 100 °C i laserovou terapiou. Najrozšírenejšia metóda vo svetovom meradle je elastická ligatúra podľa Barrona. Podstatou tejto metódy je aplikácia gumového krúžku na stopku hemoroidného uzlíka na zamedzenie prítoku krvi pomocou dômyselného prístroja, s následným odumretím a odpadnutím hemoroidného uzla. Výhodou tejto metódy je, že sa môže realizovať ambulantne bez nevyhnutnosti PN,“ hovorí chirurg. Invazívna chirurgická liečba je určená najmä pre III. a IV. štádium hemoroidov. „Najmodernejšie, ba až prevratné chirurgické riešenie je tzv. Longova operačná metóda, ktorá využíva kruhový stapler, mechanický zošívač tkanív. Vďaka tejto operačnej technike pacient pociťuje o 85 percent menšiu bolesť, zníži sa jeho spotreba analgetík, a tým sa skráti aj pobyt v nemocnici. Pacient sa môže rýchlejšie zaradiť do spoločenského a pracovného procesu,“ vysvetľuje doktor Horný a dodáva, že liečba hemoroidov musí byť komplexná.

 

Dobré rady:

* Lekára navštívte už pri prvom krvácaní z konečníka

* Jedzte stravu bohatú na vlákniny Pite veľa tekutín

* Odporúča sa pravidelná telesná aktivita, pri dlhom sedení vzniká zápcha

* Netlačte a nezadržujte stolicu, zvyšuje sa tým tlak v žilách konečníka

* Dôsledne dodržiavajte análnu hygienu – umývanie po každej stolici nie agresívnym mydlom

* Konzumujte nedráždivú stravu, eliminujte alkohol a kávu Používajte voľnú a vzdušnú bielizeň

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania