Všetko sa so mnou krúti – MUDr. Renáta Kučerová

Len málokto sa môže pochváliť, že nepozná závrat – nepríjemný pocit, keď sa človeku zdá, že sa s ním všetko točí, krúti, že stráca rovnováhu. Takáto porucha rovnováhy dokáže človeka poriadne vydesiť, pretože privodí pocit nestability a závratu, a to nielen vtedy, keď sa pohybuje, ale aj keď stojí na mieste či leží. V bežnej populácii závrat postihuje až desať percent pacientov. U starších ľudí nad šesťdesiat rokov tento nepríjemný pocit trápi už každého druhého pacienta.

 

„Za to, že môžeme vzpriamene chodiť bez toho, aby sme strácali rovnováhu, vďačíme rovnovážnemu, odborne vestibulárnemu aparátu, ktorý je súčasťou vnútorného ucha. Ucho je párový orgán, ktorý anatomicky delíme na vonkajšie, stredné a vnútorné ucho. Práve vo vnútornom uchu je umiestnený labyrint a tri drobné kanáliky so špeciálnou tekutinou a bunkami citlivými na pohyb hlavy. Je to veľmi malý, no komplikovaný orgán. Ak sa stane, že v systéme dôjde k malej odchýlke od normy, vzniká pocit závratu, točenia hlavy, ťahu na jednu stranu... Problém môže byť jednostranný alebo obojstranný, závisí to od typu ochorenia. Rovnovážny systém v uchu nie je jediný orgán, ktorý nám pomáha udržať stabilitu. Súčasťou mozgu je mozoček – cerebelum, ktorý takisto výrazne pomáha našej stabilite. Podľa toho, či je problém vo vestibulárnom aparáte alebo v mozočku, hovoríme o periférnej alebo centrálnej poruche rovnováhy,“ hovorí MUDr. Renata Kučerová, otorinologička z Centra Kramáre a ORL ambulancie jednodňovej chirurgie v Bratislave. Rovnovážny systém nám zabezpečuje priamu a vzpriamenú chôdzu, reaguje na zmenu polohy hlavy, jej otáčanie, predklon, ale rovnako aj na to, keď si chceme ľahnúť alebo naopak vstať. Je to práve rovnovážny systém, ktorý nám pomáha orientovať sa v priestore bez toho, aby sme spadli. Všetko je zabezpečené prepojením vestibulárneho aparátu s centrálnym nervovým systémom – miechou, mozgom a mozočkom. Podľa doktorky Kučerovej poruchu rovnováhy vníma každý pacient inak. „Je dôležité to správne diagnostikovať. Pacient môže mať pocit ťahu na jednu stranu, pocit točenia všetkého okolo neho, pocit, že padá dopredu. Pacienti majú veľmi často neistú chôdzu a stoja rozkročmo, pretože majú pocit väčšej istoty. U pacientov so silným pocitom závratu sa môže vyskytnúť nevoľnosť i vracanie. To všetko sú príznaky, ktoré lekára privedú k stanoveniu diagnózy.“ Spomínané príznaky môžu trvať kratší i dlhší čas, čo pacienta výrazne oslabuje. Môžu sa vyskytovať aj v epizódach, keď z plného zdravia môže prísť pacientovi zle a začne masť pocit závratu. „Pacienti, ktorí majú takéto ťažkosti, spravidla vedia určiť prichádzajúci závrat, napríklad cítia tlak v hlave, bolesť v žalúdku, úzkosť... Ak užijú lieky, niekedy sa podarí závrat zastaviť.

 

Niekedy je potrebná infúzna liečba. Takýto stav môže trvať niekoľko hodín, ale aj niekoľko dní,“ vysvetľuje lekárka. Poruchy rovnováhy môže spôsobiť veľa faktorov. Veľmi často vznikne náhodne, bez predchádzajúcej príčiny alebo podráždenia vestibulárneho aparátu (iddiopatické vertigo). Môže však vzniknúť ako prejav – syndróm iného problému v tele, napr. pri zmene tlaku krvi, najmä jeho poklese má veľa ľudí na pár sekúnd pocit neistoty. „Aj silný zápal dýchacích ciest či zápal stredného ucha môžu vyvolať jednostranné podráždenie vestibulárneho aparátu. Rovnako toxické poškodenie vnútorného ucha niektorými látkami, silnými liekmi, alkoholom môže vyvolať krátkodobé, ale aj dlhodobé vertigo. Otorinologička však pripomína, že vertigo môže byť spôsobené aj deformitami krčnej chrbtice, čo súvisí so zlým držaním tela alebo aj s organickými zmenami v oblasti chrbtice. Aj stres a únava môžu tiež prispieť k vertigu. Takýto závrat trvá krátko a veľmi často súvisí aj so zmenou tlaku krvi a koncentráciou, napr. adrenalínu v krvi, ktorý sa zvyšuje pri strese a napätí. Ako zistí pacient, že má poruchu rovnováhy? „Veľmi jednoducho, pretože veľmi často má pocit nevoľnosti, neistoty, akoby pacient chodil po vode, točí sa mu bezdôvodne hlava. Ak sa takéto ťažkosti opakujú, pacient by sa mal dať vyšetriť ušnonosno- krčným lekárom, neurológom a prípadne aj internistom,“ zdôrazňuje doktorka Kučerová a dodáva, že určenie diagnózy nie je jednoduché. Liečba poruchy rovnováhy pozostáva jednak z pokojového režimu a z infúznej liečby, ktorá zabezpečí upokojenie podráždeného vestibulárneho aparátu. „Liečba poruchy rovnováhy je individuálna a závisí od toho, čo ochorenie spôsobilo. U pacientov, ktorí majú len krátkodobé závraty, postačí aj tabletková antivertoginózna liečba. Pacienti, ktorí majú dlhodobé ťažkosti, sú nastavení na udržiavaciu liečbu. Ak sa zistí vážny problém, treba počítať aj s operačným riešením. Pacienti s problematickou krčnou chrbticou absolvujú pravidelnú rehabilitáciu,“ zdôrazňuje otorinologička.

 

Dobre vedieť:

* Ak trpíte poruchami rovnováhy, odstráňte z bytu prahy, rôzne koberčeky...

* Nezabudnite ani na káble, o ktoré môžete zakopnúť.

* Inštalujte si pomocné držadlá do kúpeľne a na toaletu.

* V byte všetko zorganizujte tak, aby veci boli ľahko dosiahnuteľné.

* Ak vstávate z ležiacej polohy, robte to postupne.

* Najprv sa posaďte, zostaňte chvíľku sedieť a až potom sa postavte.

* Chvíľu stojte na mieste a až potom vykročte.

* Problémy s rovnováhou je potrebné riešiť s lekárom ORL.

* Vyhýbajte sa alkoholu.

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania