Keď malé dieťa hlasno chrápe

Rodičov vždy veľmi trápi, ak je ich malá ratolesť chorá. Nádcha, prechladnutie či angína u detí predstavujú zvyčajne veľký problém najmä preto, že si nevedia vyfúkať nos. Pre dieťa je takéto ochorenie, ktoré je pre dospelého človeka banalita, vždy vážny problém. Hovorí sa, že liečená či neliečená nádcha trvá vždy sedem dní. No nemusí to byť tak.

 

Zdrojom nežiaducich komplikácií, ktoré môžu byť nebezpečné – napríklad zápal dutín, stredného ucha či priedušiek alebo mozgového tkaniva –, sú nosné mandle, drobné lymfatické tkanivo, ktoré sa nachádza vzadu v nosohltanovej klenbe. Sú súčasťou lymfatického systému a majú dôležitú funkciu brániť vstup vírusom a baktériám do organizmu a súčasne produkujú protilátky. Pri nádche sa zduria a v dôsledku opakujúcich sa zápalov aj po ich odznení zostanú zväčšené.

 

Nosné mandle

Deti sa rodia s malou nosnou mandľou, ktorá medzi tretím a piatym rokom rastie. Nosné mandle sú najväčšie u predškolákov, po šiestom roku života by sa mali zmenšovať. Lenže v niektorých prípadoch naopak rastú so zdrojom opakovaných infekcií a chorôb. Deti preto nemôžu dýchať nosom, dýchajú ústami, chrápu. Dýchanie cez ústa, nočné chrápanie, hromadenie hlienov v dýchacích cestách, sťažené dýchanie, zvýšená náchylnosť na infekcie (najmä zápaly horných dýchacích ciest), zhoršený sluch, hovorenie nosom, na pohmat zreteľné zdurenie krčných uzlín, poruchy spánku, pomočovanie... To sú spravidla symptómy zväčšených nosných mandlí. Ak tento stav pretrváva dlhší čas, dieťa je permanentne unavené, má stále otvorené ústa a to je signál pre návštevu detského lekára. Ten urobí základné vyšetrenia – krvný obraz, počet bielych krviniek, sedimentácia, CRP, kultivačné vyšetrenie výteru z hrdla a nosa. Potom pošle pacienta na odborné vyšetrenie k otorinolaryngológovi – ušnému, nosnému a krčnému lekárovi, ktorý následne bezbolestne vyšetrí všetky spomínané orgány. Odporúča sa tiež vyšetrenie u alergiológa, pretože príznaky zväčšených nosných mandlí môžu byť aj prejavom poruchy imunitného systému.

 

Nasledovali operácie

V minulosti sa zväčšené nosné mandle bežne odstraňovali operačne. Nebolo to vždy najvhodnejšie riešenie, pretože ich odstránením sa otvorila cesta na vstup infekcií a nežiaducich mikroorganizmov do tela. Navyše nosné mandle zvyčajne deťom znova dorástli a ich problémy sa opakovali, čo naši lekári neradi pripúšťali. Ale výskum zverejnený v magazíne British Medical Journal ukázal, že deti, ktoré majú chirurgicky odstránené nosné mandle, sa vôbec nestretávajú zriedkavejšie s infekciami horných dýchacích ciest, so zápalom vedľajších nosových dutín a vôbec netrpia menej často prechladnutím ako deti, ktoré majú nosné mandle. Infekcie horných dýchacích ciest sú pritom u detí veľmi bežné a frekventované. Operácia nosných mandlí – adenotómia – je podľa štúdie jedným z najčastejšie vykonávaných chirurgických zákrokov u detí vo vyspelých krajinách. Autori štúdie na čele s profesorkou Anne Schilderovou z University Medical Centre Utrecht tvrdia, že chýba dôkaz o klinickej účinnosti tohto postupu u detí s recidivujúcou infekciou horných dýchacích ciest. Zistili to skúmaním skupiny 111 detí od jedného do šiestich rokov, ktoré boli vybrané na operáciu, pričom polovica z nich ju absolvovala na odporúčanie odborníka. Druhá polovica sa liečila konzervatívne – teda bez zákroku.

 

Prevencia problémov

Našich potomkov môžeme účinne chrániť pred problémami s nosnými mandľami. Počas prechladnutia, nádchy treba dobre dieťatko odhlieňovať pomocou odsávačky, s ktorou zaobchádzame veľmi citlivo. Dvojaž trojročné dieťa by si už malo vedieť samo vyfúkať nos. Ak to ešte nevie, treba ho naučiť správne sa vysmrkať. Začína sa najprv poriadne jednou nosovou dierkou a pokračuje sa až s druhým výdychom druhou dierkou. Dieťa, treba upozorňovať, aby čo najviac vykašliavalo. Lekár môže navrhnúť lokálnu liečbu kortikoidným sprejom do nosa. Pri alergii sa liečba navrhuje v spolupráci s alergiológom. V prvom rade je dôležité správne doliečovanie bežných infekcií dýchacích ciest a chrániť dieťa pred vznikom nových. Súčasne dbáme na zvyšovanie odolnosti dieťaťa stravou a zároveň posilňujeme jeho imunitný systém otužovaním, pohybom, častými prechádzkami za každého počasia, ale i relaxáciou. Je dobré podávať dieťaťu bylinné čaje a výťažky zo šalvie lekárskej, jablčníka, eukalyptu, listov podbeľa, kôry divej čerešne, echinacey. Na podporu celkovej imunity sú vhodné výťažky z hlivy ustricovej.

 

Konzervatívna liečba

Väčšina prípadov zväčšenej nosnej mandle sa ponecháva bez liečby, keďže mandľa sa časom sama zmenšuje a príznaky sa postupne vytratia. Pri výrazných ťažkostiach, ako sú zhoršenie sluchu, zápaly stredného ucha, dlhotrvajúce a závažné infekcie dýchacích ciest, môže lekár predsa odporučiť odstránenie nosných mandlí chirurgickým zákrokom. Ten sa v súčasnosti robí v rámci jednodňovej chirurgie, to značí, že dieťa sa uspí alebo sa mu podá tzv. neuroleptanalgéza – podajú sa mu lieky, ktoré spôsobia, že si na daný zákrok nebude vôbec pamätať. Nosné mandle treba vybrať, ak postihnuté dieťa chrápe, škrípe zubami počas spánku, hromadia sa u neho hlieny v nose pre zhoršené dýchanie a ich zatekanie do hltana, má trvalo otvorené ústa viac než 3 mesiace, ak k tomu pribudnú aj nočné prestávky v dýchaní, opakovane má hlienovohnisavú nádchu viac než 4- až 6-krát ročne, má komplikácie vyplývajúce z veľkosti nosnej mandle a z prítomnosti trvalého zápalu (opakované chronické zápaly stredného ucha, zápal vedľajších nosných dutín), má zlý zhryz, zlý rast zubov a stále otvorené ústa, má nesprávne držanie tela, dieťa sa v noci pomočuje, plus sa pridružia už uvedené dychové problémy.

 

Autor
-ši-
Patrí do vydania