Diabetici striehnu na nové objavy

Vo svete žije vyše 250 miliónov chorých na diabetes mellitus. Na Slovensku je registrovaných vyše 300-tisíc cukrovkárov, v susednej Českej republike až 800-tisíc. Okrem toho mnohí ďalší o svojej chorobe zatiaľ nevedia. Od objavu inzulínu, prvého významného pomocníka v liečbe cukrovky, uplynulo bezmála 100 rokov a inzulín je dodnes rozsiahle používaný liek. Jeho účinky však neprinášajú trvalý pozitívny výsledok, ale treba ho stále užívať. Početné tímy výskumníkov a lekárov vo svete sa zaoberajú hľadaním nových možností boja proti diabetu. Medzi nimi sú tiež slovenskí vedci.

 

Transplantácia ostrovčekov

Na prelome ostatného tisícročia sa objavili informácie o blízkej možnosti transplantovania pankreatických ostrovčekov do tela chorých na cukrovku s výhľadom ich vyliečenia. V tom čase sa v kanadskom Edmontone podarilo pomocou ľudských ostrovčekov transplantovaných do pečene obnoviť sekréciu inzulínu u diabetických pacientov a vylúčiť inzulínovú liečbu. Tamojší odborníci vyvinuli Edmontonský protokol – protokol transplantácie. Koncept transplantácie funkčných pankreatických ostrovčekov sa stal reálny pri liečbe cukrovky bunkovou terapiou a následne sa vo svete uskutočnili stovky takýchto operačných zákrokov. No otázka je oveľa zložitejšia. Na jednej strane je oveľa viac diabetikov než funkčných ľudských pankreatických ostrovčekov, no oveľa väčší problém predstavuje riziko ich odvrhnutia imunitným systémom chorého, ktorý je preto odkázaný na dlhodobú imunosupresívnu terapiu, teda na podávanie patričných liekov. Ani obdobie fungovania trans - plantovaných ostrovčekov nie je dostatočné, priemerne je to iba rok. Do hľadania transplantačnej cesty liečenia cukrovky sa už pred niekoľkými rokmi zapojili aj pracovníci oddelenia špeciálnych polymérov a biopolymérov v Ústave polymérov SAV v Bratislave pod vedením Ing. Igora Lacíka, PhD., DrSc. Riešia využitie polymérnych materiálov na enkapsuláciu pankreatických ostrovčekov, vývoj implantovateľného glukózového senzora a prípravu vodorozpustných polymérov. Jednoduchšie povedané, využívajú svoje vedomosti na spoluprácu s lekármi, imunológmi a ďalšími odborníkmi na poskytnutie liečby cukrovky prostredníctvom transplantácie pankreatických ostrovčekov, ale tie už pred imunitnou reakciou chránia obaly v polymérnej membráne v tvare mikrokapsúl s priemerom asi 0,5 mm. Tím niekoľko rokov spolupracuje s významnými pracoviskami v USA, Európe a v Aus trálii na projekte pod názvom Chicago Diabetes Project. Úspech tohto projektu by pomohol najmä chorým na diabetes mellitus I. typu rozlúčiť sa s inzulínom.

 

Inkretínová liečba

Od toho roka však pacientom s cuk - rovkou II. typu slúži nová liečba – inkretíny. Najväčšou výhodou lieku je, že si ho chorí síce musia aplikovať pod kožu injekčne, ale iba raz do týždňa. Táto terapia chorým zlepšuje komfort a súčasne mierne znižuje hmotnosť, ktorá je pre väčšinu diabetikov vážnym prob - lémom. Základom inkretínovej liečby je látka exenatid s predĺženým uvoľňovaním. Určená je najmä pre obéznych ľudí s indexom telesnej hmotnosti (BMI) nad 30 kilogramov na meter štvorcový, ktorí majú cukrovku II. typu. Liečba založená na účinku inkretínov prináša pacientom spoľahlivú kontrolu hladín cukru v krvi bez toho, aby zvyšovala riziko nepríjemnej hypoglykémie (príliš nízkej hladiny glukózy v krvi), pretože účinkuje iba vtedy, keď sú hladiny krvnej glukózy vysoké. Liek s látkou exenatid je dostupný v slovenských lekárňach asi za 109 eur, ale pacient z toho hradí len 25 eur v mesačnom vyjadrení. Podľa predsedu Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emila Martinku sa inkretínová liečba odporúča pacientom trpiacim na diabetes druhého typu, keď sú na pomedzí tabletiek a inzulínovej liečby. Inkretínovú liečbu s látkou exenatid na svete využíva už 1,5 milióna pacientov, pričom túto liečbu lekári praktizujú približne päť rokov. Liečba s exenatidom sa podľa agentúry SITA na Slovensku využíva už od decembra 2009 a preto nie je úplnou novinkou. Prelomová je však frekvencia injekčného podávania lieku. Kým v minulosti to bolo až dvakrát denne a pri liečbe s látkou liraglutid raz denne, pri novej liečbe ide o periodicitu raz do týždňa, navyše pacient si liek môže pichnúť prakticky v ktorejkoľvek časti dňa. Podľa odborníkov síce inkretínová liečba vychádza z princípu opísaného už pred tridsiatimi rokmi, ale aplikovať v praxi sa ju podarilo až nedávno. Inkretínový efekt je schopnosť organizmu vylučovať väčšie množstvo inzulínu vtedy, ak sa glukóza prijíma potravou, ako keď sa podá vnútrožilovo.

 

Zdravá zelenina

Na záver si nezaškodí pripomenúť nevyhnutnosť zdravej výživy, ktorá platí pre všetkých diabetikov vo zvýšenej miere. Už sa začala sezóna kyslej a sladkej kapusty, ktorá má pre cukrovkárov veľký význam. Neobsahuje žiadne sacharidové jednotky, dá sa z nej vyčarovať množstvo jedál a šalátov a organizmu dodáva množstvo potrebných vitamínov i minerálov. Podobne je to s karfiolom, tekvicami, cuketami a patizónmi. Sú nenáročné na pestovanie, zato však výnimočne zdravé, plné vitamínov a s nízkym obsahom kalórií. A s týmito zdraviu prospešnými vlastnosťami sa snúbi ešte ich úžasná chuť. Tieto druhy zeleniny sú veľmi dobrou zložkou potravy pre ľudí so srdcovo-cievnymi problémami alebo ochoreniami obličiek, ktoré sú dôsledkom cukrovky. Okrem toho majú veľmi nízky obsah kalórií a sú teda pomocníkom pri rôznych redukčných diétach. Odporúčajú sa tiež pre diabetikov vďaka minimálnemu obsahu sacharidov, hodia sa i do detského jedálnička. Pomáhajú odstraňovať škodliviny z čriev, podporujú trávenie, regenerujú organizmus.

 

Autor
-maja-
Patrí do vydania