Cukrovka skracuje život aj o 10 rokov!

Cukrovka (diabetes mellitus) je chronické metabolické ochorenie, ktorého základnou črtou je zvýšená hladina cukru v krvi – hyperglykémia. Spôsobuje ju porucha tvorby a uvoľňovania hormónu podžalúdkovej žľazy – inzulínu, prípadne jeho nedostatočné využitie v tkanivách. Ide o nevyliečiteľnú chorobu, ktorá v prípade neskorého rozpoznania alebo nesprávnej liečby prináša svojmu nositeľovi mnohé komplikácie s následnou možnou invalidizá ciou alebo dokonca môže viesť k predčasnému úmrtiu. Manifestácia cuk - rovky (hlavne 2. typu) skracuje život chorého až o 15 rokov. Príčinou úmrtia sú hlavne ochorenia srdcovocievneho systému.

 

Hodnoty cukry v krvi:

* ideálna hladina cukru v krvi je 4 až 5 mmol/l,

* normálna do 5,6 mmol/l,

* ľahko zvýšená hladina od 5,6 mmol/l až 7 mmol/l,

* nad 7mmol/l – je už signál pre ochorenie.

1. Cukrovka 1. typu je podmienená imunologicky, má často rýchly, dramatický začiatok. Ten sa prejavuje zvýšeným pocitom smädu, častejším močením a rôzne rýchlym rozvratom vnútorného prostredia orga nizmu. Vyskytuje sa prevažne u mladších jedincov do 30. roku života, môže sa však vyskytnúť aj v neskoršom veku. Imunologická podmienenosť ochorenia spočíva v tom, že organizmus vytvára protilátky proti vlastným bunkám pankreasu (slinivka brušná/podžalúdková žľaza) a pomalšie alebo rých - lejšie ich usmrcuje. Vzniká dojem, ako keby organizmus bojoval proti sebe samému.

2. Cukrovka 2. typu je v našej populácii najčastejšia a tvorí viac ako 90 % všetkých prípadov ochorení. Vzniká často až v dospelosti po 40. roku života, nezriedka však aj v mladšom veku. Postihnutí sú vo väčšine prípadov ľudia s vyššou telesnou hmotnosťou alebo obézni ľudia. Cukrovka sa vyskytuje veľmi často aj v priamom príbuzenstve (otec, matka, súrodenci). U týchto ľudí nie je začiatok choroby dramatický, a preto môže choroba prebiehať dlho, hoci aj niekoľko rokov skryte, bez príznakov. Často sa prejaví až komplikáciami, nezriedka napríklad defektom, ktorý môže viesť až k amputácii nohy.

3. Iné typy diabetu patria do tretej skupiny. Sú to prípady, pri ktorých je už dnes príčina ochorenia objasnená, liečba je však často rovnaká ako pri predchádzajúcich typoch. Patrí sem cukrovka niektorých mladistvých, cukrovka sprevádzaná poruchami žliaz s vnútornou sekré ciou, cukrovka pri chorobách, ktoré poškodzujú podžalúdkovú žľazu, alebo cukrovka vznikajúca kvôli liekom či chemikáliám.

 

Klinické prejavy cukrovky

Diabetes mellitus je charakterizovaný dramatickými symptómami, hlavne intenzívnym smädom, čas - tým nutkaním na močenie, dokonca aj v noci, a rýchlym chudnutím. Ale to platí iba pre plne rozvinuté štádium ochorenia. Ľudia so zvýšenou hladinou cukru v krvi väčšinou obyčajne tento fakt ani osobitne nepociťujú a vôbec sa necítia chorí. Môžu žiť mesiace a často aj roky bez toho, aby o chorobe vedeli. Ale už vtedy môže mať rozvinuté komplikácie, lebo hyperglykémia, a to aj nerozpoznaná, je samostatný rizikový faktor mnohých závažných ochorení, hlavne srdcového infarktu, mozgovej porážky, zlyhania obličiek, oslepnutia, poškodenia nervov. A práve týmto komplikáciám možno predchádzať udržiavaním hladiny krvného cukru (glykémie) čo najbližšie k hodnotám zdravého človeka.

Medzi najčastejšie varovné príznaky patrí:

* neustály smäd,

* nadmerné močenie,

* vyčerpanosť,

* pocit hladu,

* rapídne chudnutie.

 

Komplikácie cukrovky

Pre diabetikov sú nebezpečné komplikácie, ktoré sprevádzajú ochorenie. Čím dlhšie ostáva hladinu cukru v tele zvýšená, tým je vyššie nebezpečenstvo. Medzi najzávažnejšie faktory, ktoré ohrozujú diabetikov, patria:

 

1. Srdcovocievne ochorenia

Diabetikov ohrozujú vo zvýšenej miere kardiovaskulárne ochorenia, na následky KVO zomiera až 65 percent diabetikov:

* dospelí ľudia s diabetom v priemere dva- až štyrikrát častejšie zomierajú na srdcové ochorenia ako dospelí, ktorí cukrovkou netrpia. Ich srdcové ochorenia majú tendenciu zhoršovať sa,

* riziko mozgovej porážky je takisto dva- až štyrikrát vyššie u ľudí s cukrovkou,

* diabetici sú viac ohrození srdcovým zlyhávaním a ďalšími komplikáciami,

* diabetes výrazne zvyšuje riziko ochorenia koronárneho srdcového systému, dokonca aj v prípade, že hladina krvného cukru je pod kontrolou,

* cukrovka takisto zvyšuje riziko mozgovej porážky a ochorení periférneho vaskulárneho systému (choroby ciev končatín),

* srdcové infarkty diabetikov bývajú osudovejšie ako infarkty ľudí, ktorí diabetom netrpia,

* ľudia s diabetom majú tendenciu mať aj nízku hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu a vysokú hladinu triglyceridov (krvného tuku). Ľudia s diabetom mávajú aj vyššiu hladinu LDL („zlého“) cholesterolu, ako je normálna úroveň. Tieto vplyvy zvyšujú riziká srdcových ochorení a mozgovej porážky,

* diabetici majú tak 2- až 4-krát vyššie riziko vzniku aterosklerózy v porovnaní s tými, ktorí cukrovkou netrpia,

* okolo 70 percent diabetikov má nadváhu alebo sú obézni a mnohí z nich nie sú fyzicky aktívni,

* okolo 73 percent diabetikov má aj vysoký krvný tlak,

* liečba kardiovaskulárnych ochorení diabetikov predstavuje 10 – 12 % nákladov európskej zdravotnej starostlivosti.

 

2. Problémy s očami až slepota

Diabetické dôsledky pre oči môžu byť veľmi závažné a v krajnom prípade sa končia stratou zraku. Diabetická retinopatia je jednou z najčastejších príčin slepoty vo vyspelých krajinách aj na Slovensku. Riziko oslepnutia je u diabetikov približne 10- až 20-krát vyššie ako u nediabetikov. Celosvetové smernice odporúčajú každoročný skríning diabetikov u očného lekára.

* Diabetická retinopatia je hlavnou príčinou slepoty u dospelých (20 – 65), postihuje viac ako 2,5 milióna ľudí na svete,

* 74 percentám diabetikov, ktorí majú diabetes viac ako 10 rokov, hrozí, že budú mať niektorú z foriem retinopatie,

* približne 14 percent diabetikov má diabetický makulárny edém a jeho výskyt sa zvyšuje na 29 percent u diabetikov, ktorí používajú inzulín viac ako 20 rokov,

* ak sa makulárny edém nelieči, u 25 percent diabetikov spôsobí do troch rokov stredne ťažkú poruchu zraku.

 Tieto faktory zvyšujú riziko srdcových ochorení a mozgovej porážky ešte viac. Ak máte diabetes, je veľmi dôležité upriamiť pozornosť na tieto rizikové faktory a urobiť kroky, aby ste ich mali pod kontrolou. Je pre vás takisto životne dôležité poznať varovné príznaky srdcového infarktu a mozgovej porážky, ako aj to, ako na ne reagovať, keď vás postihnú.

 

3. Ochorenie obličiek

Asi u desatiny diabetikov 2. typu sa časom vyvinie ochorenie obličiek, najskôr sa zhorší filtračná schopnosť obličiek, až postupne zlyhajú úplne.

* Diabetické poškodenie obličiek sa vyskytuje približne u tretiny diabetikov,

* zlyhanie obličiek nastáva obvykle po 20 – 30 rokoch trvania diabetu,

* u diabetikov 2. typu je riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení 2- až 3-krát vyššie u pacientov s mikroalbuminúriou (diagnostické kritérium začínajúcej diabetickej nefropatie) ako u pacientov s normálnou hodnotou vylučovania albumínu,

* diabetes 2. typu je najčastejšou príčinou zlyhania obličiek v západnom svete (výskyt medzi 30 – 40 % v krajinách ako Nemecko a USA),

* ak diabetik prestane fajčiť, môže znížiť riziko zhoršenia poškodenia obličiek až o 30 percent.

 

4. IGT Diagnóza

Je diagnostikovaná, ak hladina cukru v krvi dve hodiny po konzumácii 75 g glukózy je viac ako 7,8 mmol/l (normálna), ale menej ako 11,1 mmol/l (u diabetikov).

* 40 – 50 % ľudí s IGT bude mať diabetes 2. typu v priebehu 10 rokov,

* progresia do diabetu 2. typu nie je však nevyhnutná, približne 30 % ľudí s IGT sa vráti na normálnu glukózovú toleranciu,

* kardiovaskulárne komplikácie spojené s diabetom 2. typu vznikajú už pred diagnostikou diabetu,

* v roku 2003 sa odhadovalo, že 314 miliónov ľudí má IGT. Do roku 2025 počet ľudí s IGT narastie pravdepodobne na 472 miliónov (9 % dospelej populácie, v Európe 10,9 %),

* ľudia s IGT mali o 50 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne komplikácie ako ľudia s normálnou hladinou cukru v krvi.

 

Liečiť treba aj obezitu, vysoký krvný tlak a cholesterol

Diabetes 2. typu sa často vyskytuje spolu s inými rizikovými ochoreniami, ako je hypertenzia, vysoká hladina cholesterolu a obezita. Z tohto dôvodu stále pribúda diabetológov, ktorí hľadajú možnosti liečby, ako účinne znížiť nielen hladinu cukru v krvi, ale zároveň zabezpečiť priaznivý vplyv aj na ostatné rizikové faktory. Cieľom liečby a dlhodobého manažmentu diabetikov 2. typu by teda mali byť aj uvedené rizikové faktory:

 

Obezita

Prírastok telesnej hmotnosti je jedným so závažných problémov, s ktorým sa pri liečbe diabetu 2. typu lekár stretáva, keďže väčšina pacientov s týmto typom diabetu je obéznych. Obezita patrí medzi hlavné rizikové faktory. Navyše prírastok telesnej hmotnosti je často vedľajším účinkom niektorých typov liečby cukrovky.

 

Vysoký krvný tlak

Traja zo štyroch diabetikov 2. typu majú vysoký alebo zvýšený krvný tlak. Zníženie krvného tlaku môže znížiť kardiovaskulárne riziko a s ním súvisiace úmrtie.

 

Zvýšený cholesterol

Pacienti s diabetom majú vysoké riziko vzniku infarktu myokardu a náhlej cievnej mozgovej príhody, čo býva komplikované zvýšenými hladinami cholesterolu, ktoré sa často vyskytujú u diabetikov 2. typu.

 

Nová moderná liečba

Hoci je diabetes mellitus v súčasnosti nevyliečiteľné ochorenie, je zároveň aj plne liečiteľné. Napriek tomu, že správna liečba neznamená úplné vyliečenie, pri jej uplatňovaní jednoznačne dochádza k odďaľovaniu a predchádzaniu dlhodobých následkov. Ideálna liečba je založená na aktívnej spolupráci pacienta – diabetika a lekára – diabetológa. Liečbu predstavuje komplex opatrení, kde jednotlivé zložky sú rovnako dôležité. Predstavuje ju vhodná diéta, primeraná fyzická aktivita a aj prípadné užívanie tabliet alebo podávanie inzulínu. Pri dodržiavaní prvých dvoch bodov – teda užívaní diéty so zníženým obsahom cukrov a tukov a zmene prevažujúceho sedavého spôsobu života za zvýšenú fyzickú aktivitu – je možné predísť nielen užívaniu tabliet a inzulínu, ale aj všetkým sprievodným komplikáciám! Ak sa napriek tomu nepodarí dosiahnuť cieľové hodnoty hladiny cukru v krvi, k slovu sa dostávajú lieky. Pozitívnou správou pre veľkú skupinu pacientov s diabetom 2. typu je príchod novej liečby na báze inkretínov, ktorá je už dostupná pre slovenských pacientov. Sú viac ako ročné klinické skúsenosti s touto liečbou na Slovensku. Unikátnym účinkom nového lieku je popri znížení hladiny cukru v krvi aj výrazný úbytok hmotnosti u pacientov s cukrovkou 2. typu, zníženie krvného tlaku a tukov (cholesterolu a triglyceridov) a zlepšenie funkcie betabuniek, ktoré produkujú inzulín.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania