V zime zaostrite svoju pozornosť na vlhkosť vzduchu v byte!

Vykurovaciu sezónu spravidla sprevádza výrazný pokles vlhkosti vzduchu v byte. U mnohých z nás sa začínajú prejavovať problémy súvisiace so suchým vzduchom – vysychanie a zdurenie slizníc, ich znížená obranyschopnosť, nádcha, dusivý kašeľ prechádzajúci často do chronickej formy, zápal horných dýchacích ciest i ďalšie. Často ich mylne pripisujeme chrípkovému obdobiu...V záujme svojho zdravia – zvýšenia imunity i pokojného spánku – venujme preto pozornosť prostrediu, v ktorom sa zdržiavame!

Ideálna vlhkosť

Hygienikmi odporúčaná relatívna vlhkosť vzduchu je 45 až 55 %. Sliznice dýchacích ciest vysychajú už pri jej poklese pod 40 %. V zimnom období sme, žiaľ, zvyknutí byty prekurovať, vlhkosť vzduchu v nich tak klesá aj pod hodnotu 25 %! Viete, že vtedy je v nich vzduch ako na Sahare? Ak mu nedáme napiť, začína brať vlhkosť z rastlín, nábytku, ale hlavne z našej pokožky a slizníc, najmä priamo z priedušiek a pľúc. Mikroorganizmy, vrátane alergénov, trpezlivo čakajú na túto príležitosť a oslabené sliznice začnú húfne osídľovať. Takto narušený obranný mechanizmus im ľahko podľahne.

Ako zvlhčiť vzduch v byte?

Ochoreniam, ktorých spúšťačom je suchý vzduch, môžeme jednoducho a efektívne predchádzať dôsledným zvlhčovaním vzduchu. Optimálnu vnútornú klímu na ochranu zdravia dosiahneme zvlhčovačom vzduchu. Napríklad pri vonkajšej teplote – 5°C je potrebné do menšieho bytu (s plochou okolo 50 m2) vykúreného na 23°C dodať takmer 8 litrov vody! (Viac informácií v priloženej tabuľke)

Prím hrajú inteligentné zvlhčovače

V jednoduchosti je vtip! Aj preto sa čoraz väčšiemu záujmu tešia diskové čističe a zvlhčovače vzduchu, tzv. práčky vzduchu. Pracujú na princípe prirodzeného odparovania vody z diskov, pričom na otáčajúce sa disky, vďaka ktorým sa výrazne zväčšila odparovacia plocha, sa zachytávajú prachové častice zo vzduchu , ktoré voda neustále splachuje. Práčky vzduchu fungujú na princípe samoregulácie – vďaka premyslenému systému otáčajúcich sa diskov okolitý vzduch absorbuje toľko vlhkosti, koľko potrebuje. Nemôže sa teda prevlhčiť. Disky umožňujú tichý chod a ľahkú údržbu – vďaka nim nie je potrebné vymieňať filtre. Vyhovujú preto aj technicky menej zdatným užívateľom. Pre alergikov sú vhodné práčky vzduchu s ionizáciou vzduchu a vody. Množeniu baktérií efektívne zabraňuje účinok striebra. Postriebrená antibakteriálna tyčinka zneškodňuje až 650 druhov baktérií a vírusov.

TOP TIP

Na všetky zmeny relatívnej vlhkosti bezprostredne reaguje digitálny diskový čistič a zvlhčovač vzduchu Boneco 2055D. Vďaka zabudovanému vlhkomeru mapuje vlhkosť v miestnosti a po dosiahnutí nastavenej optimálnej relatívnej vlhkosti sa sám vypína. Akonáhle relatívna vlhkosť v miestnosti poklesne pod nastavenú hodnotu, automaticky sa zapne a miestnosť začne znova zvlhčovať. Zároveň zabraňuje prevlhčeniu a tak množeniu roztočov a nežiadúcich plesní, ktoré k svojmu životu potrebujú viac ako 60 % vlhkosť. Ak máme doma alergika na roztoče či plesne, inteligentný zvlhčovač nám poskytne neoceniteľné služby „domáceho lekára“. Navyše v rotujúcich dis - koch sa zachytí veľké množstvo prachu a iných alergénov, ktoré sa zmývajú do zásobníka vody. Prístroj je zabezpečený displejom, ktorý nám umožňuje relatívnu vlhkosť v miestnosti sledovať.

 

Viete, že optimálna hladina vlhkosti vzduchu...

 

… znižuje únavu a zvyšuje koncentráciu?

Vdychovanie suchého vzduchu sťažuje absorpciu kyslíka a jeho následný prenos do krvného systému. Symptómami zníženého prísunu kyslíka sú vysilenie, únava, bolesti hlavy a problémy s koncentráciou.

...redukuje náchylnosť na nádchu a kašeľ?

Suchý vzduch vysušuje sliznice dýchacích ciest, tie trpia a nemôžu sa brániť. Následkom sú zvýšená náchylnosť na nádchu, kašeľ i ďalšie respiračné ochorenia.

...chráni pery, oči a pokožku?

Až 60 % ľudského tela tvorí voda. Suchý vzduch čerpá vlhkosť z akéhokoľvek dostupného zdroja, ale hlavne z našej pokožky, pier a očí. Jeho zvlhčovanie zabraňuje vysušovaniu pokožky, a tým jej starnutiu i pocitu suchosti očí.

...urýchľuje zotavenie sa?

Vhodné zvlhčovanie vzduchu prináša úľavu dýchacím cestám, uvoľňuje hlieny z priedušiek a pľúc pri respiračných ochoreniach a umožňuje organizmu rýchlejšie sa zotaviť.

...zmenšuje riziko vzniku alergie?

Až 60 % detí má genetickú dispozíciu na alergiu. Túto skutočnosť môžeme účinne pozitívne ovplyvniť odstránením potenciálnych alergénov zo vzduchu.

...obmedzuje statický elektrický výboj?

Vlhkosť vo vzduchu zabraňuje vytváraniu statickej elektriny, ktorá má na svedomí "elektrizovanie" odevov.

...pomáha prehlbovať spánok a posilňuje tak organizmus?

Vzduch tak nesaje vlhkosť z okolia – či už z rastlín alebo nábytku, ale hlavne z našej pokožky, slizníc, pleti.

 

Patrí do vydania