Novinky z medicíny a farmakológie

Káva môže znižovať krvný tlak. Tvrdia to švajčiarski lekári. Káva po vypití krátkodobo zvyšuje tlak krvi vďaka svojej súčasti. V skutočnosti však dlhodobo má pozoruhodne opačný účinok. Ľudia, ktorí pijú veľa kávy, majú nižší krvný tlak. Jedna šálka kávy ho znižuje až o 9 mm Hg (ortuťového stĺpca). Dokázal to prieskum 16-tisíc osôb. Vedci zistili, že to závisí od génu CYP1A2, ktorý určuje spotrebu nápojov s obsahom kofeínu. Pravda, to je individuálne. U každého gén funguje inak a platí to len u nefajčiarov. Fajčenie zvyšuje jeho aktivitu, ale látky obsiahnuté v cigaretovom dyme majú opačný účinok na krvný tlak ako CYP1A2, s ktorým si navzájom konkurujú, a tlak sa nezníži. Ak sa fajčiar zriekne cigariet, káva hneď účinkuje.

Výživové doplnky obsahujúce látku kurkumín, ktorá je súčasťou korenia menom kurkuma, môžu zabrániť vzniku diabetu. Uviedol to portál webnoviny.sk. Ako ďalej napísal, tvrdia to thajskí vedci, ktorí počas 9 mesiacov s dobrými výsledkami denne podávali toto prírodné farbivo ľuďom s výrazne zvýšeným cukrom v krvi a teda aj vysokým rizikom, že diabetes druhého typu dostanú. Svoje závery uverejnili v magazíne Diabetes Care. Na štúdii sa zúčastnilo 240 dospelých, pričom niektorí dostávali kapsuly s kurkumínom a niektorí placebo. Po 9 mesiacoch dostalo diabetes druhého typu 19 zo 116 ľudí, ktorí užívali placebo, no z druhej skupiny neochorel nikto. Kurkumín totiž pomohol zlepšiť funkciu betabuniek nachádzajúcich sa v pankrease, ktoré produkujú hormón inzulín regulujúci hladinu cukru v krvi. Odborníčka na diabetes Constance Brown-Riggs, ktorá sa na výskume nezúčastnila, však ľuďom neodporúča spoliehať sa na zásoby tabletiek s kurkumínom.

Tri metódy významne prispievajú k strate hmotnosti, uvádzajú ich vedci amerického Centra pre výskum rakoviny Freda Hutchinsona. Rok sledovali 120 žien vo veku 50 – 75 rokov, aby zistili, čo u nich prinieslo úspech v chudnutí. Samozrejme, popri zmene jedálneho lístka a dostatočnom pohybe. Zistilo sa, že k strate 3 kg prispel výživový denník, v ktorom treba čestne zaznamenávať všetko, čo žena počas dňa skonzumovala vrátane omáčok a dipov. Denník treba nosiť pri sebe! Ďalej je dôležitý pravidelný príjem potravy. Ženy, ktoré to dodržiavali, schudli za rok 4 kg. Naostatok nie je zanedbateľné, či jeme doma alebo mimo. Stačí jeden obed mimo domu týždenne a úbytok hmotnosti sa za rok zníži o 3 kg. Príčinou je, že tak strácame kontrolu nad prípravou jedla a použitými surovinami.

Čo znamená pre ženu celulitída, to pre muža alopécia. Nenávidia ju, bojujú s ňou a aj tak je ich osudom. Muži však majú aspoň novú nádej v podobe novej terapie. George Cotsarelis, dermatológ na Perelman School of Medicine Univerzity Pennsylvania, viní za stratu vlasov u mužov prostaglandin D2 (PGD2). Tento hormón sa nachádza v nadmernom množstve – až v trojnásobku – v pokožke hlavy plešatých mužov. Je známe, že iný prostaglandín zodpovedá za bujné hrivy. Cotsarelis s kolegami sú už na dobrej ceste hľadania substancie, ktorá neutralizuje PGD2 tak, aby sa dal reaktivovať rast vlasov. Úspešnejší sú vedci Berliner Charité vedení Ulrikou Blume-Peytavi, ktorí odhalili efektívny prostriedok latanoprost zodpovedajúci prostaglandínu F2alpha. Používa sa inak na znižovanie očného tlaku a vedľajším účinkom je o. i. zvýšený rast mihalníc. Berlínski vedci naniesli látku na hlavu mladého dobrovoľníka s dedičnou plešatosťou. Po 24 týždňoch pravidelného nanášania mu rástli hustejšie a plnšie vlasy. Na to, aby sa prostriedok dostal do predaja, sú potrebné rozsiahlejšie štúdie, ktoré prinesú istotu bezpečnosti prostriedku a jeho správne dávkovanie.

 

Autor
Patrí do vydania