Osteoporóza potrebuje pravidelný pohyb - PharmDr. Martin Milly

Osteoporóza je progresívne systémové ochorenie charakterizované úbytkom kostnej hmoty, zmenami kostnej štruktúry, zvýšenou krehkosťou a lámavosťou kostí (napr. stavcov a dlhých kostí). Kvalita a množstvo kostnej hmoty je z veľkej časti tvorené genetickou výbavou človeka. Vo vyspelých krajinách trpí osteoporózou asi 6 % populácie. V diagnostike sa využíva vyšetrenie kostnej denzity bedrového kĺbu metódou duálnej röntgenovej absorpcio metrie (DXA). Touto technikou sa kostná hmota hodnotí nepriamo z obsahu kalcium hydroxyapatitu na plošnú jednotku v oblasti lumbálnej chrbtice a proximálneho femoru. Osteopenické a osteoporotické ložiská však vidno aj na bežnej rtg. snímke, ale nie je možné zistiť presne kostnú denzitu. Odporúča sa, aby všetky ženy nad 50 rokov boli vyšetrené na stav denzity kostí (denzitometriou).

Medzi rizikové faktory sa zahŕňajú:

* všeobecné faktory: malá expozícia slnečným svetlom (nedostatok slnenia), vysoký vek, ženské pohlavie, útla ženská postava (BMI menej ako 20), osteoporóza v rodine (u rodičov), zápalové ochorenia kĺbov (artróza), poruchy príjmu potravy (bulímia), zlyhávanie obličiek, znížená kyslosť žalúdka,

* výživa: strava chudobná na vápnik a bohatá na fosfáty (perlivé nápoje, údeniny, kolové nápoje, ale aj iné nápoje s obsahom kyseliny fosforečnej), vysoká spotreba kuchynskej soli (NaCl), veľmi vysoký príjem živočíšnych proteínov, prísna vegetariánska diéta, nedostatok vitamínu D (nízky príjem morských rýb alebo suplementov),

* životný štýl: ťažká vysiľujúca fyzická práca, nedostatok pohybu, vysoká konzumácia kávy, alkoholu, fajčenie,

* lieky: užívanie hormónov štítnej žľazy (napr. l-tyroxín), antiepileptík (napr. fenytoín), diuretík (napr. furosemid), lítia, imunosupresív (napr. cyklosporín), kortikoidy (napr. metylprednizolón, dexametazón, hydrokortizón), inhibítory aromatázy (napr. exemestan),

* hormonálne faktory: menopauza pred 45. rokom veku, hypertyroidizmus, menštruačné poruchy, hypoparatyreoidizmus, hypogonadizmus,

* choroby: epilepsia, cystická fibróza, reumatoidná artritída, zápalové ochorenia čriev, anorexia, plazmocytóm, celiakia, dlhotrvajúce pripútanie na lôžko.

 

Možnosti prevencie:

* dostatočné slnenie alebo dopĺňanie vitamínu D vo forme tabliet (800 – 1000 IU/denne),

* dostatočné konzumovanie mlieka amliečnych výrobkov (napr. syrov, jogurtov),

* osoby s alergiou na kravské mlieko a vegetariáni môžu jesť rastliny bohaté na vápnik, napr. brokolicu, kel, fenikel, orechy,

* obmedzenie konzumácie alkoholu a kávy,

* nekonzumovať potraviny bohaté na kyselinu šťaveľovú a šťaveľany, napr. rebarboru, šťaveľ, špenát,

* každodenné cvičenie alebo prechádzky na čerstvom vzduchu (minimálne 30 min. denne),

* redukcia prípadnej nadváhy,

* v tehotenstve a pri dojčení zabezpečiť dostatočný príjem vápnika (1000 –1500 mg/denne).

 

Liečba osteoporózy

Liečba osteoporózy je komplexná a zahŕňa farmakologickú, podpornú a dietologickú liečbu.

 

Z farmakologickej liečby sa používa toto:

* Bisfosfonáty: Ťažko sa vstrebávajú, silne sa viažu na kostný hydroxyapatit, inhibujú enzýmy v metabolizme kyseliny mevalónovej. Užívajú sa 1-krát denne, 1-krát týždenne alebo 1-krát mesačne podľa množstva látky v tablete. Pri užívaní je nevyhnutné užívanie vápnika v množstve min. 1000 mg (nie však ako oxid vápenatý, ktorý sa málo vstrebáva) a vitamín D alebo kalcitriol. Liečba je dlhodobá, niekoľkoročná. Pozor u ľudí so žalúdočnými vredmi alebo pri zápale žalúdka.

* Kalcitonín: Je to hormón produkovaný štítnou žľazou, inhibuje osteoklasty, znižuje hyperkalcémiu a má analgetický účinok, užíva sa injekčne (pri akútnych stavoch) alebo v spreji v dávke 200 IU denne. Má aj iné indikácie, napr. hyperkalcémia pri plazmocytóme atď. Pri užívaní je nevyhnutné užívanie vápnika v množstve min. 1000 mg (nie však ako oxid vápenatý, ktorý sa málo vstrebáva) a vitamín D alebo kalcitriol. Liečba je dlhodobá, niekoľkoročná.

* Fluoridy: Stimulujú kostnú novotvorbu, narastá množstvo kostnej hmoty a jej denzita. Používajú sa minimálne ako doplnková liečba. Pri užívaní vápnika platí to isté, ako je uvedené vyššie. Iné: Raloxifén, stroncium, tibolón, parathormón: Používajú sa minimálne alebo v špeciálnych indikáciách.

 

Doplnková liečba:

Z doplnkovej liečby sa používajú vitamíny, minerály, mastné kyseliny a čaje.

* Vitamíny: Z vitamínov sa používa najmä vitamín D (1000 – 2000 IU/deň), vitamín K (100 – 400 ug/deň), vitamín C (500 – 2500 mg/deň), vitamín E (400 –800 mg/deň), pyridoxín (40 – 60 mg/deň), vitamín B12 (100 – 500 ug/deň), kyselina listová (0,5 – 1 mg/deň).

* Minerály: Vápnik (1000 – 2000 mg/deň ako citrát alebo mliečnan, nie oxid, ak nie je kontraindikácia – pozor na digoxín!), horčík (400 – 600 mg/deň ako citrát alebo mliečnan, nie oxid), zinok (20 – 40 mg/deň), meď (1 – 3 m/deň), mangán (10 – 15 mg/deň), bór (10 – 15 mg/deň).

* Mastné kyseliny: Omega-3 (1000 – 3000 mg/deň), kyselina gamalinolénová GLA (200 – 300 mg/deň).

* Iné: Lyzín, arginín (oba v dávke 500 – 1000 mg/deň).

* Čaje: Z liečivých rastlín sa využívajú najmä drogy s obsahom kremíka, ako napr. praslička (je k dispozícii aj v kapsulách), z iných breza, malina, rozmarín. Z uvedených rastlín je možné pripraviť čaj, napr.: vňať prasličky 50 g, list ostružiny 20 g. Na prípravu záparu sa používa 1 polievková lyžica zmesi na 3 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa 3- až 4-krát denne.

 

Liečba osteoporózy je dlhodobá, užívanie liekov musí byť poctivé a veľmi vhodné je užívanie aj doplnkov výživy ako doplnkovej liečby. Nesmie sa zabúdať na pravidelný každodenný pohyb, ak to základné ochorenie umožňuje. Dlhodobý pobyt na lôžku výrazne zhoršuje ochorenie.

 

Autor
PharmDr. Martin Milly
Patrí do vydania