Na artrózu s chodeckými palicami za zdravím

Uplynulo sotva desať rokov odvtedy, čo sa na dunajskej hrádzi pod Bratislavou objavila medzi cyklistami a korčuliarmi zvláštna dvojica v športovom oblečení rytmicky kráčajúca s nezvyčajnými palicami v rukách. Vzbudzovali počudovanie aj zvedavosť. Dokonca poniektorí uvažovali o ich duševnom zdraví. Napokon mali svoj vek.

Akiste neskôr aj udivení diváci zistili, že ide o nordic walking (severskú chôdzu), práve čerstvú novinku medzi cestami za zdravím. Aj pre ľudí, ktorých trápia bedrové kĺby či kolená a v nich ukrytá choroba známa ako artróza, prípadne osteoartróza – dlhotrvajúce a pomaly sa vyvíjajúce ochorenie jedného alebo viacerých kĺbov, keď sa opotrebúva predovšetkým kĺbová chrupavka. Najčastejšie postihuje najviac namáhané kolenné a bedrové kĺby, prípadne ramená. Nevyhýba sa však ani chrbtici a malým kĺbom, napríklad na rukách.

Keď lúpe v kĺboch

Artróza je dnes jedno z najčastejších ochorení kĺbov a patrí medzi najdiskutovanejšie zdravotné problémy súčasnosti. Postihuje až 12 % obyvateľstva. Je jednou z civilizačných chorôb. Na jej vzniku sa významnou mierou podieľa životný štýl. Bohatá a tučná strava, ktorá spôsobuje obezitu, nedostatok kvalitného pohybu alebo – naopak – neprimeraná či jednostranná fyzická záťaž. Ani vrcholový šport kĺbom neprospieva. Ochorenie sa začína zanikaním kĺbovej chrupavky, následne dochádza k zmenám aj v susedných kostiach so zničením kĺbu. Následkami je nehybnosť a bolesti kĺbu, ako aj narastajúca deformácia. Prvé zmeny sa začínajú vyskytovať medzi 20. – 30. rokom života, s vekom sa problémy postupne prehlbujú. Štatistiky ukazujú, že až o 80 % postihnutých je vo veku 50 rokov, s vekom nárast počtu ochorení ešte stúpa. Ženy zasahuje častejšie ako mužov. Pod artrózou rozumieme ochorenie kĺbovej chrupavky, ktoré je spojené so zmenou kosti susediacej s chrupkou a ktoré spôsobuje bolesti, opuchy, obmedzenie pohybu a deformáciu kĺbov. Preto artróza patrí medzi degeneratívne kĺbové ochorenia. Napáda hlavne kolenné a bedrové kĺby a ohlasuje sa najskôr pocitmi napätia. A vŕzganím pri pohybe. V ďalšom priebehu sa pridruží bolesť a opuchy kĺbov, ktoré sa môžu až neznesiteľne vystupňovať. V pokročilom štádiu artrózy dochádza k deformáciám v kĺbe s výrazne obmedzenou pohyblivosťou, postupne až k bolestivému stuhnutiu chrbta.

Čo je príčina

Pri mnohých ochoreniach nie vždy možno určiť príčinu, ktorá ochorenie vyvolala, hoci inokedy sú prítomné určité situácie alebo faktory, ktoré vysvetľujú jeho vznik. V prípade artrózy však za jej vznik vinu nesieme my sami alebo naši predkovia. To vtedy, ak si nekontrolujeme hmotnosť a pripustili sme u seba vznik obezity, zanedbali sme dostatok kvalitného pohybu, a napokon pri vzniku artrózy zohrávajú negatívnu rolu aj dedičné faktory. Na základe príčin môžeme artrózu rozdeliť na primárnu alebo idiopatickú a na sekundárnu či druhotnú. Pôvodná príčina primárnej artrózy je neznáma a vzniká spolupôsobením série faktorov. O sekundárnej artróze hovoríme pri úrazoch a kostných zlomeninách vzniknutých často pred mnohými rokmi. Artrózu spôsobujú i vrodené ochorenia alebo poruchy vývinu, ako vrodené vykĺbeniny, nerovnaká dĺžka končatín či niektoré choroby látkovej premeny. Na vine sú tiež kostné choroby z nadmerného ukladania vápnika do kostí, poruchy prekrvenia, dna, infekcie či Pagetova choroba. Príčinou sú aj ďalšie ochorenia ako diabetes mellitus, hypotyreóza alebo postihnutie nervových vlákien, ktoré inervujú daný kĺb. Artrózu spôsobujú rôzne faktory, ale zvyčajne vzniká práve následkom preťažovania kĺbov. Touto chorobou najčastejšie trpia ľudia s nadváhou či ťažko pracujúci a tiež športovci. Úrazy alebo drobné poranenia sú začiatočným impulzom na rozvoj choroby.

Liečba a prevencia

Diagnostika sa opiera o rôzne vyšetrenia. Lekár získava jasný dôkaz o existencii choroby kombináciou anamnézy, pohmatom a objektívnym skúmaním kĺbu a jeho okolia a napokon rtg. vyšetrením kĺbu či inými zobrazovacími vyšetreniami, ako sú ultrazvuk a magnetická rezonancia. Pretože príčiny vzniku artrózy nie sú celkom jasné a známe, neexistuje zatiaľ presne cielená liečba, ktorá by viedla k úplnému uzdraveniu postihnutého kĺbu. Ide teda najmä o spomalenie procesu, o zlepšenie celkového stavu kĺbovej výživy a fyzioterapiu. V pokročilom štádiu možno prikročiť k operatívnemu riešeniu. Liečba artrózy je komplexná. Odporúčajú sa prostriedky na výživu kĺbu s obsahom glukozamín sulfátu, chondroitín sulfátu, diacerheínu, kyseliny hyalurónovej a kolagénu. Treba sa čo najviac zamerať na znižovanie rizík a príčin vzniku artrózy. Obézni pacienti by mali znížiť svoju hmotnosť, aby kĺby nezaťažovali nadváhou. Vhodnou a cielenou rehabilitáciou sa dá znížiť bolestivosť, podporiť rozvoj svalových skupín okolo postihnutých kĺbov, zväčšiť rozsah pohybu a celkovo zlepšiť stav chorého. Medzi rehabilitačné úkony pri liečbe artrózy patria svalové cvičenia, masáže, elektroterapia, magnetoterapia či použitie laseru, liečba teplom alebo chladom. Bahenné a parafínové obklady.

Nordic walking

A sme opäť pri trekových paliciach používaných pri nordic walkingu. Rehabilitáciu možno totiž doplniť vhodným športom, ku ktorým patrí plávanie, bicyklovanie a už v úvode spomenutý nordic walking, vykonávaný pomocou špeciálnych palíc vybavených kovovými hrotmi alebo nasadzovateľnými gumovými nadstavcami podľa typu terénu. Pri chôdzi s palicami je zapojených 600 svalov v tele, horná časť tela preberá až 30 % práce nôh a odľahčuje ich od záťaže. Nordic walking možno pestovať po celý rok, hocikde a vo všetkých vekových a výkonnostných kategóriách, pretože jeho športovú úroveň možno ľahučko prispôsobiť vlastnej športovej úrovni. Z klasickej chôdze sa tak stáva bez osobitnej námahy a nárokov na vybavenie vysoko účinný tréning celého tela, ktorý podporuje optimálne tréningové efekty. Podľa fínskej štúdie z roku 1995 chôdza s palicami výrazne zmiernila bolesti krčnej chrbtice a pliec u žien so sedavým zamestnaním. Podobná štúdia o 8 rokov neskôr zasa preukázala zlepšenie držania tela. Rýchla chôdza s palicami redukuje nebezpečné nárazy, ktoré poškodzujú kĺby napríklad pri behaní. Viac o tomto spôsobe cvičenia: www.worker.sk/nordic-walking

 

Autor
-ši-
Patrí do vydania