Špičkové pracovisko NÚSCH, a. s., oslavuje 15 rokov v nových priestoroch

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH), a. s., v Bratislave si v tomto roku pripomína 15. rokov pôsobenia v nových priestoroch. To je vhodná príležitosť nielen na bilancovanie, ale aj na úvahy o perspektívach NÚSCH, a. s., do budúcnosti. Veď ústav je jednou z najmodernejších a najlepšie vybavených nemocníc, je to vrcholové pracovisko srdcovocievnej medicíny na Slovensku. A bez zveličovania možno povedať, že je to najreprezentatívnejšie zariadenie slovenského zdravotníctva. Na túto tému sme sa porozprávali s Dobroslavou Krajačičovou, hovorkyňou NÚSCH, a. s.

Môžete priblížiť históriu NÚSCH, a. s.?

NÚSCH – pôvodne Ústav kardiovas - kulárnych chorôb v Bratislave – vznikol v novembri 1979 a sídlil v historických priestoroch na Partizánskej ulici. Táto budova bola dobudovaná v roku 1914. Najprv slúžila na charitatívne účely a neskôr na zdravotnícku a pedagogickú činnosť. Búrlivý rozvoj medicínskych poznatkov v 80. a 90. rokoch minulého storočia však jasne naznačil, že tieto priestory sa stali nevyhovujúcimi. Preto bola zo strany vtedajšieho vedenia ústavu vyvinutá maximálna snaha o vybudovanie novej budovy, ktorá by spĺňala najnáročnejšie požiadavky modernej medicíny. Výstavbu NÚSCH schválila 21. apríla 1992 uznesením č. 290 vláda SR. Slávnostné otvorenie výstavby sa začalo 1. augusta 1994. Naplno začal ústav pracovať v nových priestoroch Pod Krásnou hôrkou 23. mája 1997. Od 1. januára 2009 je súčasťou NÚSCH pracovisko Detské kardiocentrum.

Vaša nemocnica je skutočne moderná nielen z priestorovej stránky, ale aj zo stránky diagnostických a liečebných postupov. Ako to oceňujú pacienti, ktorí k vám prichádzajú nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia?

Ocenenie od pacientov je úžasné. Veď v rebríčku spokojnosti nám pravidelne prideľujú 1. miesto, za čo im patrí úprimná vďaka. Svedčia však o tom aj veľakrát osobné poďakovania a e-mailová korešpondencia. Ku každému pacientovi sa usilujeme pristupovať individuálne a maximálne profesionálne. Ponúkame kvalifikovanú liečbu, erudovaný a citlivý prístup našich špecialistov a špičkové prístrojové vybavenie. NÚSCH spolupracuje s prestížnymi svetovými klinikami a ako jediný na Slovensku realizuje prog - ram transplantácie srdca. Máme vynikajúcu úroveň medicíny a v niektorých zákrokoch máme prvenstvo nielen na Slovensku, ale aj v Európe.

Okrem štandardných postupov realizujete v NÚSCH mnohé unikátne a excelentné programy. Môžete ich konkretizovať?

Významných projektov je skutočne veľa, takže spomeniem aspoň niektoré. V tomto roku sme zaviedli novú metódu skrotenia extrémne vysokého krvného tlaku miniinvazívnou metódou ako prví v Slovenskej republike. Realizujeme výmenu srdcovej chlopne bez operačného výkonu a dokážeme vyrobiť tkaninové lepidlo z krvi pacienta. V minulom roku sme uskutočnili prvý zákrok v SR, ktorým je implantovanie defibrilátora bez zavedenia elektródy do srdca. NÚSCH bol tak isto prvý na Slovensku, ktorý zaviedol liečbu kŕčových žíl novou nebolestivou a revolučnou metódou. V ústave sme ako úplne prvý z okolitých štátov zaviedli aj úplne nový liečebný postup spočívajúci v cielenej aplikácii liečiva – chemoterapeutika, a to priamo do tumoru oka. Úspešne už 14 rokov realizujeme Prog - ram transplantácie srdca na Slovensku vrátane implantácie mechanických podpôr srdca. Pracujeme na experimentálnej liečbe kmeňovými bunkami. Naplno u nás fungujú centrá ako jediné svojho druhu na Slovensku – Centrum endovaskulárnej liečby ochorení aorty pri oddelení diagnostickej a intervenčnej rádiológie, Centrum pre pľúcnu artériovú hypertenziu pri oddelení zlyhávania a transplantácie srdca a samostatné Centrum pre vrodené srdcové chyby v dospelosti.

Prístrojové vybavenie v ústave je takisto na špičkovej úrovni. Čím sa môžete pochváliť?

Od roku 2009 máme na Slovensku prvý a zatiaľ jediný CT prístroj štvrtej generácie. Výrazne sa tým znížil čas potrebný na diagnostiku život ohrozujúcich ochorení, akými sú mozgová príhoda, ruptúra aorty, pľúcna embólia a ďalšie. Čas sa skrátil z dní a hodín na minúty. Disponujeme aj hybridnou operačnou sálou, ktorú sme uviedli do praxe v roku 2010. Náš prístrojový park sme v minulom roku mohli doplniť, a to vďaka štedrému sponzorovi, aj o analyzátor krvného obrazu a automatický biochemický analyzátor, ktorý poskytuje pre akútnych pacientov ústavu výsledky vyšetrení z krvného séra najneskôr do jednej hodiny od odberu krvi. Takisto sme mohli dokúpiť ďalší echokardiografický prístroj pre ambulantné oddelenie, ktorý slúži na ultrazvukové vyšetrenie srdca. Všetky tieto a ďalšie prístroje zvyšujú kvalitu a počet poskytovaných diagnostických výkonov NÚSCH, a. s., v Bratislave ako vrcholovej inštitúcie na diagnostiku a liečbu kardiovaskulárnych ochorení.

Viem však, že v NÚSCH sa nestaráte len o telo pacienta, ale aj o jeho dušu. V čom táto starostlivosť spočíva?

Snažíme sa ísť aj touto cestou. A to nielen pri konzultáciách a dialógoch s pacientom a jeho rodinnými príslušníkmi, ale aj v rámci iných možností. V minulom roku sme napríklad usporiadali pre pacientov hudobný recitál, na ktorom vystúpili operný spevák Martin Babjak a klavirista Daniel Buranovský. V tomto roku sme pripravili pre našu pacientku, ktorá v júni oslávila 25 rokov po transplantácii srdca, milú oslavu s kultúrnym programom. Pacienti, ale aj náv števníci ústavu majú k dispozícii v prípade záujmu nadštandardné izby, ústavného psychológa, rehabilitačné centrum, dietológa a ďalšie služby. Takisto majú možnosť pripojenie cez wi-fi a k dispozícii novú webovú stránku, kde nájdu všetky potrebné informácie. Naše pracovisko Detské kardiocentrum pravidelne nav - števujú známe osobnosti z kultúrneho, spoločenského a športového života, čo je pre choré detičky balzam na ich malé dušičky.

Nechce sa ani veriť, že v čase krízy a problémov v slovenskom zdravotníctve sa nájde zariadenie, ktoré dokáže pacientom ponúknuť tak veľa a na takej úrovni. Prezradíte, prečo je to tak?

Riadime sa sloganom, že pre nás je prvoradý pacient, a je našou povinnosťou zabezpečiť mu kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Asi je to aj tým, že pracovať v NÚSCH je prestíž a že kolegovia lekári a zdravotnícky personál berú svoje povolanie ako poslanie, ktorým je záchrana ľudských životov. No najväčší podiel na úspešnom napredovaní má manažment ústavu. Jeho prvoradým cieľom je vynakladať všetky finančné prostriedky čo najefektívnejšie. Výsledkom celého procesu je potom spokojný pacient, ktorý od nás odchádza s úsmevom na tvári. A to nás skutočne teší.

 

Patrí do vydania