Ochorenia prenášané kliešťami

Kliešť obyčajný je cudzopasný roztoč. Na svete sa vyskytuje asi 650 rôznych druhov kliešťov. Počas vývojového cyklu – vajíčko, larva, nymfa, dospelý jedinec – vystriedajú viacero hostiteľov. Okrem človeka to môžu byť napr. hlodavce, líšky, psy, mačky, kone. Na Slovensku môžeme nájsť asi 15 druhov kliešťov. Najvýznamnejší pre človeka je kliešť obyčajný – Ixodes ricinus.

Kliešť obyčajný je najčastejšie sa vyskytujúcim druhom na našom území. Vyskytuje sa na lúkach, pastvinách a v krovinách. Čo je však dôležité, vyskytuje sa do nadmorskej výšky 800 – 850 m n. m. Veľmi dôležitá pre kliešte je vlhkosť prostredia. Vyskytujú sa vo vlhšom prostredí na vegetácii najčastejšie do výšky 1 – 1,2 m nad povrchom. Kliešte okrem toho, že sú biologicky zaujímavé, prenášajú niekoľko nepríjemných infekčných chorôb. Medzi najznámejšie patrí lymská borelióza a kliešťová encefalitída.

Lymská borelióza

Lymská borelióza je ochorenie spôsobené baktériou Borrelia burgdorferi. Borélie prenáša na človeka len kliešť, v ktorom sa borélia môže dostatočne pomnožiť a pri zahryznutí a cicaní prenikne dostatočné množstvo do organizmu. Baktérie sa potom nachádzajú v koži, nervovom systéme, kĺboch a srdci. Hlavným príznakom ochorenia je tzv. erythema migrans, čo je červená škvrna veľká min. 5 cm so šírením do okolia, pričom stred (miesto vpichu) je vyblednuté a vyčnieva nad povrch pokožky. Migrujúci okraj je pre ochorenie typický a veľkosť môže dosiahnuť veľké rozmery (postihnutie celej časti ruky, stehna, sedacej oblasti, brucha). Diagnózu podporujú aj iné prejavy, napr. horúčka, migrujúce bolesti kĺbov, zväčšené uzliny, bolesti svalov. Nevyhnutné je urýchlene navštíviť lekára. Ten vykoná príslušné biochemické a imunologické a mikrobiologické vyšetrenia. Dôležité je v takomto prípade čo najskôr začať dôslednú antibiotickú liečbu, aby ochorenie neprešlo do chronického štádia so vznikom autoimunitných chorôb, poškodenia srdca a kĺbov a s neurologickými poruchami. Liekom voľby je doxycyklín alebo amoxicilín. Pri neznášanlivosti to je azitromycín alebo cefuroxím. Vakcína proti boréliám nie je v súčasnosti dostupná.

Kliešťová encefalitída

Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie spôsobené vírusom kliešťovej encefalitídy zaradeného do rodu Flavivirus. Prenos vírusu je možný viacerými cestami:

* kliešť – stavovec,

* kliešť – stavovec – kliešť,

* kliešť – kliešť,

* stavovec – stavovec,

* prenos mliekom (dojčenie mláďat) – cicavec – kliešť – ďalší stavovec.

Po poranení infikovaným kliešťom dochádza rýchle k pomnoženiu vírusu v organizme a jeho vysokej koncentrácii. Miesto primárneho pomnoženia nie je známe, sú to však pravdepodobne lymfatické tkanivá (uzliny, slezina, pečeň). Virémia je sprevádzaná chrípkovými príznakmi. V priebehu virémie sa vírus môže zaniesť do centrálnej nervovej sústavy alebo do iných orgánov. Vírusy prítomné v stene ciev ich môžu poškodzovať. Československá republika patrila k prvým štátom v Európe, kde bol vírus dokázaný v roku 1947. V roku 1951, opäť v Československu, bol dokázaný prenos vírusu na človeka pitím neprevareného mlieka infikovaných zvierat počas epidémie v Rožňave. Najčastejšie sú postihnuté deti od 5 do 9 rokov a starí ľudia nad 65 rokov. Rezervoárom vírusu sú drobné cicavce (napr. veveričky, zajace), dravé šelmy (napr. líšky), kopytníky (napr. srnčia zver) a domáce zvieratá chované vonku. Kliešťa získa vírus cicaním krvi infikovaného zvieraťa. Vírus prežíva v slinných žľazách kliešťa, odkiaľ sa pri zahryznutí dostane do tela človeka. Inkubačná lehota je 3 – 30 dní, najčastejšie však 7 – 14 dní. Prvá fáza ochorenia pripomína chrípku. Vyznačuje sa najmä bolesťou hlavy, malátnosťou, únavou a zvýšenou teplotou. V prípade dobrého imunitného systému a dodržiavania odpočinku sa ochorenie skončí. Môže sa však po prechodnom „uzdravení“ dostaviť druhá fáza s príznakmi meningitídy alebo myelitídy. Môže sa dostaviť vysoká teplota, bolesti svalov, únava, svetloplachosť, vracanie, obrna hlavových nervov, tras prstov, jazyka, očných viečok, závraty. Pri diagnostike sa využíva dôkaz protilátok, vyšetrenie mozgovomiechového moku, biochemické vyšetrenie a vyšetrenie EEG. V liečbe sa využíva pokojový režim na lôžku, tlmenie teploty, vitamíny skupiny B, podľa potreby rehabilitácia. V ťažších prípadoch sa podávajú kortikoidy. Ako prevencia slúži očkovanie. Je k dispozícii pre všetky vekové skupiny. Používajú sa 3 dávky, významná ochrana nastupuje už po podaní druhej dávky. Očkovacie schémy (štandardná a zrýchlená) sú uvedené v príbalovom letáku. Prognóza je dobrá. Kliešťová encefalitída zvyčajne odznie bez následkov, v prípade ťažšieho priebehu alebo nedodržiavania pokojového režimu sa môžu vyskytovať bolesti hlavy, poruchy sústredenia, únavnosť, dráždivosť. Obrna hlavových nervov ustupuje rýchlo, prejavy epilepsie sú veľmi vzácne. Choroba môže byť smrteľná pre osoby vyššieho veku, ktoré zomierajú na opuch mozgu alebo srdcové a pľúcne komplikácie.

Odstránenie prisatého kliešťa

V prípade prisatia kliešťa je potrebné ho čo najskôr od zistenia odstrániť. Najskôr treba miesto vydezinfikovať vhodným dezinfekčným prípravkom, najlepšie s obsahom jódu. Môžu však byť aj iné, napr. lieh, Ajatin, Septonex, Dettol. Neodporúča sa kliešťa usmrtiť zadusením olejom alebo masťou, keďže môže prísť u neho k vracaniu, čo výrazne zvyšuje možnosť infekcie. Kliešťa je potrebné uchopiť pinzetou alebo špeciálnymi kliešťami, ktoré dostať v lekárni, a kývavým pohybom ho uvoľniť. Ak by sa hlavička odtrhla a ostala zahryznutá, dá sa odstrániť naplocho žiletkou. Ak sa odstrániť nedá, je nevyhnutné navštíviť chirurga.

Prevencia pred napadnutím kliešťom

Najjednoduchší spôsob, ako sa vyhnúť ochoreniu od nakazeného kliešťa, je zabrániť mu prisať sa na kožu. Medzi hlavné zásady patria tieto:

* Nosenie vhodného oblečenia (pevné topánky, dlhé nohavice s gumou na spodku cez členok, nohavice zasunuté v dlhých ponožkách), oblečenie svetlej farby a hladkého povrchu.

* Repelenty. Osobitne sú určené repelenty na kožu a osobitne na odev (môžu obsahovať insekticíd permetrín).

* Pamätajte na to, že každý repelent má svoj presne stanovený čas pôsobenia založený na množstve a rýchlosti odparovania účinnej látky. Ak má človek kontaktnú alergiu alebo ekzém, vyvarujte sa použitiu repelentu na kožu. V tomto prípade nastriekajte repelent na odev. Pamätajte, že kliešte sa vyskytujú najmä na okraji zmiešaného lesa, na lúkach a pasienkoch, v poraste do výšky 1,2 m nad povrchom. V horskom a vysokohorskom prostredí nad 850 m n. m. sa nevyskytujú.

* Po návrate z prírody sa treba osprchovať a dobre si popozerať svoje telo a požiadať inú osobu, aby vás prehliadla na miestach, ktoré si sami nemôžete skontrolovať. To isté treba vykonať aj na druhý deň. Treba si prezrieť aj vlasy.

* Treba pamätať na to, že očkovanie nechráni proti prisatiu kliešťa na telo a nechráni ani 100 % proti kliešťovej encefalitíde.

 

 

Autor
PharmDr. Martin Milly
Patrí do vydania