Zatiaľ nás ochránia iba repelenty

Koncom marca tohto roka médiá informovali o epidémii horúčky dengue v Riu de Janeiro. Naša verejnosť tomu nevenovala väčšiu pozornosť, veď Rio je veľmi ďaleko. No chorých tam dramaticky pribúda, už ich je takmer 70-tisíc a choroba si vyžiadala aj viac životov. Príčinou je štipnutie ázijského komára Aedes albopictus. Musíme poriadne zbystriť pozornosť, pretože odborníci nás varujú: do Európy sa kvôli globálnemu otep - ľovaniu presúva ázijský komár Aedes albopictus, známy aj ako ázijský tigrí moskyt. Jeho výskyt už hlásia viaceré krajiny, medzi nimi Taliansko, Rakúsko, Francúzsko, Nemecko a jeho rozšírenie hrozí aj na Slovensku.

Niet dôvodu neveriť varovaniu vedeckého tímu doktorky Samanthy Martinovej z univerzity v Liverpoole, ktorý používa klimatické modely na predpovedanie, ako môžu meniace sa podmienky ovplyvniť rozširovanie týchto moskytov v Európe. Na Slovensku sa už v minulosti potvrdili prípady výskytu malárie, ktorú prenášajú komáre Anopheles a na ktorú ročne vo svete zomierajú až 3 milióny ľudí z celkových 500 miliónov prípadov ochorení. Komáre teda nie sú neškodný lietajúci hmyz. K rozmnožovaniu infikovaných komárov prispieva aj odpad a nádoby, do ktorých sa zbiera dažďová voda. Ázijské moskyty na človeka neprenášajú len nebezpečnú horúčku dengue, ale i žltú zimnicu a ďalšie choroby, ktoré sme doteraz považovali za exotické.

Horúčka dengue

Ochorenie vyvoláva infekcia arbovírusmi skupiny B, najčastejšie typu 1 a 2. Ide spolu o šesť druhov vírusov. Inkubačná lehota je 5 – 7 dní. Príznakmi sú vysoká horúčka a silné bolesti celého tela a hlavy. Na tretí deň horúčky sa objavuje výsyp podobný osýpkam. Okrem tigrieho mos kyta, ktorého samec môže byť nositeľom nákazy do konca života, sú hostiteľmi vírusu aj niektoré cicavce žijúce na stromoch. Hemoragická horúčka dengue je akútny šokový syndróm s následným krvácaním do mozgu. Pravdepodobnou príčinou tohto syndrómu je nová infekcia iného subtypu horúčky dengue. U ľudí s už existujúcimi protilátkami proti jednému subtypu horúčky dengue môže dôjsť k imunologickej reakcii, pri ktorej môže nastať nekontrolovateľné krvácanie. Hemoragická forma sa začína ako normálna horúčka dengue, ale po 2 – 5 dňoch sa jej priebeh dramaticky zhorší. Môže zlyhať krvný obeh a sčervenieť tvár, nastať vnútorné krvácanie, dehydratácia, kŕče, postihnutý môže upadnúť do kómy. Priebeh choroby závisí od stupňa závažnosti ochorenia, začiatku liečby, ako aj od lekárskych možností. V súčasnosti neexistujú žiadne účinné antivírusové lieky proti tejto infekčnej chorobe, preto sa symptómy pri ochorení dajú len zmierniť, nie vyliečiť. Vírus ostáva prítomný v tele chorého. Kvôli riziku vnútorného a vonkajšieho krvácania pri hemoragickej horúčke dengue je pri každom ochorení zákaz podávania preparátov, ktoré obsahujú kyselinu acetylsalicylovú (napr. aspirín), a liekov na riedenie krvi (warfarín), pretože tie vedú k zníženiu zrážania krvi. Najvhodnejším preparátom na zmiernenie symptómov je paracetamol. Prekonaná infekcia jedného zo štyroch subtypov pôvodcu dengue poskytuje imunizáciu proti tomu istému subtypu, nie proti ďalším trom subtypom tohto vírusu. To znamená, že človek môže byť napadnutý vírusom horúčky dengue až štyrikrát. Je dokázané, že po prekonanej infekcii jedného subtypu je pri neskoršej infekcii ďalšieho subtypu priebeh choroby miernejší ako pri prvej infekcii. Očkovanie, ktoré dosiaľ ešte neexistuje, by bolo preto účinné len vtedy, keby chránilo pred všetkými štyrmi subtypmi.

Chikungunya

Klinicky podobné horúčke dengue je ochorenie s názvom horúčka chikungunya. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by mala byť krv pacienta, u ktorého je podozrenie na horúčku dengue, vždy preskúmaná aj na protilátky proti horúčke chikungunya. Ochorenie bolo po prvý raz opísané v roku 1952. Predpokladá sa, že vírus pochádza z tropickej Afriky, kde cirkuluje medzi primátmi a moskytmi. Ďalšími hostiteľmi vírusu sú ľudia, iné cicavce a vtáky. Obvyklá inkubačná lehota ochorenia je 1 – 12 dní. Imunita pretrváva dlhodobo. Takmer v 90 % prípadov ochorenia možno pozorovať mierny priebeh choroby podobný chrípke. V 10 % prípadov sa choroba začína po inkubačnej lehote 2 až 10 dní a prebieha v troch štádiách. Choroba sa začína náhlou horúčkou 41°C, zimnicou, vyčerpanosťou, bolesťami hlavy, končatín, kĺbov a svalov, nízkym pulzom a horkou, kovovou chuťou v ústach. Občas sa vyskytne aj vyrážka, nevoľnosť a vracanie. Potom po ústupe horúčky po 4 – 5 dňoch dochádza k ďalšiemu stúpaniu teploty. Potom sa na tele objavia rozsiahle makulopapulózne vyrážky. Následne po 5 – 6 dňoch dochádza k zotaveniu, ktoré môže trvať aj niekoľko týždňov. Bolesti drobných kĺbov môžu trvať až niekoľko mesiacov. Hemoragické a neurologické príznaky sú len ojedinelé. Liečba je symptomatická, k uzdraveniu dochádza spontánne. Epidémia horúčky chikungunya sa vyskytla nedávno v Taliansku, niekoľko prípadov zaznamenali v ďalších európskych krajinách, dokonca aj v Českej republike.

Prevencia

Najlepšia ochrana je predovšetkým chránenie sa pred bodnutím, ochranný odev, spreje a sieťky proti komárom, pretože tie sú aktívne cez deň. Oblečenie by malo byť svetlé, voľné s dlhými rukávmi a nohavicami najmä v čase väčšej aktivity komárov, teda predovšetkým ráno a večer. Komár Aedes albopictus je aktívny i cez deň za plného svetla. Podľa testovacej správy najlepšie chránili pred bodnutiami komárov prípravky Autan Active a Autan Family. Účinná látka oboch výrobkov sa nazýva Bayrepel a je syntetickou účinnou látkou z výskumu BAYER. Špeciálny výrobok pre malé deti (0+), ako aj pre dospelých, účinný proti komárom, moskytom (Aedes albopictus), kliešťom a hmyzu je biorepelent BioBio Baby. Telový sprej obsahuje vitamín C s výťažkom zo šípky. Obsahuje rastlinný citronelový olej, geraniový a andirobový olej. Výrobok neobsahuje látky nebezpečné pre ozónovú vrstvu a plniace plyny!

 

 

Autor
Patrí do vydania