Tajomstvo nášho smädu

Smäd je večný, rovnako ako potreba ho uhasiť. Hlási sa vždy, keď v tele dochádza k strate vody. Keď človek stráca vodu, organizmus začína mať pocit ako „sušené ovocie“.

Ľudský organizmus stráca vodu predovšetkým potením. Správne množstvo pitia zistíme aj pozorovaním kvality potu. Vodnatý, málo aromatický pot je optimálny. Silno páchnuci, hustý pot majú ľudia, ktorí málo pijú. Dospelý človek má približne 60 percent vody, u detí je toto percento oveľa vyššie. Keď zoberieme stratu vody v absolútnom čísle, tak strata pol litra vody u dospelého človeka nemusí ešte znamenať veľké zmeny v organizme. Inak je to u dieťaťa. U dospelého človeka dochádza k dehydratácii, ak stratí formou tekutín asi dve percentá telesnej hmotnosti (potením, močením, hnačkou a pod.). U stokilového človeka tieto dve percentá predstavujú 2 kilogramy. U dieťaťa strata dvoch litrov hraničí so smrťou.

Niečo o vode...

Hovorí sa, že pitie vody pomáha chudnutiu. Nie je to úplne pravda, ale ani klamstvo. Voda síce spaľovanie kalórií neurýchli, ale pomôže vám obmedziť príjem jedla. Pohár vody pred jedlom, ideálne s minimom sodíka, vám zaplní žalúdok, budete mať pocit sýtosti a nezjete toho tak veľa. Takisto sa hovorí, že kto veľa pije, ten sa „nafukuje“. To nie je pravda, samozrejme, môžete mať pocit plnosti, keď vypijete liter vody, ale ten rýchlo zmizne. Ak máte na mysli skôr opuchy, tak tie s pitím priamo nemajú nič spoločné. Sú spôsobené hromadením vody v tkanive a jej zadržiavanie v tele. Najčastejšie sa objavujú okolo členkov a na dolných končatinách. Proti tomuto pomôže skôr obmedziť solenie ako pitie vody. A napokon je vraj lepšie piť počas jedenia. Záleží na vás. Ak budete piť, zaplní sa vám žalúdok a nebudete sa prejedať. Pravidelné zásobovanie vodou navyše uľahčuje prácu obličiek. Pitie by ste mali obmedziť pri konci jedla alebo po jedle, kvôli ľahšiemu tráveniu.

Čo a koľko piť?

Aspoň dva až tri litre denne, pretože práve toľko denne stratíte dýchaním, potením a močením. V lete stúpa až na štyri litre denne. Vodu môžete piť akúkoľvek, ale nie stále. Teda stále môžete piť vodu z kohútika, dojčenskú alebo stolovú. Ak sa bojíte vody z kohútikov, bojíte sa zbytočne. Za posledné desiatky rokov k žiadnemu priamemu zdravotnému poškodeniu vodou neprišlo. Zdravý človek potrebuje denne doplniť asi 10 až 12 g minerálnych látok: sodíka, draslíka, horčíka, fosforu, železa a jódu. Najvhodnejšie sú málo mineralizované vody s obsahom minerálov 150 – 400 mg/l, najmä s nižším obsahom sodíka, aby sa príliš nezaťažovali obličky, srdce a cievy a s optimálnym pomerom vápnika a horčíka. Dostatok horčíka dobre vplýva aj na srdcovo-cievny systém, čo by mali mať na zreteli ľudia s týmto ochorením. Výber nápojov závisí od prostredia, podnebia, veku a fyzickej námahy. Ovocné nápoje so zvýšeným obsahom vitamínov sú vhodné pre deti, sladené nápoje by sme mali piť pri väčšom výdaji energie. Bylinkové čaje, minerálky, pramenisté a stolové vody sa odporúčajú pri redukčných diétach. Ak nás majú nápoje osviežiť, netreba ich veľmi chladiť. Optimálna teplota je 8 – 10 stupňov Celzia.

Dobrá rada nad zlato...

Nápoje, ktoré konzumujete, by mali mať určité vlastnosti. Najmä v lete nesmú byť príliš studené. Ľadové a chladené nápoje sa v organizme správajú ako na rozpálenej platni – zasyčia a vyparia sa. Vlažné nápoje prechádzajú telom postupne a osviežia ho oveľa viac. Džúsy vyberajte čo najmenej sladené a ochucované, pretože obsahujú napr. kyselinu citrónovú a konzervanty. Uprednostňujte jablkový, pomarančový, ríbezľový, hroznový, ananásový a paradajkový džús, pretože obsahujú dostatok horčíka, železa a draslíka. Pivo obsahuje látky, ktoré podporujú tvorbu žalúdočných štiav, uľahčujú trávenie, dodávajú organizmu vitamíny skupiny B a horčiny, ale na každodenné pitie vzhľadom na obsah alkoholu je pre pitný režim nevhodné.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania