Ako si nespáliť dovolenku – MUDr. Iveta Hasová

Príroda bola umelcom od nepamäti. Vietor, voda vo všetkých svojich skupenstvách či iné živly dokážu vytvoriť neskutočné prírodné útvary, ktoré obdivuje celá ľudská spoločnosť. Aj slnko dokáže byť umelcom. Jedného sfarbí dočervena, iného zas dohneda. Nie všetko je však krásne a už vôbec nie zdravé.

Kam nechodí slnko, tam chodí lekár...

Každá minca má dve strany, rub i líc. A tak ako existujú ochorenia, pri ktorých slnko prospieva, rozhodne existujú ochorenia, pri ktorých je potrebné sa slnku vyhýbať, sú to tzv. fotodermatózy. Prímorské pláže vyhľadávajú pre blahodarné účinky slnka najmä rodiny s deťmi s atopickým ekzémom, osoby postihnuté psoriázou, chronickým ochorením dýchacích ciest... Slnko je zodpovedné za tvorbu vitamínu D a za zdravý vývin kostí našich detí, metabolizmus vápnika a fosforu. Zvýšené vylučovanie hormónu šťastia, melatonínu, nám zlepšuje náladu, uvoľňuje stres, a tak nás robí zdravšími.

Negatívne následky slnenia

Ak si odmyslíme to najhoršie, teda vznik kožných nádorov, malígny melanóm s nie veľmi vábnou prognózou, starnúť sa určite nechce nikomu a určite už vôbec nie predčasne. A práve tieto dva efekty sa spájajú s neprimeraným chronickým vystavovaním sa slnečnému žiareniu. Nevýhodou slnenia je, že dlhodobé škody sa na našej koži často prejavia až o veľa rokov neskôr.

Účinky UV lúčov na našu kožu

UVA a UVB lúče sú časťou slnečného žiarenia dopadajúceho na zemský povrch. Tieto časti spektra sa najvýraznejšou mierou podieľajú na zmenách v koži prebiehajúcich následkom slnenia. Ich účinky možno rozdeliť na včasné a neskoré. Opálenie kože s tvorbou pigmentu, zápal kože – sčervenanie až tvorba pľuzgierikov, imunologické zmeny, zhrubnutie pokožky, tvorba vitamínu D – patria do skupiny včasných zmien. K neskorým a priam neželaným zmenám v našej koži sa zaraďuje „fotoageing“ a fotokarcinogenéza“. Prvý z termínov označuje predčasné starnutie kože s tvorbou vrások, stratou odolnosti a pružnosti kože, tvorbou rozšírených cievok a pigmentových fľakov, žltnutím pokožky. Druhý termín označuje stav vedúci k vzniku kožných nádorov.

Výber opaľovacieho krému

Výber opaľovacieho krému sa riadi podľa toho, akú krajinu sa hodláme navštíviť. Čím bližšie je krajina lokalizovaná k rovníkovej oblasti, tým vyšší ochranný faktor je potrebné zvoliť. Samozrejme, dôležité je poznať svoj fototyp kože, čo znamená odpoveď našej kože na slnečné žiarenie. V našich podmienkach rozoznávame štyri kožné fototypy. Prvý a druhý fototyp je veľmi citlivý na slnečné žiarenie. Pokožka sa ľahko spáli a málo alebo vôbec nezhnedne. Osoby tohto fototypu musia byť veľmi opatrné a na kožu si musia nanášať krémy s vyššími ochrannými faktormi ako osoby s tmavším typom pokožky.

Ochranný faktor, teda SPF – sun protecting faktor

SPF (sun protecting faktor) je číslo, ktoré vyjadruje, koľkokrát dlhšie sa môžeme opaľovať s naneseným krémom bez toho, aby sa naša pokožka spálila. Na ilustráciu SPF 10 znamená, že na slnku môžeme pobudnúť 10-krát dlhšie ako je prirodzený čas ochrany našej kože. Pri kúpe krému treba skontrolovať, či krém súčasne obsahuje UVA aj UVB filtre. Podľa najnovších ustanovení musí byť na krabičke okrem SPF aj hodnota UVA ochrany. Pomer SPF a UVA musí byť minimálne 1 : 3. Vzhľadom na to, že najmenej 40 % lúčov preniká až 50 cm pod hladinu vody, treba vedieť, že použitie vodoodolných krémov nás chráni približne 40 minút pri pobyte vo vode. Opaľovacie krémy je potrebné nanášať minimálne 20 minút pred opaľovaním a aplikáciu pravidelne opakovať v intervale 2 – 3 hodín.

Kto a ako sa má pred UV lúčmi chrániť

Rozhodne chrániť sa musíme MY VŠETCI! Prednostne však osoby svetlého typu pokožky, starí a chorí ľudia, malé deti a osoby trpiace fotodermatózami. Ak práve začínate svoje dovolenkové obdobie, nezabudnite na zásady bezpečného opaľovania. Dodržiavaním „desatora“ pri slnení možno negatívnym účinkom žiarenia predchádzať.

 

DESATORO SLNENIA:

1. Správne zhodnoťte svoj vlastný fototyp, ktorý vyjadruje reakciu kože na slnenie. Ak si nie ste istý, poraďte sa s odborníkmi.

2. Správna voľba opaľovacieho krému sa odvíja práve od odpovede našej pokožky na opaľovanie. Čím citlivejšie reaguje naše telo na slnenie, tým vyšší ochranný faktor treba použiť. Čím bližšie je krajina lokalizovaná k rovníkovej oblasti, tým vyšší ochranný faktor je potrebné zvoliť.

3. V letnom období je vhodné čas medzi 12. a 15. hodinou stráviť odpočinkom.

4. Malé deti treba pred pôsobením priameho slnečného žiarenia chrániť. Deti by mali používať opaľovacie krémy určené na detskú pokožku na báze fyzikálnych filtrov odrážajúcich slnečné žiarenie.

5. Osoby, ktoré sú mimoriadne vnímavé na pôsobenie slnečných lúčov, by sa v prípade pobytu na slnku mali chrániť krémami typu sun block, zaodetý do suchého bieleho bavlneného trička, s klobúkom so širokou strieškou a väčšinu času vy mali byť v tieni. Prednostne by mali používať krémy obsahujúce fyzikálne filtre.

6. Slnečnému žiareniu sa treba vystavovať postupne.

7. Oči si treba chrániť slnečnými okuliarmi s UV filtrami – nepoškodí sa zrak a obmedzí sa tvorba vrások.

8. Netreba zabúdať ani na pery, vhodné je používať ochranné tyčinky s ochrannými faktormi.

9. Treba si zabezpečiť dostatočný príjem tekutín.

10. Odporúča sa nezabúdať ani na starostlivosť o pokožku po opaľovaní.

 

POZOR na spálenie pokožky

Predovšetkým k týmto stavom by nemalo dôjsť, pretože následne „máme po dovolenke“. Spálenú pokožku treba najprv upokojiť a následne je potrebná zvýšená opatrnosť pred slnečnými lúčmi. Spálenie kože sa prejaví 4 – 6 hodín po opaľovaní, v priebehu 72 hodín začínajú prejavy postupne odznievať. Postihnutá koža je začervenaná, mierne zapuchnutá, horúca na dotyk, neskôr sa môžu vytvoriť väčšie či menšie pľuzgieriky, následne mokvanie či tvorba chrastičiek, v záverečnom štádiu olupovanie pokožky. V miernejších formách začervenanie plynule prechádza do olupovania. V prípade úpalu je stav sprevádzaný zvýšenou teplotou, nevoľnosťou a vracaním, bolesťami hlavy až obehovým kolapsom. Na zmiernenie prejavov sa v začiatočnom štádiu používajú púdre, hormonálne prípravky vo forme krémov, mlieka či peny, ako aj vlhké obklady. Zinková emulzia zmierňuje prejavy svrbenia a ochladzuje. Regeneračne pôsobia prípravky obsahujúce panthenol. Po bežnom opaľovaní sa treba o pokožku dennodenne starať, používať prostriedky po opaľovaní. Tieto prípravky slúžia na regeneráciu kože, jej hydratáciu, premastenie a udržanie vláčnosti. Súčasné prípravky obsahujúce antioxidanty (najmä vitamíny E, C) pomáhajú reparačným mechanizmom kože.

Regenerácia presušenej pleti

Našej pleti môže azda najviac prospieť mezoterapia či mezolift. Je to injekčná technika, ktorou do pokožky vpravujeme „životobudiace koktaily“. Látky v nej obsiahnuté pôsobia ako antioxidanty, čiže regenerujú, vyživujú a stimulujú, a kyselina hyalurónová pôsobí ako hydratačné médium.

Redukcia potenia

Treba rozlišovať prirodzené a nadmerné potenie. V prípade potenia spojeného s vysokou teplotou ovzdušia a zvýšenou fyzickou aktivitou treba okrem slnečnej ochrany dopĺňať tekutiny v dostatočnom množstve. Pri liečbe nadmerného potenia podpazušia pristupujeme po vylúčení iných ochorení najprv k používaniu lokálnych antiperspirantov – alumíniumchloridu, v prípade hyperhidrózy dlaní a plôšok na liečbu vodnou ionoforézou. Pri zlyhaní uvedenej liečby volíme liečbu botulotoxínom. Sekréciu potu je možné zredukovať až na 10 %.

Akné a leto

Možno povedať, že približne 30 % osôb postihnutých akné sa ochorenie zlepšuje, 30 % sa však zhoršuje a tým zostávajúcim 40 % sa stav nemení. Ale v lete pozor na tzv. mallorkové akné! Tento obraz akné možno pozorovať najmä na tvári, ramenách a chrbte počas slnečných dní s vrcholom v letnom období. Je spôsobený najmä UVA žiarením a dáva sa často do súvisu s olejovými opaľovacími prostriedkami.

Slnečné alergie

Zvyčajne ide o pupence, menšie či väčšie pľuzgieriky, svrbenie, eventuálne i iné prejavy vznikajúce niekoľko hodín, niekedy však až niekoľko dní po ožiarení slnkom. Prejavy sa spontánne zhoja, ak nedochádza k opakovanému vystaveniu sa slnečnému žiareniu. Pri opätovnom vzniku prejavov sa na koži pacienta vytvára vždy rovnaký druh kožnej vyrážky. Tieto osoby by sa mali pred slnečným žiarením chrániť, mali by uprednostňovať tieň, nosiť ochranný odev, pokrývku hlavy s dostatočne veľkým šiltom, používať ochranné krémy s vysokým stupňom ochrany.

POZOR na znamienka

Ak máte pocit, že s vaším znamienkom sa niečo deje, vyhľadajte kožného lekára. Neodkladajte to na neskôr! Orientačne sa môžete riadiť tzv. pravidlom ABCDE. To znamená, ak sa zmení jeho tvar, okraje, farba, veľkosť či vyklenutie (assymetry, border, colour, diameter, elevation), je vysoká pravdepodobnosť, že „niečo sa s ním deje“. Je lepšie prísť na vyšetrenie ako podceniť i jemné náznaky začínajúceho ochorenia. Vaše zdravie je vo vašich rukách.

 

Autor
MUDr. Iveta Hasová
Patrí do vydania