Dovolenka neznamená dovoliť si všetko

Prudké životné tempo, dni naplnené množstvom práce, ktorá nedá človeku vydýchnuť a vyvíja na neho každodenný tlak... To je charakteristický obraz súčasnosti a viac či menej sa dotýka každého. Krátku úľavu poskytujú dovolenky, na ktoré sa zvyčajne tešíme dlho dopredu. Nie vždy sa však naša dovolenka stáva zdrojom len príjemných zážitkov.

Lenka sa prázdnin nevedela dočkať. Okrem desaťdňového plaveckého sústredenia, ktoré tiež neznamenalo iba naplávané kilometre a naháňanie kondičky, ale aj chvíle zábavy v známom kolektíve, mala pred sebou dlhý, až päťtýždňový pobyt pri mori v Chorvátsku. Najskôr s maminou sestrou Vierou a jej rodinou, potom s rodičmi, ktorí Vierku len vymenia. Voda je jej živel, miluje ju odmalička a leto prežiarené slnkom je pre ňu prísľubom príjemných chvíľ vo vode vo voľnej prírode. No napokon sa všetko vyvinulo celkom inak.

Známe zásady

Na prípravu pred odchodom na dalmátsky ostrov Šolta mala Lenka po vysvedčení iba päť dní. Vierka s mamou totiž premenili dedičstvo po starých rodičoch na utešený dvoj - izbový starý domček s terasou rovno nad plážou v Chorvátsku, presne stvorený na príjemné letné pobyty. Vo štvrtok zrána štartovali na cestu s Vierou, jej manželom Martinom a dcérou Luciou, iba o niekoľko mesiacov staršou od Lenky. Večer ich už vítal šum mora a cvrkot cikád so zmesou vôní v záhradke chalupy. Hoci morská hladina s odleskom svitu mesiaca lákala dievčatá uvoľniť sa po hodinách strávených v aute, Vierka bola prísna: „More vám, baby, neutečie, teraz šup do kúpeľne a potom si určíme pobytové pravidlá na terase.“ Stalo sa. Dievčatá pripravené na nočný odpočinok nastúpili, ako to samy nazvali, na povinné dovolenkové školenie. Vypočuli si to, čo každý rok. Pred vstupom do vody sa treba osprchovať, aby telo chladná voda nešokovala, ultrafialové lúče pôsobia na pokožku aj v tieni, preto sa cez poludnie treba zdržiavať v tričku alebo sa zakryť pareom na terase. Mokré plavky si treba hneď prezliecť a nechať ich vysušiť. Nezabúdať na príjem tekutín. Stručné a jasné zásady Lenka s Luckou prijali so smiechom. Počuli to už toľkokrát, nič nové.

Zbytočné varovanie

Hoci sa dievčatá smiali, Vierka myslela svoje slová vážne. Chalúpka na ňu a Martina, presnejšie na ich šikovné ruky už čakala, nuž nemôže mať takmer dospelé baby stále na očiach a im dvom s Martinom stačia dve-tri hodiny denne vo vode. Prvé dni pobytu im rýchlo uplynuli. Lenka s Luciou si užívali vodu a sln - ko, zvoľnili dodržiavanie disciplíny. Lenku preobliekanie plaviek veľmi otravovalo a rada naň zabúdala. Zrazu jeden večer v mokrých plavkách na terase ju striaslo. Vierka si to všimla, ale už bolo neskoro. Na druhý deň navečer mala Lenka teplotu. Dostala paralén, teplý čaj a šla do postele s predstavou, že je to len nevinné prechladnutie a že rýchlo pominie. Veď si dá pozor... Nádcha síce prešla dievčaťu tak rýchlo, ako prišla. No Lenku začalo trápiť čosi iné. Pociťovala bolesti pod bruškom. Najskôr to bolo také tupé tlačenie, ktoré sa chvíľami menilo na ostré pichnutie. Lenka sa usilovala všetko starostlivo skryť. Preto ďalej chodila na pláž a s Lu - ciou šantili v mori. No keď dievčina o dva dni zbadala, že jej život začína strpčovať časté močenie, nepríjemný, zapáchajúci výtok a teplota sa vrátila, bolo zle. Musela sa Vierke priznať. Tá ju hneď vzala do blízkej nemocnice. Okrem starosti, čo bude s Lenkou, ju trápil nepríjemný pocit, že sklamala sestrinu dôveru, s ktorou jej svoju dcéru zverila. Na druhej strane išla do nemocnice spokojná s tým, že celá rodina, teda aj Lenka majú zdravotné pripoistenie.

Nebezpečenstvo trvá

Lenka absolvovala krátke vyšetrenie u všeobecného lekára, ktorý ju poslal do urologickej ambulancie s podozrením na zápal močových ciest. Tam ďalšie vyšetrenie potvrdilo predbežné podozrenia dokonca s komplikáciou. Lenka si svojou nedôslednosťou v prezliekaní mokrých plaviek a večerným posedávaním v nich privodila prechladnutie, ktoré sa vystupňovalo až do ochorenia močových ciest, z ktorého sa pri zanedbaní vyvinul dokonca zápal vaječníkov a vajíčkovodov – adnexitída. Tá je príčinou neplodnosti žien. Ochorenie sa prejavuje nevýraznými bolesťami v podbrušku, v krížoch, môže byť prítomný výtok, bolestivá menštruácia, únavnosť, bolesti pri pohlavnom styku, nadúvanie. Pri postihnutí močových ciest sa objavujú aj ťažkosti pri močení – rezanie, pálenie a časté nutkanie na močenie. V niektorých prípadoch môže mať zápal aj búrlivejší priebeh s vysokou teplotou, zimnicou, nutkaním na vracanie a silnými bolesťami v podbrušku. Po opakovaných a neliečených zápaloch hrozí vytvorenie zrastov a následná neplodnosť. Lenku si, samozrejme, v nemocnici nechali. Podľa vyšetrenia krvi a moču bol jej stav akútny a vyžadoval liečbu pod stálym lekárskym dozorom. Lenka dostávala infúzie s antibiotikami. Popravde sa jej veľmi uľavilo, lebo hrať divadlo pred Vierkou a skrývať tak chorobu bolo už veľmi náročné. Viera s Martinom už po dovolenke odišli, v chalúpke ich vymenili Lenkini rodičia. Ona v nemocnici strávila dlhých desať dní. Do domáceho zotavovania z choroby ju lekári prepúšťali s tým, že pre ňu sa už leto predčasne skončilo. Aspoň čo sa týka kúpania a chladnej vody. Teda aj plaveckého sústredenia. Lenka aj po návrate na Slovensko musí navštíviť lekára a podstúpiť kontroly zdravotného stavu, aby bola naozaj v poriadku. Nie iba v prítomnosti, ale aby aj v budúcnosti si v zdraví mohla založiť rodinu a neliečila si trvalé následky svojej nezodpovednosti a nedbalosti.

 

Autor
Mária Šišuláková
Patrí do vydania