Novinky z medicíny a farmakológie

Viaceré štúdie potvrdili vplyv cibule na zdravý vývoj kostí. Jedna z nich publikovaná v časopise Nature ukázala, že samičky potkanov, ktorým odstránili vaječníky, čo často spôsobuje úbytok kostnej hmoty a osteoporózu, mali po konzumácii cibule silnejšie kosti. Podľa ďalšieho výskumu zložky cibule potláčajú aktivitu buniek, ktoré odbúravajú kostné tkanivo a slúžia ako prevencia ischemickej choroby srdca.

Regulovanie imunitného systému

je cieľom bádania vedeckého tímu špecialistov Univerzitnej kliniky v Lipsku. S veľkým nasadením sa zaoberajú úlohou regulačných T buniek - bielych krviniek zodpovedných za regulovanie procesov, ktoré prebiehajú v imunitnom systéme ľudí. Torsten Zuberbier, hovorca Centra alergie Charitè a vedúci Európskej nadácie pre výskum alergie, tvrdí, že v prípade výskytu alergie T bunky zle riadia imunitný systém. „Porovnám to s prácou polície, ktorá omylom vydala nesprávne fotografie podozrivých a všetky sily venuje na prenasledovanie nesprávnych osôb,“ hovorí expert. V budúcnosti sa musí dariť ovplyvniť T bunky tak, aby „stiahli falošné fotografie“, a tým by sa zastavil alergický proces. Tím alergológov už zaznamenáva prvé úspechy a dúfa v skoré uzavretie výskumu, čo bude znamenať prevratnú zmenu v liečbe alergií.

Tehotné ženy by nemali

jesť nízkotučné jogurty. Mnoho ľudí sa domnieva, že nízkotučné jogurty sú dobrou alternatívou zdravej výživy, pretože umožňujú prijímať dôležité látky obsiahnuté v mlieku. Odborníci z Harwardovej univerzity však zistili, že pre tehotné ženy je lepšie, ak ich telo prijme o niekoľko kalórií viac z normálneho jogurtu, pretože nízkotučné jogurty zvyšujú riziko, že ich budúce dieťa neskôr bude trpieť na alergickú nádchu alebo na astmu. Preukázali to výsledky štúdie, ktorej cieľom bolo dokázať, že mastné kyseliny obsiahnuté v mliečnych produktoch sú dobrou ochranou detí pred alergiami. Podľa štúdie pitie mlieka v tehotenstve významne znižuje riziko astmy a alergií u dieťaťa, naproti tomu konzumácia jedného nízkotučného jogurtu denne výrazne zvyšuje výskyt týchto ochorení u detí až do 7. roka života.

Depresie zvyšujú riziko porážky takmer o polovicu.

Podľa oficiálnych štatistík depresiou trpí viac ako 16 percent ľudstva. V skutočnosti je však podľa lekárov ich percento oveľa vyššie a títo ľudia sú až o 45 percent viac ohrození mozgovou cievnou príhodou než zdraví. Ako konštatujú americkí vedci na základe 28 štúdií, v ktorých 2 – 29 rokov skúmali spolu 320 tisíc osôb, počas výskumu utrpelo porážku až 8 500 pacientov zo skúmanej skupiny. Príčinu vidia okrem iného v tom, že pri depresii sa mení metabolizmus mozgu, čo spôsobuje zmenu produkcie hormónov. Ale depresia vyvoláva aj iné imunitné reakcie – zvýšený výskyt zápalových procesov, čo takisto zvyšuje riziko porážky. Naostatok zohráva svoju negatívnu rolu tiež užívanie antidepresív.

Vegetariáni nie sú na to lepšie ako „občasní masožravci“

„Štúdie ukazujú, že konzumácia 100 gramov červeného mäsa denne zvyšuje riziko rakoviny čriev o 20 až 30 percent,“ tvrdí epidemiológ Helmholzovho centra v Mníchove Jacob Linseisen. Podľa neho dennou konzumáciou 100 gramov údenín – klobásy a šunky – zmienené riziko rastie až o 50 percent. Dôraz na pestrú stravu preto nie je neopodstatnený. Ako Linseisen povedal, vegetariánstvo nie je však zdravšie než občasné konzumácia rezňov.

 

Autor
ms
Patrí do vydania