Melanóm sa konečne stáva lepšie liečiteľným typom rakoviny

Melanóm je mimoriadne zhubný typ rakoviny kože, ktorý rýchlo metastázuje a je príčinou väčšiny úmrtí na rakovinu kože. Doteraz bol v metastatickom štádiu prakticky neliečiteľný, keďže často nereaguje na chemoterapiu ani iné typy onkologickej liečby. Teraz však prichádza novinka, prvý liek zacielený na melanómové bunky s genetickou mutáciou, ktorý pôsobí proti rastu melanómu a jeho šíreniu, a tým prináša novú nádej aj pacientom vo vysokom štádiu ochorenia.

Melanóm je najnebezpečnejší typ rakoviny kože. Asi štvrtina melanómov vzniká z už existujúceho materského znamienka, ktoré sa zvrhne na rakovinu, ostatné prípady sa objavujú na zdravej koži. Výskyt melanómu každoročne stúpa a počet postihnutých ľudí rastie rých - lejšie ako u akéhokoľvek iného typu rakoviny, s výnimkou rakoviny pľúc u žien. Najzávažnejším rizikovým faktorom vzniku je pôsobenie UV žiarenia, riziko ovplyvňuje aj fototyp kože, počet nezhubných materských znamienok na tele či genetická predispozícia. Základnými diagnostickými kritériami kožného melanómu sú asymetria, nepravidelný okraj, rôznofarebnosť, priemer väčší ako 5 mm a zmeny znamienka v priebehu času. Melanóm je typ rakoviny, ktorá rýchlo metastázuje a navyše ťažko reaguje na liečbu. Pri podozrení na melanóm je vždy základným krokom liečby chirurgické odstránenie podozrivého znamienka. Medzi ďalšie doteraz využívané možnosti liečby patrí chemoterapia, imunoterapia a rádioterapia. Tieto formy však preukázali len čiastočnú účinnosť a melanóm sa považuje skôr za typ rakoviny, ktorý ťažko reaguje na liečbu, i keď imunoterapia nedávno priniesla pokrok vo forme monoklonovej protilátky, ktorá podporuje imunitnú odpoveď na ochorenie a tak predlžuje prežívanie pacientov vo vysokom štádiu ochorenia. Teraz však prichádza nová – špecifická liečba, ktorá pôsobí na melanómové bunky s poškodeným génom, ktorý môže podporovať ich delenie a rast. Liek s účinnou látkou vemurafenib je zacielený na proteín, ktorý je produktom tzv. génu BRAF s genetickou mutáciou BRAF V600. Gén BRAF hrá v bunkách dôležitú úlohu, a keď dôjde k jeho poruche – mutácii, začne bunke nepretržite vysielať signály na jej rast a delenie. Práve to môže viesť k nekontrolovanému šíreniu rakovinových buniek. Mutácia BRAF V600 sa objavuje asi v 50 % všetkých melanómov a je možné odhaliť ju diagnostickým testom. Nový liek dokáže spomaliť rast a rozširovanie rakovinových buniek, oddialiť čas do progresie ochorenia a predĺžiť prežívanie pacientov v porovnaní s tými, ktorí užívajú štandardnú liečbu. Dokonca pri malom percente pacientov sa po liečbe ich melanóm úplne stratil, i keď to, žiaľ, neznamená úplné vyliečenie a melanóm sa môže po čase objaviť znovu. Špecifická liečba je v Európe schválená pre pacientov s metastatickým melanómom alebo melanómom, ktorý nie je možné chirurgicky odstrániť. Pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa melanómu vznikla pre širokú verejnosť i pacientov s melanómom vôbec prvá webová stránka na Slovensku venovaná tomuto ochoreniu.

Na www.melanom.sk sú dostupné všetky informácie o melanóme, jeho prejavoch, diagnostike i liečbe, ako aj reakcie na najčastejšie mýty a povery a takisto praktické rady, ako sa chrániť pred vznikom rakoviny kože, ako sa správne opaľovať, na stránke sa opisuje postup samovyšetrenia kože, ktoré by sa mal každý z nás naučiť, a je tam aj zoznam ambulancií na celom Slovensku, kde si ľudia môžu dať skontrolovať svoje znamienka.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania