Pohlavné choroby - stále aktuálna problematika

Pohlavné choroby patria k celo - svetovo rozšírením ochoreniam. Ich vysoký výskyt sa netýka iba rozvojových krajín, ale aj vysoko vyspelých krajín sveta. Napriek pomerne dobrým medicínskym vedomostiam o pohlavných chorobách a ich liečbe sa do dnešných dní nepodarilo tieto ochorenia eradikovať. Obmedziť ich šírenie je možné len dôslednou prevenciou už v skorom adolescentnom veku. Je veľmi ťažké povedať, aký vek je na to najlepší, pretože intimita a sexuálne kontakty sa neustále posúvajú do mladších vekových kategórií. Dôležité je poučenie o rizikách nechráneného a neviazaného sexu ešte pred prvou sexuálnou skúsenosťou.

Pravdepodobnosť získania sexuálne prenosnej infekcie stúpa s počtom sexuálnych partnerov a, samozrejme, je spojené s promiskuitným správaním. Dnešná moderná éra hormonálnej antikoncepcie prispela síce významnou mierou k zníženiu počtu neželaných gravidít, ale môžeme uvažovať, že tým prispieva k neviazanému sexuálnemu správaniu, čím sa nepriamo podieľa na vzostupe počtu pohlavne prenosných ochorení. Jedinou zaručenou ochranou pred získaním pohlavných chorôb je monogamia. V šírení zabráni aj používanie bariérovej antikoncepcie – kondómu – pri všetkých formách intímnych praktík. Pod pojem STI (Sexually Transmitted Infections) sa zaraďujú všetky pohlavne prenosné ochorenia spôsobené baktériami, vírusmi, parazitmi, prvokmi a hubami. K najznámejším bakteriálnym pohlavným ochoreniam v bežnej populácii patrí syfilis, ktorý má celosvetovo stúpajúci trend.

 

Získaný syfilis – stručný prehľad ochorenia

Syfilis je chronické, systémové bakteriálne ochorenie, ktoré spôsobuje tyčinkovitá baktéria Treponema pallidum, ktorá preniká cez drobné trhlinky kože a slizníc pri pohlavnom styku, zriedkavo pri bozkávaní, dojčení. Prenos zubnými kefkami, príbormi, uterákmi je mimoriadne zriedkavý, pretože bakteriálny pôvodca je veľmi citlivý. Syfilis patrí tak ako ostatné pohlavné ochorenia k povinne hláseným chorobám. Hlásenie o pohlavnej chorobe má povinnosť podať každý lekár, ktorý s ním príde do prvotného kontaktu. Z podaných hlásení sa získavajú štatistické údaje o počte infikovaných jedincov. Na základe hlásenia sa vyhľadávajú všetky kontakty, s ktorými mal pacient akýkoľvek druh intímneho pomeru. V Slovenskej republike sa syfilis vyskytuje častejšie u mužov, najviac vo vekových kategóriách 15 – 55 rokov. Postihnuté ženy sú najčastejšie vo vekovej kategórii 25 – 35 rokov. V roku 2010 bolo hlásených 347 nových prípadov syflisu, čo má v porovnaní s ostatnými rokmi stúpajúci charakter. Predpokladá sa však, že skutočné počty ochorení sú ešte omnoho vyššie – hlásenie je nedostatočné a niektorí chorí sa z rôznych dôvodov liečia sami, čo má za následok množstvo komplikácií. Jediná eradikačná celoštátne vedená akcia na našom území, tzv. akcia PN, prebehla v rokoch 1950 – 1951. V rámci tejto akcie bol vyšetrený každý občan ČSR a v prípade pozitivity bol povinne preliečený. Táto „čistá“ populácia však vydržala len do revolúcie a otvorením hraníc nastala migrácia obyvateľstva, a teda aj nový prílev pohlavných chorôb.

 

Syfilis prebieha v 3 štádiách:

 

Primárne štádium

Zvyčajne sa prvý prejav infekcie objaví 21 dní po preniknutí nákazy v podobe nebolestivého tvrdého vredu v mieste kontaktu v závislosti od techniky pohlavného styku. Vred sa za 3 až 6 týždňov spontánne vyhojí jazvou. Na 4. – 5. týždeň od získania infekcie sa objavia zväčšené lymfatické uzliny a po 8 týždňoch sa prejavuje ochorenie podobnými príznakmi ako chrípka.

 

Sekundárne štádium

V 9. týždni od začiatku infekcie sa objavia červenkasté až hnedasté hladké splývajúce fľaky bez ošupovania veľkosti 5 až 15 mm symetricky usporiadané po tele, niekedy sprevádzané aj výražkovým výsevom na koži tela a aj na slizniciach. Typické pre tieto fľaky je ich zvýraznenie po záťaži – napr. po drepoch. Tieto prejavy, tzv. roseola syphilitica, sú lokalizované aj na chodidlách a dlaniach. Najinfekčnejším prejavom sekundárneho syfilisu sú rozsiahle ploché mäkké výrastky, najčastejšie v oblasti genitálu, ktoré sa odborne nazývajú condylomata lata. Toto štádium často sprevádza syfilitická angína, vypadávanie vlasov a mnoho ďalších príznakov. Všeobecne môžeme povedať, že toto štádium je subjektívne bez výrazných ťažkostí. Po 2 až 3 rokoch ochorenie prechádza bez liečby do terciálneho štádia.

 

Terciárne štádium

Ide o konečné štádium neliečeného syfilisu. Organizmus reaguje zápalom a postihnutím jednotlivých orgánov. Najčastejšie sa zachytia zmeny v nervovom systéme. Pri podozrení na toto štádium sa musí povinne vykonať odber mozgovo-miechového moku. Každý pacient, ktorý je hospitalizovaný kvôli liečbe syfilisu, musí absolvovať rutinné vyšetrenia na odhalenie prípadných orgánových postihnutí. Ide o neurologické, očné, psychiatrické a interné vyšetrenie.

 

Diagnostika a liečba

Pri podozrení na syfilis, resp. akékoľvek pohlavné ochorenie, je potrebné navštíviť dermatovenerológa. Diagnózu možno stanoviť mikroskopicky (len primárne štádium), sérologicky z krvi alebo mozgovo-miechového moku. Treba pamätať, že syfilis je v dnešnej modernej dobe liečiteľné ochorenie a úmrtia na posledné štádium sú u nás naozaj vzácnosťou. Dĺžka a intenzita antibiotickej liečby závisí od štádia ochorenia a zvyčajne trvá 2 až 3 týždne. Ako antibiotikum prvej voľby sa používa penicilín. Všetci pacienti po preliečení musia byť dispenzarizovaní v centre pre venerologické ochorenia, resp. u dermatológa, kam chodia na pravidelné kontroly. Dôležité je upozorniť na fakt, že podľa platných zákonov Slovenskej republiky je ohrozovanie pohlavnou chorobou (hoci aj z nedbanlivosti) trestným činom a je možné šíriteľa potrestať odňatím slobody v prípadoch, ak páchateľ spôsobí ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, až na 3 až 8 rokov.

 

Autor
MUDr. Martina Kráľová, Dermatovenerologická klinika LFUK a UN Bratislava
Patrí do vydania