Využitie fytoterapie pri liečbe

Močové cesty možno charakterizovať ako vstupnú bránu pre rozličné mikroorganizmy, podobne ako tráviacu sústavu, oko, ucho. Močová sústava má významnú úlohu v hospodárení s vodou, minerálnymi látkami a udržiavaním acidobázickej rovnováhy organizmu (spolu s dýchacou sústavou).

Infekčné ochorenia močových ciest patria medzi najčastejšie ochorenia močových ciest v mladšom a strednom veku. Ďalšie časté a neinfekčné ochorenia sú obličkové kamene a piesok (genetická predispozícia), ktoré postihujú značnú časť populácie, a v prípade mužskej časti populácie je to hypertrofia prostaty. Medzi neinfekčné ochorenia močových ciest, ktoré možno s úspechom liečiť liečivými rastlinami, patria obličkové kamene, piesok v močových cestách a neinfekčný zápal prostaty.

 

Infekčné ochorenia močových ciest sa delia na:

a) infekcie horných močových ciest (zápal obličkovej panvičky, zápal obličky), b) infekcie dolných močových ciest (zápal močového mechúra, zápal močovej rúry, zápal prostaty, ktoré sa vyskytujú izolovane alebo v kombinácii a sú najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia).

 

Podľa klinického priebehu sa delia na:

a) akútne (môžu byť ojedinelé alebo opakované, pri opakovanom zápale do 3 týždňov po predchádzajúcom ochorení, ide pravdepodobne o relaps ochorenia alebo o reinfekciu), b) chronické (zápalové príznaky sú trvalé, striedajú sa obdobia bez príznakov a obdobia, keď sú príznaky prítomné).

 

Akútny zápal močového mechúra

Toto ochorenie je veľmi časté s postihnutím prevažne žien a mladých dievčat. Príčinou toho je, že u žien je kratšia močová rúra ako u mužov, a tým je uľahčený prienik baktérií do močového mechúra. V príznakoch dominuje bolesť pri močení, bolesť v oblasti močového mechúra, časté, krátkotrvajúce močenie, nezriedka horúčka, v ťažších prípadoch aj makrohematúria (krv v moči), zmena pachu a farby moču. Zápal močového mechúra sa často vyskytuje v kombinácii so zápalom močovodov a močovej rúry. V liečbe sa okrem antibiotík používaných pri ťažších stavoch používajú aj rôzne čajové zmesi a prípravky z brusníc.

 

Z liečivých rastlín sa používajú rastliny:

a) s priamym antimikrobiálnym účinkom (vňať medvedice), b) s protizápalovým účinkom (napr. kvet rumančeku, kvet nechtíka), c) s diuretickým účinkom (napr. vňať brezy, vňať pŕhľavy, vňať zlatobyle).

 

Na liečbu zápalu močového mechúra možno použiť tieto čajové zmesi:

 

Protibakteriálna čajová zmes I.

List medvedice 30,0 g

List brezy 20,0 g

Koreň ihlice 10,0 g

Kvet nechtíka 10,0 g

Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Čaj sa pije teplý 4- až 5- krát denne.

 

Protibakteriálna čajová zmes II.

Vňať prasličky 30,0 g

List medvedice 30,0 g

Koreň omanu 20,0 g

Kvet rumančeka 15,0 g

Kvet nechtíka 15,0 g

Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Čaj sa pije teplý 4- až 5- krát denne. Uvedené čajoviny je potrebné užívať počas celého obdobia, keď sa problém vyskytuje, a minimálne ešte dva dni po uzdravení. Súčasne je dôležité vypiť 2 – 3 litre tekutín denne, a to z dôvodu, aby sa baktérie a iné zápalové produkty vyplavili čo najskôr z organizmu.

 

Infekčné zápaly obličkovej panvičky

Menej časté ochorenie okrem akútneho zápalu močového mechúra je zápal obličkovej panvičky. Často sa vyskytuje pri neliečení zápalu močového mechúra, u diabetikov a osôb s imunitným deficitom. Z klinických príznakov dominuje bolesť v oblasti bedra, vysoká teplota, zimnica, bolesti hlavy, bolesti pri močení. V prípade, že nedôjde k radikálnej antibiotickej liečbe, môže dôjsť k rýchlemu zhoršeniu stavu, až so sepsou. Pri ochorení treba myslieť nielen na bežné patogény, ale aj na patogény prenášané pohlavným stykom. Okrem radikálnej antibiotikoterapii je možné použiť čajové zmesi používané pri akútnom zápale močového mechúra. Odporúčaný čas užívania je 10 dní. Potom ďalších 10 dní je možné užívať tieto čajové zmesi:

 

Močopudná čajová zmes I.

Plod borievky 20,0 g

Koreň ihlice 30,0 g

Kvet nechtíka 20,0 g

Koreň petržlenu 20,0 g

Vňať zlatobyle 20,0 g

Na prípravu záparu sa používa 1 polievková lyžička na 300 ml vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Čaj sa pije teplý 4- až 5-krát denne.

 

Močopudná čajová zmes II.

Koreň ihlice 30,0 g

Vňať zlatobyle 30,0 g

Kvet nechtíka 20,0 g

Na prípravu záparu sa používa 1 polievková lyžička na 300 ml vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Čaj sa pije teplý 4- až 5-krát denne.

 

Obličková čajová zmes I.

Vňať prasličky 20,0 g

Vňať ľubovníka 20,0 g

Plod borievky 20,0 g

Vňať čakanky 25,0 g

Vňať mäty 15,0 g

Na prípravu záparu sa používa 1 polievková lyžička na 300 ml vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Čaj sa pije teplý 4- až 5-krát denne.

 

Obličková čajová zmes II.

Vňať prasličky 20,0 g

Vňať jablčníka 20,0 g

Koreň ihlice 20,0 g

Vňať horčiaka pieprového 20,0 g

Vňať zlatobyle 30,0 g

Na prípravu záparu sa používa 1 polievková lyžička na 300 ml vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Čaj sa pije teplý 4- až 5-krát denne. Všetky uvedené obličkové čajové zmesi možno užívať nielen pri akútnom zápale močového mechúra, ale aj pri chronickom zápale a pri chronickom zápale obličiek, ale len infekčného pôvodu. Čajové zmesi s obsahom plodu borievky nie je vhodné vzhľadom na dráždivý účinok užívať pri poškodení obličkového parenchýmu.

 

Piesok a obličkové kamene

Na liečenie kameňov a piesku v močových cestách sa používajú rastliny ovplyvňujúce hospodárenie s vodou a minerálmi a s močopudným a protibakteriálnym účinkom. Pri liečení oxalátových kameňov sa s úspechom používa koreň mareny farbiarskej, ktorá výborne rozpúšťa oxalátové kamene. Používa sa vo forme prášku, 3- až 4-krát denne 1 g prášku zapiť dostatočným množstvom vody. Liečba trvá až 2 mesiace. Pri liečbe sa pozoruje červené zafarbenie moču, čo však nie je spôsobené krvou, ale obsahovými látkami rastliny.

 

Pri obličkových kameňoch sa s úspechom používa tzv. vodný náraz:

Koreň púpavy 20,0 g

Plod petržlenu 20,0 g

Vňať prietržníka 20,0 g

Plod anízu 20,0 g

Na prípravu záparu sa použijú 2 polievkové lyžice zmesi do 1 litra vriacej vody. Necháme vylúhovať ½ hodiny. Zápar sa pije pomaly ráno nalačno. Vodný náraz sa vykonáva 3 – 5 dní. Čajovina účinne vyplaví všetok piesok a pomôže vyplaviť a zmenšiť kamienky v močových cestách.

 

Pri oxalátových kameňoch sa používa táto čajová zmes:

List medvedice 50,0 g

Koreň púpavy 20,0 g

Koreň marteny farbiarskej 20,0 g

Koreň ihlice 20,0 g

Blizny kukurice 10,0 g

Na prípravu záparu sa používa 1 polievková lyžička na 300 ml vody. Zmes sa 10 minút povarí a nechá sa vylúhovať 15 minút. Čaj sa pije teplý po 1 dcl 5- až 6-krát denne.

 

Preventívne sa proti vzniku močových kameňov podáva táto zmes:

Podzemok pýru 30,0 g

Vňať ľubovníka 30,0 g

Koreň ihlice 20,0 g

Koreň lopúchu 20,0 g

Vňať prasličky 20,0 g

Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 300 ml vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Čaj sa pije teplý 3-krát denne.

 

Zníženie obličkovej funkcie

Pri zníženej funkcie obličiek sa používajú rastliny a zmesi s diuretickým účinkom. Používajú sa pri chorobách, ktoré často nesúvisia s obličkami a močovými cestami. Používajú sa napr. pri srdcovej nedostatočnosti, pečeňovej cirhóze, arteriálnej hypertenzii, hyperkalémii a pri nedostatočnej látkovej premene v organizme, pri opuchoch nôh. Uvedené ochorenia súvisia priamo alebo nepriamo s porušenou funkciou obličiek alebo preťažením obličiek. Medzi najznámejšie diuretiká patrí čierna káva, čaj maté, čierny čaj. Vďaka obsahu teofylínu a teobromínu majú spoľahlivý diuretický účinok. Ak nie je poškodený obličkový parenchým, môžu sa používať samostatne alebo v zmesiach tieto rastliny: plod borievky, koreň a plod petržlenu, vňať majoránu, koreň a vňať ligurčeka. V prípade, že je parenchým poškodený, dávame prednosť menej dráždivým alebo nedráždivým rastlinám, napr. vňati boráku, listu brezy, podzemku pýru, vňati zlatobyľu, vňati prasličky.

 

Hypertrofia prostaty

Ochorenie sa prejavuje zväčšovaním prostaty s ťažkosťami pri močení, zadržiavaním močenia. V prvom štádiu a na začiatku ochorenia sa používa rastlinné liečenie týmito rastlinami: list a kôra liesky, koreň ihlice, podzemok pýru, semeno tekvice, blizny kukurice, vňať vresu, vňať komonice. Veľmi vhodné je užívanie semien tekvice alebo ešte lepšie tekvicového oleja. V prípade oleja sa užíva 1 polievková lyžica denne, a to kvalitného, za studena lisovaného, najlepšie štajerského tekvicového oleja (pozor na napodobeniny).

 

Z liečivých rastlín môžeme použiť napr. zmes:

Koreň ihlice 30,0 g

Kvet nechtíka 20,0 g

Vňať zlatobyľu 30,0 g

Vňať imela 15,0 g

Koreň púpavy 15,0 g

Koreň túžobníka 20,0 g

Na prípravu záparu sa používa 1 čajová lyžička na 300 ml vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Čaj sa pije teplý 3-krát denne. Každé ochorenie močových ciest, najmä ak sa vyskytuje krv v moči, vysoká tep lota alebo opakované ľahké infekcie, a to všetko spolu s bolesťami v bedrovej časti chrbtice, je potrebné vyšetriť odborným lekárom – urológom.

 

Autor
PharmDr. Martin Milly
Patrí do vydania