Prevencia a liečba karcinómu prostaty pomocou výživy

Rakovina prostaty, ktorá je po rakovine pľúc a hrubého čreva tretím najčastejším zhubným nádorom u nás, vzniká už krátko po skončení puberty, rastie pomaly 25 až 30 rokov, v päťdesiatke dosiahne rozmer hráška a dá sa diagnostikovať. V tomto štádiu je vyliečiteľná.

I keď si niektoré druhy rakoviny prostaty vyžadujú okamžitú liečbu, iné možno ponechať bez nej. To je závažná informácia, ktorú odhalili nedávne štúdie. Ak sa však v prostate skrýva závažný karcinóm, jeho rast možno zistiť aktívnym sledovaním pacienta. Rast rakoviny prostaty sa môže spomaliť aj rozvinutím jej vlastných prirodzených obranných mechanizmov. Treba zdôrazniť, že tie sú pri rakovine najúčinnejšie v prostatickej žľaze – viac ako dvadsaťročné obdobie predklinického rastu poukazuje na jej výnimočnú schopnosť potlačiť včasné štádiá rakoviny.

 

Chemoprevencia rakoviny prostaty

Podávanie prírodných, syntetických a biologických látok s cieľom predísť, potlačiť alebo oddialiť procesy premeny normálnej bunky na zhubnú sa označuje ako chemoprevencia. Chemopreventívna látka môže byť súčasťou upravenej výživy alebo ide o syntetickú látku. Karcinóm prostaty je ideálny kandidát na chemoprevenciu pre jeho rozšírenosť, viackrokový vznik, dlhý čas rastu medzi predmalígnymi zmenami a klinicky zrejmým karcinómom s rozdielnym výskytom v rôznych krajinách sveta. Faktory výživy treba presne identifikovať a začleniť do stravy už od obdobia puberty, aby poskytli doplnok, ktorý zastaví trvalý rast rakoviny prostaty. Štúdie pritom ukazujú na významné rozdiely v celosvetovom výskyte tohto ochorenia.

 

Rozdiely v stravovaní na západe a v Ázii

Nízky výskyt rakoviny prostaty v Číne a Japonsku sústredil záujem o rozdielne stravovanie v Ázii a západných krajinách. Strava v Ázii je podstatne bohatšia na zeleninu a vlákniny, obsahuje menej mäsa a tukov. Štúdie poukazujú na úzky vzťah medzi príjmom tuku a úmrtnosťou na rakovinu prostaty v mnohých krajinách sveta. Výskumy u imigrantov potvrdzujú silný vplyv faktorov vonkajšieho prostredia na výskyt tohto karcinómu.

 

Faktory výživy znižujúce riziko

Lykopén – je pigmentová látka (rastlinné farbivo) zodpovedná za jasnočervené sfarbenie paradajok a má protirakovinový účinok. Táto jeho aktivita sa zlepšuje varením paradajok s rastlinnými tukmi, napr. v omáčkach pripravovaných z paradajkovej pasty a olivového oleja. Zvyšuje sa tak obsah lykopénu a umožňuje sa jeho ľahšie preniknutie do buniek. Úloha lykopénu je málo známa, výskumy však dokazujú, že zo všetkých karotenoidov (najrozšírenejších pigmentov v prírode) je najúčinnejší v prevencii rakoviny. Konzumácia dvoch jedál týždenne, ktorých hlavnou zložkou je paradajková omáčka, alebo jedál z paradajok, môže znížiť riziko vzniku rakoviny pros - taty o viac ako 25 %.

Krížokvetá zelenina (brokolica, kaleráb, kapusta, karfiol, kel, ružičkový kel) – tieto druhy zeleniny patria do čeľade kapustovitých a majú v prevencii rakoviny mimoriadny význam vďaka obsahu glukozinolátov, silných protirakovinových látok nachádzajúcich sa výlučne v nich. Glukozinoláty chránia bunky pred poškodením DNA a bránia množeniu nádorových buniek. Krížokvetú zeleninu možno považovať za obranu v prvej frontovej línii v boji proti rakovine, preto je nevyhnutné pravidelne ju jesť. Epidemiologické štúdie potvrdzujú, že pitie zeleného čaju obsahujúceho polyfenoly je spojené so znížením rizika karcinómu prostaty. Tieto nálezy môžu sčasti vysvetliť, prečo je nižší výskyt klinického karcinómu prostaty v Ázii, kde sa pije vo veľkom. Zelený čaj bude predstavovať ideálny spôsob prevencie karcinómu prostaty, ak sa dokáže jeho ochranný protirakovinový účinok. Obsahuje veľké množstvo katechínov, látok s protirakovinovými vlastnosťami. Maximalizáciu preventívnych účinkov umožňujú japonské čaje, ktoré sú bohaté na protirakovinové látky uvoľňované počas 8- až 10-minútovej prípravy. Jeden z najväčších rozdielov medzi stravou v Ázii a západných krajinách je konzumácia sóje a jej produktov. Existujú dôkazy, že sója má priaznivý vplyv na zníženie androgénových steroidov, hnacích faktorov vzniku karcinómu prostaty. Jej ochranný účinok sa pripisuje izoflavónom, rastlinným pigmentom sójových bôbov; genisteín je hlavný sójový izoflavón. Ukázalo sa, že zabraňuje rastu buniek karcinómu prostaty. Potvrdili to aj experimentálne štúdie na zvieratách. Veľký rozdiel vo výskyte nádorov závislých od hormónov (rakovina prostaty, rakovina prsníka) medzi východom a západom možno pripísať konzumácii potravín na báze sóje v ázijských krajinách, a to už v období pred začiatkom puberty. Vývoj rakoviny prostaty spomaľujú omega-3 mastné kyseliny a zvýšený príjem potravy bohatej na ne, ako sú mastné ryby (makrela, sardinky, losos), čo môže mať aj úlohu v prevencii rakoviny prostaty. Ďalšiu možnosť poskytujú čerstvo pomleté ľanové semená uchovávané v uzavretých nádobách v chladničke ako prídavok do raňajkových cereálií. Vitamín E, primárny antioxidant rozpustný v tuku, zodpovedný za stabilitu bunkovej membrány, a selén, stopový prvok prítomný v chlebe, cereáliách, rybách, hydine a mäse; v starších štúdiách sa ukázalo, že znižujú výskyt rakoviny prostaty. Štúdia SELECT, ktorá mala potvrdiť tento účinok, však nezistila ich ochranný účinok.

 

Faktory výživy zvyšujúce riziko

Z rizikových faktorov vzniku karcinómu prostaty sa najviac podozrieva strava bohatá na živočíšne tuky. Existujú rozporuplné údaje o vzťahu medzi spojením konzumácie tukov a karcinómu prostaty. Početné experimentálne štúdie ukázali zvýšený rast nádoru pri vysokom príjme tuku a inhibíciu rastu pri nízkom; v iných štúdiách sa nenašiel žiaden vzťah. Práca overujúca spojenie medzi karcinómom prostaty, konzumáciou tuku a zvýšeným kalorickým príjmom je inštruktívna: množstvo tuku v strave neovplyvňuje nádor, ak je obmedzený celkový energetický príjem. Mäso pripravované pri vysokej teplote môže vytvoriť karcinogény. Tieto dôkazy sa zistili v experimente, klinické dôkazy sú však nepre - uká zateľné. Pri analýze viac ako 20 štúdií o konzumovaní mäsa sa potvrdzuje možné zvýšené riziko karcinómu prostaty pri vysokej spotrebe mäsa upravovaného na drevenom uhlí. Strava bohatá na červené mäso (hovädzie, jahňacie a bravčové) značne zvyšuje riziko rakoviny prostaty a takisto dodáva veľké množstvo kalórií vo forme tukov, čo vedie k nadmernej hmotnosti. Odporúča sa konzumácia ľahšieho mäsa, ako je kuracie alebo rybacie, a príležitostne nahradiť dennú porciu mäsa iným zdrojom bielkovín, napr. strukovinami. Mliečne produkty. Predpokladá sa, že mliečne produkty (nie však „normálne“ mlieko) prispievajú ku karcinómu prostaty cez početné faktory vrátane laktózy a vápnika.

 

Výživa pacientov

„Z literárnych údajov si nemožno urobiť obraz o spôsobe a výsledkoch liečby diagnostikovaného karcinómu prostaty výživou,“ hovorí prof. Michal Horňák. Ako základné dôvody uvádza to, že liečení pacienti sa diagnostikovali v rôznych štádiách choroby, podstúpili rôzne spôsoby primárnej liečby (chirurgické odstránenie, liečbu žiarením, hormonálnu liečbu a chemoterapiu), použitá výživa sa upravovala rôznymi faktormi, rozdielny bol aj spôsob hodnotenia výsledkov. U väčšiny pacientov úprava výživy kopírovala postupy metód používaných v prevencii karcinómu prostaty, ktoré jednotliví autori navzájom kombinovali. V súčasnosti nie sú definitívne dôkazy pre špecifickú výživu, ktorá by znížila riziko karcinómu prostaty. Zároveň však dodáva, že výsledky početných štúdií, hoci nie sú konečné, potvrdzujú, že úprava stravy má priaznivý účinok na prevenciu karcinómu prostaty. Odporúčaná výživa pri jeho prevencii a liečbe obmedzuje nadmernú konzumáciu tukov, mäsa a denný príjem mliečnych produktov a vápnika. Štúdie ukazujú, že určité faktory životného štýlu zvyšujú riziko vzniku rakoviny prostaty: napr. konzum tuku, červeného mäsa, smažených jedál, mliekarenských výrobkov, príjem vápnika, fajčenie a zvýšený kalorický príjem. Iné faktory, ktoré toto riziko znižujú: výživa bohatá na ovocie a zeleninu, hlavne stravu obsahujúca lykopén, ako sú paradajky, krížokvetá zelenina (brokolica, kapusta, kaleráb, karfiol, kel, ružičkový kel), sója, strukoviny, rybí tuk (bohatý na omega-3 mastné kyseliny). Protirakovinová aktivita lykopénu sa maximalizuje varením paradajok za prítomnosti rastlinných tukov, ako je to v omáčkach pripravených z paradajkovej pasty a olivového oleja. Liečba karcinómu prostaty výživou tak umožní pacientom, aby sa na nej aktívne podieľali.

 

Autor
Prof. MUDr. Michal Horňák, DrSc., Liga proti rakovine SR
Patrí do vydania