Na každom kroku záleží

14. novembra si Medzinárodná federácia diabetu (IDF) a spoločnosť Sanofi pripomínajú Svetový deň diabetu prostredníctvom edukačnej kampane pod názvom „Na každom kroku záleží“. Táto aktivita má povzbudiť ľudí na celom svete v tom, aby začali k diabetu pristupovať aktívne. Sanofi spolu s Medzinárodnou federáciou diabetu sa v rámci tejto aktivity zameriavajú na veľký význam vzdelávania a prevencie rozvoja diabetu propagovaním vhodnej pohybovej aktivity a vyváženej stravy. „Kráčajte, bežte, plávajte, bicyklujte, tancujte alebo skáčte...po celom svete, pretože na „Každom kroku záleží“, to sú hlavné odkazy tohtoročnej edukačnej kampane Svetového dňa diabetu.

Pri príležitosti Svetového dňa diabetu aktivovala spoločnosť Sanofi interaktívnu webovú stránku vo viac ako 20 krajinách sveta vrátane Slovenska. Prostredníctvom tejto stránky www.nakazdomzalezi.sk majú jej návštevníci možnosť pridať do „Svetového krokomeru“ vzdialenosť, ktorú zdolali. Celková vzdialenosť dosiahnutá po celom svete sa zráta a zverejní na webovej stránke Svetového dňa diabetu www.MakeEveryStepCount.com . Na každom kroku záleží Cieľom je poskytnúť globálny obraz o tom, ako môže pravidelná pohybová aktivita pomôcť jednotlivcom kontrolovať hladinu krvnej glukózy. Bolo by to prínosom pre pacientov trpiacich diabetom a pre ľudí ohrozených rizikom tohto ochorenia.

ViaDIA – Sprievodca diabetika na ceste životom

Spoločnosť Sanofi s odbornou garanciou Slovenskej diabetologickej spoločnosti, už tretí rok prináša pacientom s diabetom na Slovensku edukačný program pod názvom ViaDIA, ktorý si kladie za cieľ priblížiť pacientom všetky dôležité oblasti životného štýlu u ľudí s diabetom. Úspešne bojovať s cukrovkou znamená zodpovedný prístup k ochoreniu a dodržiavanie všetkých obmedzení a pravidiel, ktoré si toto ochorenie vyžaduje. Pacienti potrebujú na to, aby mohli viesť plnohodnotný a kvalitný život, dostatok informácií o ochorení. Je overenou pravdou, že iba dostatočne informovaný diabetik má šancu úspešne bojovať so svojou chorobou. Vzdelávací program ViaDIA, ktorého súčasťou je aj webová stránka www.viadia.sk , pacientom prehľadne priblíži dôležité oblasti životného štýlu diabetikov, medzi ktoré patrí racionálna výživa, pohybové aktivity i možnosti farmakologickej liečby. Na stránke sú aj ďalšie zaujímavé informácie o cukrovke a o plánovaných aktivitách pre pacientov. Veľmi dôležitou súčasťou sú aj rôzne praktické pomôcky, ako napríklad kalkulačka na výpočet indexu telesnej hmotnosti, rizika vzniku cukrovky, či kalkulačka sacharidových jednotiek. Úspešná liečba cukrovky si vyžaduje od pacienta, aby sa stal aktívnym spolutvorcom svojej liečby. Snahou autorov tejto webovej stránky je prekonanie bariér, ktoré prináša so sebou cukrovka a podanie pomocnej ruky nielen chorým s cukrovkou, ale aj ich blízkym, aby mohli spolu prežiť zdravší, plnohodnotnejší a kvalitnejší život. „Diabetes sa stal závažným problémom, ktorý postihuje čoraz viac ľudí. Súčasné odhady poukazujú na skutočnosť, že toto chronické ochorenie už celosvetovo postihuje 366 miliónov ľudí, pričom tento počet neustále narastá. Existujú účinné a bezpečné lieky, ktoré ľuďom postihnutým cukrovkou umožňujú viesť normálny život. Vo svetle masívneho nárastu počtu nových prípadov je zrejmé, že musíme urobiť omnoho viac, aby sme ľudí informovali o diabete 2.typu a jeho prevencii aj liečbe. Zdravý životný štýl založený na vhodnom stravovaní a primeranej telesnej aktivite má svoj význam aj pri diabete 1. typu, pretože prispieva ku kontrole hladiny glukózy. Práve preto diabetologická divízia spoločnosti Sanofi prispieva svojím dielom k Svetovému dňu diabetu tým, že po celom svete šíri posolstvo „Na každom kroku záleží“, uvádza Beáta Kujanová, komunikačný manažér Sanofi a Zentiva na Slovensku.

Svetový deň diabetu

Svetový deň diabetu, organizovaný Medzinárodnou diabetologickou federáciou a jej partnermi, pripadá každoročne na 14. november. Prostredníctvom informačnej kampane sa vyzývajú milióny ľudí na celom svete na zvyšovanie povedomia o tomto ochorení. Svetový deň diabetu bol prvýkrát zaradený medzi významné dni v roku 1991 Medzinárodnou federáciou diabetu a Svetovou zdravotníckou organizáciou ako upozornenie a reakcia na zvyšujúci sa výskyt cukrovky vo svete. Tento rok je v poradí tretím rokom päťročnej informačnej kampane, ktorá si kladie za cieľ pripomenúť verejnosti potrebu vzdelávania a prevencie, ktoré sú predpokladom úspešnej kontroly cukrovky.

Aktivity divízie Sanofi Diabetes

Spoločnosť Sanofi sa snaží pomôcť pacientom komplexne zvládnuť manažment cukrovky poskytovaním inovatívnych, integrovaných a personalizovaných riešení. Spoločnosť vedená hodnotnými poznatkami, ktoré získava načúvaním ľudí trpiacich cukrovkou a spoluprácou s nimi, vytvára partnerstvá ponúkajúce diagnostiku, liečbu, služby a prístrojové vybavenie. Sanofi ponúka injekčne aj ústne podávané lieky pre ľudí trpiacich diabetom prvého aj druhého typu. Súčasťou výskumu je aj injekčne podávaný analóg GLP-1, ktorého účinok sa skúma pri podaní jednotlivo aj v kombinácii s tzv. bazálnym inzulínom a/alebo v kombinácii s ústne podávanými antidiabetikami.

 

Patrí do vydania