Život ukrytý v dlani – pankreas

Od smrti obľúbeného herca Patrika Swayzeho, ktorý sa stal legendou vďaka filmu Hriešny tanec, uplynulo čosi vyše roka. Steva Jobsa, svetoznámeho zakladateľa technologického gigantu Apple, ktorý ovplyvnil život ľudstva viac, než si myslíme, skolila rovnaká choroba len začiatkom tejto jesene. Obaja sa predčasne stali obeťou zriedkavého druhu zákerného rakovinového ochorenia pankreasu.

Reč je o orgáne, ktorého ochorenia sa až donedávna považovali za celkom neliečiteľné a stále sa pokladajú za veľmi vážne. Tento orgán vyžaduje stálu pozornosť pacienta, prísne dodržiavanie odporúčaní lekára a ustavičnú kontrolu.

Dôležitá žľaza

Pankreas je známy aj ako podžalúdková žľaza. Je to malý nepárový orgán, jeho dĺžka je 16 – 22 centimetrov, hrúbka 2 – 3 centimetre a váži asi 75 g. Tvorí súčasť endokrinného systému organizmu, teda ide o žľazu s vnútorným vylučovaním. Pankreas sa skladá z tzv. hlavy (caput), tela (corpus) a chvosta (cauda). Hlava je plochá, obklopená podkovou priebehu dvanástnika. Telo má trojhranný tvar a napokon chvost smeruje doľava nahor. Pankreas je uložený pod bránicovou klenbou medzi žalúdkom a veľkými brušnými cievami, je dôležitou žľazou s vnútornou a vonkajšou sekréciou. Má spoločný vývod so žlčníkom, ktorý ústi do časti dvanástnika (začiatok tenkého čreva), kam prichádza strávená potrava zo žalúdka. Pankreatický vývod prebieha celou žľazou a vyúsťuje spolu so žlčovým vývodom do už spomenutého dvanástnika. Tam sa prejavuje exokrinná funkcia (žľaza s vonkajšou sekréciou) podžalúdkovej žľazy, ktorou je schopnosť trávenia potravy a jej premeny na dôležité živiny (štiepením tukov, zložitých cukrov a bielkovín). Umožňuje to produkcia tráviacich enzýmov trypsínu, lipázy a amylázy v pankrease. Z toho je samozrejmé, že pankreas je funkčne priamo spojený so žlčníkom aj s dvanástnikom. Vnútornou sekréciou (endokrinnou funkciou pankreasu) rozumieme tvorbu hormónov, ktoré sa vylučujú priamo do krvi. V Langerhansových ostrovčekoch vytvára inzulín, glukagón, somatostatín a niektoré ďalšie hormóny. Inzulín je pre ľudský život nenahraditeľný, pretože pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Nedostatok aj nadbytok inzulínu môže spôsobiť vážny zdravotný stav, kómu, ba až smrť. Preto pre spomínané funkcie je podžalúdková žľaza jedným z najdôležitejších orgánov tela z hľadiska jeho zdravého fungovania.

Možné ochorenia

Choroby pankreasu môžeme rozdeliť na zápalové choroby, tzv. pankreatitídy, a nádorové, úrazové a vrodené. Zápaly pankreasu sa nazývajú pankreatitídy. Rozlišujeme akútnu a chronickú pankreatitídu. Akútna pankreatitída vzniká náhle zablokovaním vývodu, ktorým odtekajú tráviace enzýmy do dvanástnika. Tráviace šťavy vtekajú späť do pankreasu a poškodzujú ho. Záchvat sprevádza intenzívna bolesť. Je často vyvolaná zjedením veľkého množstva mastnej stravy – zvyčajne súčasne s alkoholom. Ďalšími najčastejšími príčinami zápalu pankreasu môžu byť choroby žlčových ciest, zanedbané kamienky v žlčových cestách – hovoríme o biliárnej pankreatitíde, pitie alkoholu je príčinou alkoholickej pankreatitídy, ďalšími, ale u nás oveľa zriedkavejšími príčinami zápalu podžalúdkovej žľazy môžu byť poruchy metabolizmu tukov, ich vysoká hladina v krvi. Pankreatitídu môžu spôsobiť aj lieky, medzi nimi kortikoidy, hormonálna antikoncepcia, ale aj paracetamol. Vyvolávajúcim faktorom zápalu býva v niektorých prípadoch zvýšená činnosť príštitných teliesok, infekčné choroby, tehotenstvo či dokonca nevydarená operácia (napríklad žlčníka) alebo vírusy. K poškodeniu pankreasu môže dôjsť aj pri úrazoch, a to pri tupom poranení brucha, napr. po páde na riadidlá bicykla, pri náraze na volant automobilu, pri kopnutí koňa a pod. Takisto niektoré vrodené choroby, ako cystická fibróza alebo mukoviscidóza, postihujú podžalúdkovú žľazu a spôsobujú príznaky nedostatočnej sekrécie pankreatickej šťavy. Nádory môžu postihnúť všetky časti pankreasu – hlavu, telo i chvost.

Liečba

Spočíva v odstránení príčiny, vždy je nevyhnutné dodržiavať diétu. Pankreas je orgán, ktorý udrie nečakane. Najlepšou prevenciou pankreatitíd vyvolaných alkoholom je abstinencia. Odstránenie žlčníka znižuje riziko zápalov vyvolaných kameňmi. K ďalším preventívnym krokom patrí obmedzenie tukov a častejší príjem potravy v menších dávkach, aby nedochádzalo k preťažovaniu podžalúdkovej žľazy. Liečba môže byť konzervatívna, pri ktorej sa aplikujú lieky proti bolesti, infúzie vo veľkom množstve, zamedzí sa príjem potravy, zavedie sa nasogastrická sonda a potrava sa nahrádza infúznymi roztokmi. Pri rozvoji celkového zápalu sa aplikujú širokospektrálne antibiotiká. K chirurgickej liečbe sa pristupuje v prípade potvrdenia prítomnosti väčších a rozširujúcich sa nekróz alebo pri komplikácii zápalu, ako je väčšia pseudocysta. Zvyčajne sa operačne riešia nádory podžalúdkovej žľazy. Odporúča sa diéta, zákaz alkoholu, nefajčiť, odstrániť stres a dlhodobá substitučná liečba enzýmovými preparátmi. Ak je hlavnou príčinou stres, veľmi vhodné doplnenie enzymatickej liečby je klíčkový olej.

 

Autor
Patrí do vydania