Keď bolí trojklaný nerv – MUDr. Denis Richter

Prišlo to náhle v noci. Pani Dana (50 r.) sa zobudila na prudkú a neznesiteľnú bolesť na ľavej strane tváre. Trvala krátko, no o chvíľu znovu udrela s ešte väčšou razanciou. Neurológ diagnostikoval zápal trojklaného nervu. Po liečbe a následnej rehabilitácii sa už pani Dana cíti dobre. Desí ju však predstava, že by sa ochorenie mohlo zopakovať. O príčinách, diagnostike a liečbe ochorenia trojklaného nervu sme hovorili s MUDr. Denisom Richterom, primárom Neurologického oddelenia FNsP sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

Zdravý človek má dvanásť párových hlavových nervov. Jedenásť z nich zodpovedá za čuch, chuť, zrak, mimiku, motoriku, reflexy, svalovú silu či rovnováhu. V poradí piaty, odborne nazvaný nervus trigeminus – trojklaný nerv, je však najviac a najčastejšie postihnutý. Aká je jeho funkcia (čo zabezpečuje)?

Trojklaný nerv sprostredkuje vnímanie či pocity dotyku, chladu, tepla, tlaku, ale aj bolesti v tvárovej a čelovej oblasti. Inervuje aj zuboradie, čiastočne ústnu dutinu a prínosové dutiny. Trojklaný nerv má tri základné vetvy. Prvá vetva inervuje oblasť čela, druhá oblasť hornej čeľuste, líca, hornej pery a horného zuboradia. Tretia vetva inervuje oblasť brady, dolnej čeľuste, pery a dolného zuboradia. Poškodenie alebo dráždenie nervu sa prejaví nepríjemnými, zväčša výrazne bolestivými pocitmi v oblasti tváre. Ostatné mozgové nervy majú inú funkciu, a preto sa ich porucha prejaví odlišným spôsobom. Napríklad poškodenie siedmeho hlavového nervu spôsobí ochrnutie tváre.

Teda nie každú bolesť v tvári spôsobuje trojklaný nerv. Ako sa potom poškodenie či zápal tohto ner - vu prejavuje?

Pri postihnutí trojklaného nervu je charakteristická bolesť alebo nepríjemné pocity, ktoré postihujú časť tváre zodpovedajúcu jednej, dvom alebo všetkým trom vrstvám nervu. Pacienti sa sťažujú na brnenie, svrbenie, mravčenie, nepríjemný pocit pri bežnom dotyku či na zníženú citlivosť. Žiaľ, typickým prejavom je intenzívna bolesť tváre, ktorá môže mať rôzny charakter. Môže byť pichavá, pálivá, tupá, pacienti dokonca bolesť ani nedokážu opísať. Môže byť trvalá, ale zväčša prichádza náhle či v záchvatoch. Niektorí pacienti opisujú bolesť ako šľahnutie elektrickým prúdom. Bolesť vzniká spontánne, ale môže vzniknúť aj pri minimálnom dotyku tváre, dotyku jazyka na líce, v krajnom prípade aj pri závane vetra. Bolesť vznikajúca dráždením trojklaného nervu sa považuje za jednu najhorších bolestí vôbec a sú známe prípady pacientov, ktorí v súvislosti s touto bolesťou spáchali samovraždu.

Je známa príčina, ktorá môže poškodenie trojklaného nervu spôsobiť či vyprovokovať?

Len zriedkakedy je príčinou „zápal“ nervu, preto skôr hovoríme o poškodení nervu alebo neuralgii (doslova nervová bolesť). Medzi známe príčiny patria infekcie, najmä herpetické vírusy, borélie, ďalej útlak nervu nádorom, priliehajúcou cievou alebo dráždenie nervu pri zápale v okolí napríklad prínosových dutín, zubných kanálikov a podobne. Bolesti môžu vzniknúť aj pri prechladnutí a prievane, čo sa vysvetľuje práve opuchom tkaniva a s tým súvisiacim tlakom na nerv. Vo väčšine prípadov však príčinu nezistíme, pričom všetky pomocné vyšetrenia sú v poriadku.

Neuralgia môže postihnúť jednotlivé časti trojklaného nervu naraz alebo iba každú osobitne?

Bolesti sa môžu objaviť v inervačnej oblasti jednotlivých vrstiev, ale aj v celej oblasti, ktorú trojklaný nerv zásobuje. Obyčajne je postihnutá len jedna vetva, najčastejšie tretia, teda oblasť dolnej časti líca a dolné zuboradie.

Prečo je ochorenie trojklaného nervu také bolestivé?

Trojklaný nerv zbiera rôzne informácie z oblasti tváre vrátane bolestivých podnetov. Ak je trojklaný nerv dráždený alebo poškodený, jedným z prejavov je práve pocit silnej bolesti. Aj keď v takomto prípade ide o „chybnú“ informáciu. Uvediem príklad: Väčšina z nás si už udrela žliabok pri vnútornom okraji lakťa a pocítila nepríjemné brnenie alebo pocí tila bolesť v malíčku na malíčkovej strane dlane. Princíp je podobný. V podstate sme si udreli lakťový nerv, ktorý vyslal „chybný“ signál do mozgu, a nám sa zdalo, že nás bolí ruka.

Ktorú vekovú skupinu či pohlavie ochorenie postihuje?

Existujú aj rizikové skupiny? Neuralgia trojklaného nervu si nevyberá. Postihuje približne rovnako mužov i ženy v dospelosti. Nie sú známe ani rizikové faktory alebo predispozície.

Existuje spoľahlivá diagnostika a medikamentózna liečba?

Diagnóza sa stanoví na základe klinického obrazu. V každom prípade je nevyhnutné vylúčiť niektoré zriedkavejšie príčiny, ako sú nádory alebo zápal mozgových blán, prípadne dráždenie nervu pri ochoreniach zubov a kostí. Vhodné je CT alebo MRI vyšetrenie a príslušné laboratórne odbery. Používajú sa najmä lieky primárne určené na liečbu epilepsie alebo depresie. Tieto lieky ovplyvňujú spracovanie a pociťovanie bolestivého vzruchu v nervoch a v mozgu a pôsobia v tomto prípade cielene. Zväčša dokážeme pacientovi účinne pomôcť. V niektorých prípadoch však nezaberajú ani kombinácie takýchto liekov vo vysokých dávkach.

Keď sa nedosiahne zlepšenie ochorenia pomocou liekov, prichádza do úvahy aj operačný zákrok?

Operačný zákrok má význam najmä u pacientov, u ktorých je známa príčina neuralgie. Napríklad spomínaný nádor alebo útlak nervu abnormálnou cievou. U pacientov s idiopatickou neuralgiou (bez jasnej príčiny) sa v súčasnosti operačné riešenie považuje za poslednú možnosť. Postupov je viacero – od obstrekov cez klasickú operáciu v oblasti niektorých častí nervu až po zákrok na krčnej mieche alebo cielené ožiarenie. Počet operovaných pacientov je však malý, výsledky sú však vždy uspokojivé. Vďaka novým liekom sa účinnosť liečby zlepšila, s čím súvisí aj minimálny počet chirurgických zákrokov. Dôležitá je aj lepšia znášanlivosť a bezpečnosť súčasne používaných liekov. Stále však existujú pacienti, kde je úľava od bolesti len čiastočná alebo dokonca žiadna.

Dá sa poškodeniu či zápalu trojklaného nervu predchádzať napríklad cvičením či správnou životosprávou?

Známa prevencia neexistuje.

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania