Zrkadielko povedz mi – som chorá?

Každý deň sa stretávame so svojím obrazom v zrkadle. Pomáha nám, aby sme sa vedeli upraviť, učesať, a bez toho, aby sme sa prezreli od hlavy až po päty, už ani nedokážeme vyjsť na ulicu. Lenže zrkadlo nám môže prezradiť oveľa viac! Môže nás upozorniť na niektoré zmeny v našom organizme.

Oči

Jemne si stiahnite spodné viečka, aby ste si mohli prezrieť očné spojivky, ktoré sa nachádzajú na vnútornej strane viečka. Všimnite si aj očné bielko a zreničku. Ak je spojivka príliš bledá... Môže to byť znak anémie, málokrvnosti, príp. nedostatku železa, bez ktorého si organizmus nedokáže vytvoriť dostatok nových krvných buniek. Aby sa vylúčila anémia, je potrebné urobiť analýzu krvi. Pri nej sa presne určí množstvo červených krviniek, hemoglobínu i železa v krvi. Ak to bude potrebné, lekár vám predpíše prípravky obsahujúce železo. Ak je očné bielko žlté... Žltá farba dáva tušiť zvýšený bilirubín v krvi, čo býva znakom choroby pečene (napríklad jej zápalu). Môže ísť aj o stratu veľkého množstva červených krviniek alebo o to, že váš organizmus neznáša niektoré lieky. V tomto prípade je nevyhnutná cielená kontrola krvného obrazu alebo ultrazvukové vyšetrenie pečene a žlčových ciest, aby sa zistila príčina a dalo sa začať s liečením. Ak máte biely kruh okolo zreničky... Biele kruhy na okraji oboch zreničiek môžu byť znakom priveľkého množstva tuku v krvi. Tento syndróm sa zjavuje zvyčajne u mladých ľudí, ale práve oni sú najviac ohrození zvýšenou hladinou tukov v krvi. Je to predzvesť budúceho infarktu. Potrebná je diéta, zníženie príjmu tukov i alkoholu, a ak to určí lekár, aj užívanie liekov. Ak je zrenička rozšírená... Môžeme za tým hľadať niektoré neurologické ochorenia. Treba sa obrátiť na očného lekára, ktorý určí ďalší postup.

Jazyk

Aby ste sa pozreli na svoj vlastný jazyk, stačí ho vyplaziť. Ak je opuchnutý a červený... Opuch a červená farba jazyka svedčia o bakteriálnom alebo vírusovom zápale sliznice. Táto choroba zvyčajne prejde sama od seba, jej priebeh však možno urýchliť vymývaním ústnej dutiny dezinfekčnými prostriedkami. Ak je bledý... Bledosť, najmä na okrajoch jazyka a na jeho spodnej strane býva znakom anémie alebo málokrvnosti, príp. nedostatku železa v organizme. Treba urobiť rozbor krvi. Ak je hladký... Tak sa zvyčajne prejavuje dočasný nedostatok vitamínov. Mali by ste jesť viac ovocia a vitamínov. Ak je biely... Biely povlak na jazyku je sprievodným javom mnohých ochorení – prechladnutia, chrípky, nedobrého trávenia – najmä ak ho sprevádza aj zvýšená teplota. Po vyliečení sa stráca aj biely povlak.

Sliznica z vnútornej strany úst

Ak je červená a posiata drobnými vriedkami... Ak sú vriedky biele a pripomínajú skysnuté mlieko, najpravdepodobnejšie ide o kandidiázu, infekciu, ktorú vyvoláva prílišné rozmnožovanie huby kandidy. Tá žije v ústach a za normálnych okolností zdraviu neprekáža. Aby ste sa vriedkov zbavili, treba užívať protihubové prípravky, ktoré sa nanášajú priamo na postihnuté miesta. Ak je červená a je na nej mnoho drobných raniek... Ide pravdepodobne o vírusové ochorenie, afty. Ochorenie sa lieči vymývaním úst antiseptickými prípravkami.

Zuby

Treba sa na ne pozrieť poriadne, na čo budete potrebovať aj menšie zrkadlo, najlepšie také, aké používajú zubári. Ak sú popukané... Ak na zubnej sklovine vidíte drobné praskliny a zuby vyzerajú, akoby boli popukané, pravdepodobne ide o zubný kaz. Ak zbadáte tmavé alebo sivé nánosy... Ak sa podobajú na stvrd - nutý cement, ide o zubný kameň. Najčastejšie sa zjaví na vnútornej strane zubov, a ak si ho nenecháte odstrániť, postupne môže oslabiť korene zubov. Ak sú ďasná opuchnuté alebo zapálené... Vtedy hovoríme o zápale, ktorý najčastejšie spôsobuje nedostatočná hygiena úst. Všetky tri spomínané ochorenia si vyžadujú stomatologické ošetrenie.

Vlasy

To, že vám každý deň vypadne určité množstvo vlasov, je prirodzené. Je to len cyklická výmena starých vlasov za nové. Ak vám vypadáva priveľa vlasov... Vysvetlenie sa môže skrývať za hormonálnymi poruchami, anémiou vyvolanou nedostatkom železa alebo nedostatkom niektorých stopových prvkov, najmä zinku a medi. Mali by ste sa obrátiť na dermatológa. Ak chcete zistiť, či strácate priveľa vlasov, prejdite si rukou po vlasoch potom, čo ste sa práve učesali. Ak vám v rukách zostane päť, sedem alebo viac vlasov, máte dôvod prepadnúť panike.

Prsia

Prezerajte si prsia pred zrkadlom, kým si budete rukami prsníky sama vyšetrovať. Je to najjednoduchší spôsob prevencie i včasného odhalenia nádorových ochorení. Ak zistíte zmeny... Nezanedbávajte prípadné asymetrie ani odlišnosti medzi oboma prsníkmi. Venujte pozornosť aj prípadnému výtoku z prsnej bradavky, ktorý nikdy nie je normálnym javom. Samovyšetrenie prsníkov je najlepšie vykonávať po menštruácii, pretože tesne pred menštruáciou sa prsníky menia, čo môže viesť k mylnému vysvetleniu príznakov.

Nechty

Ak sú zakrivené ako sklíčko na hodinkách... Pri takomto zakrivení nechtov a zmenách na bruškách prstov by ste sa mali poradiť s lekárom. Môže to byť totiž znak chronickej bronchitídy alebo srdcovo- cievneho ochorenia. Ak sú ako lyžica... Ak sú vo svojom strede prehnuté v tvare lyžice, možno uvažovať o anémii vyvolanej nedostatkom železa alebo o nedostatku vitamínu C a cisteínu, ktorý sa nachádza najmä v mäse a zelenej zelenine. Vyvážená strava dokáže tento problém vyriešiť. Ak sa podobajú na náprstok... Ak sa na povrchu nechtu nachá dzajú prehĺbeniny podobné tým z náprstku, možno máte dočinenia s ekzémom alebo psoriázou. Mali by ste sa poradiť s kožným lekárom.

Krk

Keď sa pozriete do zrkadla, všimnite si, či nemáte na krku drobné zdureniny, ktoré sú na dotyk tvrdé a bolestivé. Ak áno, je to znak zväčšenia lymfatických uzlín, čo je prejav najčastejšie infekcie, ale aj vážnejších ochorení. Ak máte opuch pod čeľusťami... Zdurenie lymfatických uzlín pod čeľusťami býva znakom zubného abscesu alebo infekcie pery vyvolanej vírusom herpesu. Ak je zdurených viacero lymfatických uzlín... V tomto prípade máte pravdepodobne infekčné ochorenie dýchacích ciest, ucha alebo nosných sínusov. Treba sa obrátiť na lekára a začať s liečbou.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania