Začína sa obdobie nádchy - zvládnete to bez lekára

Stará ľudová múdrosť hovorí, že bez lekára nádcha trvá týždeň a s lekárom sedem dní. Našťastie to už nie je celkom tak. Liečba nádchy je zameraná na úľavu od jej hlavných príznakov – teda upchania nosa a výtoku z nosa. Do nosa aplikujeme roztoky vo forme spreja či kvapiek, ktoré spôsobia zníženie prekrvenia nosovej sliznice. Týmto mechanizmom dochádza doslova k „scvrknutiu“ opuchnutej sliznice v priebehu niekoľkých minút, a tým sa dramaticky zlepší dýchanie cez nos, zníži sa výtok a pacient si môže nos vyfúkať.

 Tento účinok trvá niekoľko hodín podľa použitého prípravku a podľa vysoko individuálnej reakcie. Kvapky či sprej je potrebné aplikovať niekoľkokrát denne. Je dôležité ešte raz zdôrazniť individuálnu rozdielnosť reakcie každého z nás. U niekoho účinkuje jeden prípravok, u niekoho iný. V slovenských lekárňach je dostatočný výber týchto prípravkov v režime voľného predaja (bez lekárskeho predpisu). Roztoky do nosa je možné aplikovať len pri akútnej nádche či akútnej fáze chronickej nádchy len krátky čas, teda týždeň.

Akútna či chronická?

Klasická nádcha sa šíri kvapôčkovou infekciou. Najčastejšími príznakmi sú pocity upchaného nosa spôsobené prekrvením a opuchom sliznice, tvorba hlienov, svrbenie nosa i očí, záchvaty kýchania i celková únava, slabosť, bolesť hlavy a svalov či zvýšenie teploty. Najhoršie prežívajú nádchu dojčatá a batoľatá a spolu s nimi aj ich mamy. Deti zle spia, plačú, mávajú vysokú teplotu, odmietajú potravu, niekedy aj vracajú, pretože odsávanie nosového sekrétu sa vždy nepodarí a časť sa dostane do žalúdka. Chronická nádcha má viaceré príčiny. Alergická, ktorou trpí až 20 percent populácie, je odpoveďou organizmu na výskyt alergénov a spôsobuje zmeny na sliznici i masívnu tvorbu hlienových sekrétov. Hypertrofickú nádchu charakterizuje suchá sliznica, tvorba polypov a možný zápal nosohltanu a dolných dýchacích ciest.

Ako ju liečiť?

Nádcha väčšinou neohrozuje život človeka, ale má výrazný vplyv na kvalitu života a občas sa môže závažne skomplikovať. Nádcha zhoršuje pocit životnej pohody, je pri nej zhoršená schopnosť sústredenia, zhoršené dýchanie nosom, výtok z nosa, bolesť hlavy a zhoršený spánok. K ochoreniu na nádchu najčastejšie dochádza na jeseň, za sychravého, studeného a vlhkého počasia a takisto v zime, keď na vznik nádchy spolupôsobí chlad. Zima oslabí imunitný systém človeka, a tým dôjde k ľahšiemu preniknutiu vírusov cez nosnú sliznicu. Takže nádcha nie je spôsobená samotným chladom, ale mikroorganizmami, najčastejšie vírusmi. V prípade akútnej nádchy treba byť trpezlivý. Určite nám neprejde za dva dni, pretože podráždená sliznica sa upokojí len postupne. Ale priebeh nádchy sa dá zmierniť kvalitnými nosnými sprejmi. Urýchľujú proces hojenia a ovplyvňujú aj tvorbu nových buniek. Sú schopné viazať na seba vodu, takže podporujú zvlhčenie prostredia a majú protizápalový účinok dôležitý na zníženie opuchu sliznice. Ak problémy po týždni či dvoch neodznejú, treba navštíviť odborného lekára, ktorý zistí, či dôvodom upchaného nosa nie je vážnejší zdravotný problém.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania