Každý piaty Slovák nerobí pre svoje zdravie vôbec nič

Do veľkého online prieskumu o zdraví a lekárenskej starostlivosti sa zapojilo vyše 8 tisíc respondentov. Online prieskum realizovala spoločnosť Centrum Holdings v spolupráci s odborným garantom, Farmaceutickou fakultou UK v Bratislave.

Ako zdravo žijeme Len 13 percent opýtaných v dotazníku uviedlo, že pravidelne športujú, zatiaľ čo 36 percent uviedlo, že pre svoje zdravie si doprajú dostatok spánku. Jedna štvrtina účastníkov si kupuje vitamíny a výživové doplnky. Za najčastejšiu prekážku zdravého životného štýlu označili účastníci nedostatok financií (34 percent) a stres súvisiaci s pracovným vyťažením (30 percent). Vyše tri štvrtiny zúčastnených pripúšťajú, že minimálne raz do roka bojujú s vírovým ochorením (chrípka, prechladnutie), avšak jedna štvrtina tieto zdravotné problémy „rozchodí“, iba 17 percent navštívi lekára, a takmer polovica (49 percent) využíva ponuku voľnopredajných liekov v lekárni. Návšteva lekárne Iba 6 percent uvádza, že v ostatnom období neboli v lekárni. Najčastejší dôvod pre návštevu lekárne je podľa odpovedí respondentov výber liekov podľa predpisu (32 percent) a nákup voľnopredajných liekov podľa vlastného výberu (20 percent). Napriek tomu, že približne polovica opýtaných uvádza že lekárnici podávajú návštevníkom dostatok informácií, až 40 percent by uvítalo aktívnejší prístup. Iba jedno percento uviedlo, že sa lekárnik proaktívne pýtal na zdravotný stav, avšak len 2 percentá si myslia, že úlohou lekárnika je „predať a nediskutovať“.

Spokojnosť s lekárňami a zmeny k lepšiemu

Vo všeobecnosti je s kvalitou lekární a prístupom lekárnikov až 66 percent opýtaných spokojných. Avšak na konkrétnu otázku, čo by sa mohlo v lekárňach zlepšiť, odpovedali účastníci nasledovne: 35 percent by uvítalo zlepšenie komunikácie, 24 percent viac liekov na voľný predaj, 23 percent samoobslužnú zónu a 11 percent väčšiu šírku sortimentu.

Alternatívy klasickej lekárne

Iba jedno percento opýtaných využíva často nákup cez online lekárne, 23 percent uviedlo, že takémuto nákupu nedôveruje a 61 percent online lekárne nevyužíva z iného, neuvedeného dôvodu. Až osem z desiatich opýtaných nesúhlasí s predajom liekov na alternatívnych miestach, ako napríklad na čerpacích staniciach alebo v supermarketoch. Online prieskum bol súčasťou komunikačných aktivít v rámci širšieho projektu Excelentná lekáreň, ktorého cieľom je kontinuálne zvyšovať kvalitu lekárenskej starostlivosti na Slovensku a úroveň vzdelávania farmaceutov. Označenie Excelentná lekáreň zaväzuje ich držiteľov k zodpovednejšiemu prístupu a uplatňovaniu nových foriem práce s pacientom. Odborným garantom projektu je Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského, ktorá pripravuje odborníkov v oblasti liekov už viac ako päťdesiat rokov.

Viac o projekte na www.excelentna-lekaren.sk

 

 

Patrí do vydania