Trápi vás záha?

Mnohých ľudí trápi nepríjemný pocit kyslosti stúpajúcej zo žalúdka, ktorému sa hovorí pálenie záhy. Táto akútna porucha trávenia sa zvyčajne spája s refluxom, pri ktorom z nejakého dôvodu prestane správne fungovať dolný pažerákový zvierač – sval zabraňujúci spätnému výstupu obsahu žalúdka do pažeráka. Väčšina pacientov tento stav trpí napriek tomu, že ide o chorobný stav, ktorý treba liečiť, pretože pomoc existuje.

„Pálenie záhy sa dá opísať ako nepríjemný pocit v oblasti, kde sa stretávajú oba rebrové oblúky v strede brucha, niekedy prevláda až bolesť, niekedy pálivé pocity, niekedy len tupý tlak. Trvajú niekoľko minút až hodín, zhoršujú sa pri grganí, niekedy pacienta prekvapia náhle v noci a kyselinu niektorí pacienti cítia až v hrdle. Nepríjemné pocity spôsobuje kontakt kyslého a agresívneho prostredia v žalúdku so sliznicou pažeráka a podráždením nervových zakončení v spodnej časti pažeráka,“ hovorí MUDr. Tomáš Koller, gastroenterológ z Internej kliniky Fakultnej nemocnice v bratis - lavskom Ružinove. Bolesť sa objavuje asi 30 minút až dve hodiny po jedle. „Pri trávení, aby bolo účinnejšie, sa tvorba kyseliny zvyšuje, takže to je agresívny faktor. Ten faktor sa musí ešte dostať do oblasti pažeráka, kam by sa nemal. Niektoré jedlá môžu spôsobiť zatiaľ neobjasneným mechanizmom uvoľnenie sťahu dolného pažerákového zvierača, a tým sa dostáva agresívny faktor na zdravú sliznicu pažeráka. Otvorenie dolného pažerákového zvierača však môže byť spôsobené aj zvýšením vnútrobrušného tlaku, napr. pri obezite, predklone, dvíhaní, tlačení na stolicu, alebo niektorými anatomickými poruchami, najčastejšie prietržou žalúdka do hrudníka, ktorú pacient inak nepociťuje,“ vysvetľuje gastroenterológ. Kde hľadať príčiny nepríjemného ochorenia? Podľa doktora Kollera potravinami, ktoré najčastejšie provokujú reflux, je káva, čokoláda, citrusové plody, kysnuté cesto, ale aj biele víno. Svoju úlohu tu zohráva aj psychické napätie. Pacient sa ochoreniu môže brániť tak, že sa vyhne spomínaným jedlám.“ Odborní lekári z oblasti gastroenterológie sa snažia odhaliť dôvody bolesti a ostatných prejavov. Môže ísť o nadprodukciu žalúdočnej kyseliny alebo o poruchu pohyblivosti stravy v tráviacom trakte. Ako vyzerá vyšetrenie? „Existuje niekoľko metód na vyšetrenie refluxu. 1. Pohovor so špecialistom, ktorý zistí, či ide o typické ťažkosti, alebo o inú chorobu. 2. U mladších jedincov vykonávame terapeutický pokus, teda predpíšeme lieky, ktoré by mali pomôcť. 3. Pri výraznejších príznakoch, napr. u diabetikov, u starších ľudí, vykonávame gastroskopické vyšetrenie. Najúčinnejšie sú lieky výrazne znižujúce tvorbu kyseliny v žalúdku – tzv. inhibítory protónovej pumpy, v ťažkých prípadoch, ak liečba nezaberá, existuje aj operačné riešenie.“ Čo tlmí a zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny? „Je to v podstate autonómny proces. Zvyšuje ju samotná predstava jedla a jedlo samotné. Je geneticky dané, koľko kyseliny človek produkuje, ale vplýva na to aj množstvo faktorov, napr. fajčenie, stres... Tlmí ju chronický zápal, čiastočne infekcia Helikobakter pylori a lieky,“ hovorí gastroenterológ.

Ako predchádzať páleniu záhy:

* Večer jedzte len málo a niekoľko hodín pred spaním, aby sa jedlo strávilo prv, než si ľahnete.

*  Pri spaní majte hlavu podloženú asi do výšky 15 – 20 cm, aby sa sťažilo stúpanie žalúdočných štiav hore pažerákom.

* Ak ste obézny, snažte sa znížiť hmotnosť. Nenoste odev tesný v páse. Vyhýbajte sa zbytočnému predkláňaniu a neležte po jedle.

* Jedzte častejšie a menšie porcie, jedz - te pomaly, v pokojnom prostredí, jedlo riadne požujte.

* Pri príprave stravy používajte čo najmenej dráždivých látok, vyhnite sa čiernemu koreniu.

* Vyhýbajte sa konzumácii jedál v podnikoch rýchleho občerstvenia.

 

Autor
MUDr. Tomáš Koller, gastroenterológ
Patrí do vydania