S chrípkou nie sú žarty!

Jesenné počasie je ideálne na existenciu rôznych vírusov, ktoré sa šíria vzduchom a hľadajú si svojho hostiteľa. Medzi najrozšírenejšie určite patria chrípkové vírusy, ktoré sa oplatí nepodceňovať.

Chrípka je vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša kvapôčkovou cestou, čiže kašľaním alebo kýchaním. Mnohí považujú chrípku za ľahkú chorobu, pristupujú k liečbe ľahkovážne a už po pár dňoch liečenia chodia znova do práce. Niektorí vorkoholici dokonca s chrípkou aj pracujú a roznášajú vírusy aj na svojich kolegov. Pritom neliečená chrípka môže mať ďalekosiahle následky. Často sa ochorenie vráti a postihne pacienta ešte prudšie ako predtým a ojedinelé nie sú ani prípady, ktoré sa končia smrťou pacienta. Chrípka je nebezpečné ochorenie dýchacieho systému, ktoré postihuje každoročne milióny ľudí na celom svete. Postihuje prevažne horné dýchacie cesty. Inkubačná lehota je v rozpätí od jedného do troch dní. Zvyčajne sa začína zimnicou, celkovou únavou, bolesťami hlavy, svalov, kĺbov a zvýšenou teplotou. Môže sa vyskytnúť aj suchý dráždivý kašeľ, nádcha či nevoľnosť. Asi 10 % postihnutých chrípkou sprevádzajú komplikácie – najmä zápal priedušiek, zápal pľúc, zápal stredného ucha a prínosných dutín.

Prasacia chrípka

V posledných týždňoch rozvírila hladinu verejnosti tzv. prasacia chrípka. Ide o vírus A (H1, N1), ktorý je kombináciou prasacieho, vtáčieho a ľudského vírusu. Je to ochorenie horných dýchacích ciest, ktoré môže spôsobovať komplikácie vo forme zápalu pľúc. Príznaky sú ako pri „klasickej“ chrípke – únava, bolesti svalov, kĺbov, horúčka, kašeľ a pod. Prenáša sa jednak kvapôčkami a jednak aj priamym kontaktom, napríklad prostredníctvom podávania rúk. Ochorenie sa prejaví po 1 – 8 dňoch, je však vysoko nákazlivé už od začiatku nakazenia.

Ako na chrípku?

 V kritickom období výskytu chrípky je najvýznamnejšia prevencia. Veľký pozor by si mali dávať najmä ľudia, ktorí majú vyššie riziko vzniku chrípkovej infekcie. Do tzv. rizikovej skupiny patria starší ľudia nad65 rokov, ľudia s chronickými zdravotnými ťažkosťami, pri ktorých je oslabený imunitný systém (napríklad cukrovka, srdcové ochorenia), tehotné ženy a deti od 6 mesiacov do 2 rokov. V prvom rade je potrebné nezaťažovať organizmus a dopriať si dostatok spánku a odpočinku. Odporúča sa prijímať vyššie množstvo tekutín, jesť veľa čerstvého ovocia a dodať telu vitamín C, či už v potrave, alebo ako doplnok výživy. Pohyb na čerstvom vzduchu je výborným prostriedkom, ako si spestriť deň a zároveň otužiť organizmus. Je dobré vyhýbať sa zafajčeným priestorom a skrátiť pobyt na verejných miestach (napríklad vo verejnej doprave, v obchodoch a pod.). Liečba chrípky spočíva v dostatku odpočinku (prípadne spánku), v prijímaní vyššieho množstva tekutín a pacientovi sa podávajú lieky znižujúce teplotu a zmierňujúce bolesť. Pri liečbe chrípky vyskúšajte novinku Nurofen Rapid 400 mg Capsules, ktorá má teraz dvakrát rýchlejší účinok, ako majú ostatné lieky proti bolesti. Rýchlejší účinok je zabezpečený predovšetkým vďaka zloženiu lieku – dostať ho vo forme červených mäkkých kapsúl. Ide o unikátnu formu na našom trhu, pretože účinná látka je v kapsulách už vopred rozpustená, a preto sa vstrebáva do krvi rýchlejšie ako klasické tabletky, a tým zdroj bolesti rýchlejšie zasiahne. Je silným bojovníkom proti bolesti rôzneho pôvodu. Pomáha rýchlo a účinne aj pri bolestiach hlavy, zubov, pohybového systému, pri menštruačných bolestiach aj pri nachladnutí. Takisto zaberá aj na horúčku, ktorá je sprievodným javom chrípky.

 

Patrí do vydania