Očkovanie proti TBC – áno či nie?

Tuberkulóza bola po tisícročia skutočnou metlou ľudstva. Veľa slávnych ľudí trpelo touto chorobou, ktorá skrátila ich tvorivý život. Zomreli na ňu napríklad panovníci Václav II – český kráľ, Ľudovít XIII. – francúzsky kráľ, no takisto Napoleónov syn Orlík či slávna kráľovná Sisi, hudobníci Chopin, Paganini, literáti Friedrich Schiller, Robert Louis Stevenson, sestry Brönteové, George Orwell, Honoré de Balzac, Charles Bukowski, Albert Camus, Maxim Gorkij, Franz Kafka, Guy de Maupassant, Molière, Sir Walter Scott, psychoanalytik Erich Fromm, takisto Jaroslav Hašek, Jiří Wolker, Božena Němcová, Karel Havlíček Borovský, otec teplotnej stupnice Anders Celsius, Alexis de Tocqueville – francúzsky sociológ a politológ, Jan Kalvín – švajčiarsky teológ, alebo veľký maliar Modigliani. To je len malý zlomok slávnych obetí. Možno keby počas ich života existovali očkovacie látky a antibiotiká, kochali by sme sa v ešte väčších daroch ich ducha...

Je nesporné, že výskyt a šírenie tuberkulózy úzko súvisí s nekvalitnou výživou, nedostatočnou hygienou, krátko povedané, so slabými sociálnymi podmienkami. S ich skvalitňovaním sa znižuje výskyt tohto kedysi rozšíreného ochorenia. Preto v rozvinutých štátoch Európy a sveta tuberkulóza prestáva predstavovať problém, ale v krajinách tretieho sveta zohráva ešte stále veľkú úlohu pri úmrtnosti obyvateľstva. V posledných rokoch je badateľný dramatický vzostup tohto ochorenia hlavne v štátoch bývalého Sovietskeho zväzu.

Ochrana pred ochorením

Očkovanie proti tuberkulóze, inak nazývané aj kalmetizácia, sa vykonáva zvyčajne na štvrtý deň po narodení dieťaťa zvyčajne ešte v pôrodnici ako prvé zo všetkých očkovaní naozaj v novorodeneckom veku. Očkovacia látka známa aj ako sérum BSG pozostáva zo živých oslabených baktérií kmeňa Bacille Calmette- Guerin (odtiaľ názov BSG) a podáva sa do kože ľavého pliecka bábätka. Prípadný odklad očkovania môže spôsobiť infekcia u dieťaťa. Kalmetizácia sa však musí vykonať do 42. dňa života, teda do šiestich týždňov od narodenia nového člena rodiny. Teda ani zaočkovanie novorodenca po prekonaní infekcie by nemalo byť problémom, pretože sérum sa podáva 10 dní po liečbe antibiotikami.

Diskusia o správnosti

Osvietená verejnosť zastávajúca zdravý spôsob života a návrat k prírode vyvolala diskusie o správnosti očkovania proti TBC. Diskusie ovplyvnil aj vysoký výskyt komplikácií po očkovaní a nízka účinnosť očkovacej látky spolu s nízkym počtom nových prípadov ochorenia. V mnohých štátoch v Európe zrušili preočkovanie detí a niekde aj samotné očkovanie proti tuberkulóze. To sa zúžilo len na deti v rizikových skupinách. V Európe sa už niekoľko rokov vedú diskusie o očkovaní proti tuberkulóze známej aj pod ľudovým názvom suchoty. Debaty na túto tému prebiehajú i v odbornej verejnosti, kde takisto panuje rozdielnosť názorov. Dôvodov proti kalmetizácii je hneď niekoľko. Na prvom mieste sú už spomenuté komplikácie po očkovaní. Príbalový leták medzi inými uvádza horúčku, opuchy žliaz v podpazuší s priemerom väčším ako 1 cm, vznik mokvajúceho vredu v mieste vpichu injekcie, zápal žliaz, niekedy s mokvavými vredmi, možné abscesy, výskyt bakteriálnej infekcie z vakcíny, ktorá sa môže rozšíriť do celého tela vrátane kostí, podľa pediatrov je častý najmä vznik zmieneného mokvajúceho vredu, no upozorňujú aj na častejšie alergické reakcie, ako začervenanie tváre a krku, opuch tváre, hrdla alebo šije, kožná vyrážka, a zaznamenali aj dýchacie ťažkosti a kolaps. Ďalším dôvodom je, že s rastom veku dieťaťa sa znižuje ochranný účinok vakcíny pred ochorením. U mladistvých a dospelých lekári účinok vakcíny spochybňujú, dokonca v niektorých prípadoch udávajú až nulový. Vysoký výskyt komplikácií po očkovaní a nízka účinnosť očkovacej látky, ako aj nízky počet prípadov TBC viedli k tomu, že v mnohých európskych krajinách sa prestalo s preočkovaním. V Čechách zrušili v roku 2009 povinné preočkovanie v 11. roku veku dieťaťa. My sme tak urobili vlani. V niektorých krajinách Európskej únie dokonca prestali aj s očkovaním proti TBC. To sa zúžilo len na deti v rizikových skupinách.

Ako na Slovensku

S povinným očkovaním proti tuberkulóze sa u nás začalo v roku 1953, keď ročný výskyt nových prípadov ochorenia sa pohyboval okolo 300 prípadov na stotisíc obyvateľov. V súčasnosti to je asi 8 prípadov na stotisíc obyvateľov. U detí to nie je ani jeden a pol prípadu na stotisíc, kritérium Svetovej zdravotníckej organizácie pre zrušenie plošnej kalmetizácie pripúšťa dva prípady. Výskyt TBC je u nás nižší ako priemerný v Európskej únii. Z okolitých krajín len Česká republika má nižší výskyt ochorenia a v Rakúsku je výskyt na rovnakej úrovni ako na Slovensku. Napriek tomu, že sme boli zaradení medzi krajiny s nízkym výskytom TBC, zatiaľ je očkovanie novorodencov povinné. Slovensko je tak jednou z troch krajín (spolu s Českom a Bulharskom), v ktorých sa naďalej očkuje plošne a povinne proti TBC. U našich západných susedov sa proti očkovaniu stavajú stavovské organizácie pediatrov, Česká vakcinologická spoločnosť a dokonca aj hlavný hygienik. Očkovanie pretrváva len vďaka úsiliu pneumológov, ktorí však v tejto otázke nie sú nestranní.

Koniec kalmetizácie

Európska únia vypracovala odporúčanie o kritériách na prerušenie plošnej BCG vakcinácie. Jedným z kritérií je pomer počtu prípadov vážnych foriem tuberkulózy u detí k počtu nežiaducich účinkov po podaní samotnej vakcíny. Kalmetizácia sa stáva finančne neefektívnou tam, kde väčší počet detí musí byť očkovaný na to, aby sa predišlo jednému prípadu tbc. Na Slovensku Úrad verejného zdravotníctva SR uvádza, že dlhodobý priaznivý vývoj počtu prípadov by mohol viesť k zrušeniu plošného očkovania, ale zatiaľ toto predsavzatie nedodržal napriek vynikajúcim ukazovateľom. Všetko svedčí v prospech ukončenia tohto problematického očkovania. Na zrušenie celoplošného očkovania proti tuberkulóze podľa odborníkov spĺňame kritériá. Je plánované v roku 2012. Dovtedy musia byť urobené dôkladné štúdie, rozbory, aké sú nežiaduce účinky po očkovaní, aké sú náklady na očkovanie, na liečbu a podľa toho sa určí ďalší postup. Kalmetizovať by sa naďalej mali rizikové skupiny obyvateľstva. Tými sú predovšetkým rómske deti v košickom a prešovskom kraji. Ukončenie plošného očkovania BCG vakcínou by takisto prinieslo úspory v rozpočte na zdravotníctvo. Veď len súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union vynaložili vlani na povinné očkovanie proti tuberkulóze vyše 28-tisíc eur.

 

Autor
ši
Patrí do vydania